PREKRETNICA KOJU SMO ČEKALI: Nakon 5G dolazi 5.5G | Smartlife HR

Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete ubaciti do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste potrošili pet minuta vašeg potpuno beznačajnog vremena, na potpuno besmislenu radnju slanja ovog teksta. Budite sigurni da se on najverovatnije neće nikad pojaviti u medijima jer niti imamo vremena niti imamo želju da se bavimo. vašim glupostima.

Ostalo

Upišite pojam u tražilicu i pritisnite ENTER

PREKRETNICA KOJU SMO ČEKALI: Nakon 5G dolazi 5.5G

Autor Krunoslav Ćosić

Ne radi se o sljedećoj generaciji mobilne telefonije nego o proširenom 5G-u, s većim brzinama prijenosa podataka

 MWC Barcelona.jpg Izvor: Huawei

Huawei je u Barceloni, tijekom Mobile World Congressa, predstavio 5.5G koji komercijalno kreće ove godine i otvara nove mogućnosti razvoja mobilnih komunikacija kako bi se dodatno otključao potencijal mobilnih mreža.

Bit će to prilika za rast telekomunikacijske industrije. Iz Huaweija kažu da će 5.5G biti ključna prekretnica u evoluciji 5G mreže te će dodatno ubrzati razvoj i korištenje mobilnih usluga.

Tijekom MWC Barcelona 2024 Huawei je ugostio brojne globalne operatere, industrijske partnere i voditelje javnog mišljenja za rasprave o budućoj sinergiji mreže, oblaka i inteligencije na svom izlogu "Advance Intelligence".

 MWC Barcelona_2.jpg Izvor: Huawei

Promovirat će inteligentnu digitalnu transformaciju u svim industrijama, imaju cilj izgraditi uspješan industrijski ekosustav, ubrzati pozitivan poslovni ciklus 5G-a i pripremiti se za nadolazeću eru 5.5G.

Huawei je predstavio cijeli niz 5.5G, F5.5G i Net5.5G proizvoda i rješenja za više scenarija te je predan suradnji s globalnim operaterima i industrijskim partnerima kako bi prihvatio izazove i prilike i vodio budućnost inteligentne svijet.

Uz Huaweijevu pomoć operateri su već pokrenuli 5.5G komercijalnu verifikaciju i testiranje u više od 20 gradova diljem svijeta. Huawei će na MWC-u lansirati i prvi temeljni model telekomunikacija u industriji koji će ponuditi inteligentne aplikacije temeljene na ulogama i scenarijima za podršku zahtjevima industrije za agilnim pružanjem usluga.

 Li Peng, korporativni viši potpredsjednik Huaweija i predsjednik ICT prodaje i usluga.jpg
Li Peng, korporativni viši potpredsjednik Huaweija i predsjednik ICT prodaje i usluga
Izvor: Huawei

5.5G tehnologija donosi značajna poboljšanja u odnosu na 5G na različitim pokazateljima performansi. U downlinku, maksimalna brzina doseže 10 Gbps, što je značajan skok s početnih 1 Gbps 5G mreže. Također, 5.5G olakšava inovativne usluge poput XR-a i 3D prikaza bez naočala. Brzine uplinka rastu na 1 Gbps s prethodnih 100 Mbps.

Ovo poboljšano izvođenje ključno je u eri dominiranoj cloud podacima, rastućem live streamingu i imerzivnim hologramima, osiguravajući besprijekorne doživljaje. U staničnom IoT-u, 5.5G podržava do 100 milijardi veza u svim scenarijima, zadovoljavajući potrebe za industrijskom visokom brzinom te prilagođavajući raznoliko IoT module uključujući RedCap i pasivne uređaje.

U smislu determinističkog iskustva, 5.5G će smanjiti latenciju na samo 1 ms, podržati pozicioniranje na razini centimetara te povećati pouzdanost mreže za toB usluge.

 5G 6G (2).jpg Izvor: - / Wavebreak / Profimedia

"5G se već pokazao kao tehnologija koja je telekom industriji stvorila nove prilike, a 5.5G je tehnologija koja će samo dodatno potaknuti pozitivne trendove", kaže Li Peng iz Huaweija te dodao kako je komercijalna uporaba 5G usluge počela u 2019. i tijekom proteklih pet godina tehnologija je privukla 1,5 milijardi korisnika širom svijeta.

Trenutačno, 20 posto globalnih mobilnih pretplatnika koristi 5G mrežu, a ti korisnici generiraju 30 posto ukupnog mobilnog prometa i doprinose 40 posto prihoda mobilnih usluga. Li je objasnio da se tehnologija 5.5G spaja s tehnologijama umjetne inteligencije i clouda, što će omogućiti značajno brže iskorištavanje potencijala svih tih tehnologija.

Razvijaju se i nove usluge, primjerice korištenje cloud mobitela, virtualnih avatara kao standarda u pozivima, real-time prijava šteta od osiguranja i sl.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI