UMJETNA INTELIGENCIJA: Ipak neće povećati potražnju za pametnim telefonima | Smartlife HR

Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete ubaciti do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste potrošili pet minuta vašeg potpuno beznačajnog vremena, na potpuno besmislenu radnju slanja ovog teksta. Budite sigurni da se on najverovatnije neće nikad pojaviti u medijima jer niti imamo vremena niti imamo želju da se bavimo. vašim glupostima.

Ostalo

Upišite pojam u tražilicu i pritisnite ENTER

UMJETNA INTELIGENCIJA: Ipak neće povećati potražnju za pametnim telefonima

Autor Krunoslav Ćosić

Gartner je ipak optimističan s tržištem GenAI pametnih telefona

 Umjetna inteligencija artificial intelligence AI (6).jpg Izvor: Pexels

Hoće li generativna umjetna inteligencija (GenAI) biti okidač za kupnju korisnicima koji sve rjeđe mijenjaju svoj pametni telefon? Gartner predviđa da će pametni telefoni opremljeni s GenAI činiti 22 posto modela uređaja isporučenih u 2024. godini.

Istovremeno i upozoravaju kako tehnologija neće povećati ukupnu potražnju do 2027. godine. Viši direktor analitičar Ranjit Atwal izjavio je da trenutni GenAI poboljšava funkcije kamera i glasovnu integraciju.

Malo je vjerojatno da će platiti dodatno za GenAI pametne telefone bez dostupnosti bilo koje revolucionarne aplikacije, smatra Atwal. U Gartneru ističu da će katalizator promjene u korisničkom iskustvu pametnih telefona biti napredak velikih jezičnih modela dizajniranih posebno za uređaje.

 Umjetna inteligencija AI (2).jpg Izvor: Shutterstock

Ovo će pametne telefone pretvoriti "u još intuitivnije suputnike koji su sposobni razumjeti i reagirati na ljudski jezik i vizualne znakove, što će ukupno korisničko iskustvo podići" na nove visine, prenosi Mobile World Live.

Gartner je istaknuo Googleov Gemini Nano, Baiduov Ernie i Open AI GPT-4 kao primjere GenAI-ja koji se već nalazi na pametnim telefonima.

Njihova se očekivanja od 240 milijuna isporučenih pametnih telefona opremljenih GenAI-jem odnose na 2024. godine, što je veliki skok u usporedbi s gotovo nikakvim udjelom takvih uređaja u 2023. godini.

Gartner je istaknuo da su se isporuke pametnih telefona vratile na rast u četvrtom kvartalu 2023. nakon devet uzastopnih kvartala pada. Predviđaju da će isporuke ove godine porasti za 4,2 posto na 1,2 milijarde jedinica, iako je Atwal upozorio da to vjerojatno neće signalizirati puni oporavak tržišta.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI