U SLJEDEĆIH PET GODINA: Mobilni podatkovni promet će se utrostručiti | Smartlife HR

Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete ubaciti do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste potrošili pet minuta vašeg potpuno beznačajnog vremena, na potpuno besmislenu radnju slanja ovog teksta. Budite sigurni da se on najverovatnije neće nikad pojaviti u medijima jer niti imamo vremena niti imamo želju da se bavimo. vašim glupostima.

Ostalo

Upišite pojam u tražilicu i pritisnite ENTER

U SLJEDEĆIH PET GODINA: Mobilni podatkovni promet će se utrostručiti

Autor Krunoslav Ćosić

Procjenu je za područje Europe dao GSMA, a potražnju će potaknuti visokokvalitetno igranje, XR aplikacije i video sadržaj

 Pametni telefoni djevojke EE.jpg Izvor: EE

Europski mobilni podatkovni promet trebao bi se utrostručiti do 2028, smatra organizacija GSMA, a za
predviđanje brzog rasta podatkovnog prometa diljem Europe u sljedećih pet godina smatra opći očekivani interes za 5G tehnologijom i migracije na 4G u zemljama srednje i istočne Europe.

U svom Izvješću o mobilnoj ekonomiji za Europu 2023. industrijska udruga GSMA ukazala je na indikacije da bi pretplatnici koji već koriste 5G usluge bili zainteresirani za dodavanje usluga velike propusnosti u ugovore, piše Mobile World Live.

Ova se potražnja pripisuje popularnosti korištenja u situacijama koje zahtijevaju nadograđenu povezivost kao što su visokokvalitetno igranje, XR aplikacije i video sadržaj. Dovest će to i do očekivanog rasta potražnje za podacima i zahtijevat će daljnja ulaganja u nadogradnju mreže za koja je, kako je istaknuto, već planirano da će dosegnuti 198 milijardi eura do 2030. godine.

Predviđa se da će 2028. 5G postati dominantna mobilna tehnologija na kontinentu, potaknuta rastom u Njemačkoj i Ujedinjenom Kraljevstvu.

 Pametni telefoni (2).jpg Izvor: rawpixel.com, Freepik

Unatoč ovom „maršu“ 5G-a u izvješću se ističe da je kontinuirani rast "ublažen zabrinutošću oko utjecaja politika koje koče ulaganja u mrežne tehnologije sljedeće generacije u Europi. Za standalone (samostalni) 5G, navedeno je, kontinent je prošle godine zaostajao za usporedivim regijama s 5 posto živih mreža u Europi koje podržavaju ovaj standard u usporedbi s 25 posto u regiji APAC.

Godine 2022. mobilna industrija dodala je europskim gospodarstvima vrijednost od 910 milijardi eura, utvrdio je GSMA, što je jednako 4,3 posto BDP-a cijelog kontinenta. Ostala otkrića u izvješću uključuju "produktivnost temeljenu na mobilnim uređajima" koja pridonosi 670 milijardi eura ekonomske vrijednosti u cijeloj regiji i 2,2 milijuna radnih mjesta koja podržava ekosustav 2022. godine.

Do 2030. očekuje se da će gospodarski doprinos mobilnog sektora prijeći 1 bilijun eura, djelomično potaknut povećanim prihvaćanjem mobilnih usluga u drugim sektorima.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI