UGOVOR IZMEĐU MICROSOFTA I ACTIVISIONA: Posao bi uskoro mogao biti sklopljen | Smartlife HR

Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete ubaciti do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste potrošili pet minuta vašeg potpuno beznačajnog vremena, na potpuno besmislenu radnju slanja ovog teksta. Budite sigurni da se on najverovatnije neće nikad pojaviti u medijima jer niti imamo vremena niti imamo želju da se bavimo. vašim glupostima.

Ostalo

Upišite pojam u tražilicu i pritisnite ENTER

UGOVOR IZMEĐU MICROSOFTA I ACTIVISIONA: Posao bi uskoro mogao biti sklopljen

Autor Krunoslav Ćosić

Jedna od većih (barem financijskih) trakavica je odobrenju akvizicije Activision Blizzarda

 Activision Blizzard (1).jpg Izvor: stLegat / Alamy / Alamy / Profimedia

Novi ugovor potpisan između Microsofta i Activisiona rješava prethodne zabrinutosti koje o kupnji ima britansko regulatorno tijelo Competition and Markets Authority (CMA), a koje se već neko vrijeme protivi stavu Europske unije.

I Europska je komisija navela položaje Microsofta i Activision Blizzarda na tržištima igara i softvera kao razlog za zabrinutost zbog utjecaja sporazuma na konkurenciju. Naveden je potencijal da Microsoft može iskoristiti svoju poziciju u sektoru softvera za igre, hardvera i oblaka kako bi ograničio pristup konkurentskih proizvođača konzola naslovima Activision Blizzarda, koji uključuju vrlo uspješnu seriju Call of Duty.

 Call of Duty Modern Warfare II i Warzone 2.0 (7).jpg Izvor: Playstation

Nova odluka o prodaji Activisionovih prava na igranje u oblaku Ubisoftu uvelike rješava prethodnu zabrinutost i otvara vrata za sklapanje posla, objavili su danas iz Competition and Markets Authority. Dok je CMA identificirao još neke nedoumice u vezi s novim ugovorom Microsoft smatra da su pronašli rješenje. CMA se sada savjetuje o pravnim lijekovima prije donošenja konačne odluke.

Ranije ove godine CMA je blokirao Microsoft u kupnji cijelog Activisiona zbog zabrinutosti da će ugovor naštetiti konkurenciji u igranju u oblaku u Velikoj Britaniji. Nakon što je taj posao blokiran Microsoft je u kolovozu podnio restrukturiranu transakciju CMA-u na pregled.

Prema tom novom ugovoru Microsoft neće kupiti prava igranja u oblaku koja drži Activision, koja će umjesto toga biti prodana neovisnoj trećoj strani, Ubisoft Entertainment SA (Ubisoft), prije nego što se ugovor zaključi.

Prethodna prodaja prava za igranje u oblaku uspostavit će Ubisoft kao ključnog dobavljača sadržaja uslugama za igranje u oblaku, replicirajući ulogu koju bi Activision imao na tržištu kao neovisni igrač.

 Activision Blizzard (3).jpg Izvor: Microsoft

Za razliku od izvornog dogovora, Microsoft više neće kontrolirati prava igranja u oblaku za Activisionov sadržaj tako da ne bi bio u poziciji ograničiti pristup ključnom sadržaju Activisiona na vlastitu uslugu igranja u oblaku ili uskratiti te igre od rivala.

Za razliku od pravnih lijekova koje je CMA prethodno odbio Ubisoft će moći ponuditi Activisionove igre izravno potrošačima i svim pružateljima usluga igranja u oblaku kako god odabere, uključujući usluge pretplate za kupnju za igranje ili više igara ili bilo koji novi model za pružanje sadržaja koje bi se mogle pojaviti kako se tržište razvija.

Ugovor s Ubisoftom također zahtijeva da Microsoft prebaci Activision igre na operativne sustave koji nisu Windows i podržava emulatore igara kada se to zatraži. CMA smatra da restrukturirani ugovor donosi važne promjene koje značajno rješavaju zabrinutosti koje je iznio u odnosu na izvornu transakciju ranije ove godine.

Konkretno, prodaja Activisionovih prava na streaming u oblaku Ubisoftu spriječit će da ovaj važan sadržaj – uključujući igre kao što su Call of Duty, Overwatch i World of Warcraft – dođe pod kontrolu Microsofta u odnosu na igranje u oblaku.

 World of Warcraft (1).jpg Izvor: Blizzard

CMA je izvorno utvrdio kako Microsoft već ima jaku poziciju u uslugama igranja u oblaku i da je mogao upotrijebiti svoju kontrolu nad Activision sadržajem kako bi ugušio konkurenciju i ojačao ovu poziciju.

Novi ugovor umjesto toga rezultira prijenosom prava na streaming u oblaku za Activisionove igre na neovisnog igrača, Ubisoft, čime se održava otvorena konkurencija kako se tržište igranja u oblaku razvija tijekom sljedećih godina.

Iako se restrukturirani ugovor bitno razlikuje od prethodne transakcije i u velikoj mjeri rješava većinu zabrinutosti CMA još muči da bi se određene odredbe u prodaji Activisionovih prava na streaming u oblaku Ubisoftu mogle zaobići, prekinuti ili ne provoditi.

Kako bi riješio te nedoumice Microsoft je ponudio pravne lijekove kako bi osigurao da uvjeti prodaje Activisionovih prava Ubisoftu budu provedivi od strane CMA-a. CMA je privremeno zaključio da bi ova dodatna zaštita trebala riješiti te preostale nedoumice. CMA je sada otvorio konzultacije, do 6. listopada 2023., o pravnim lijekovima koje je Microsoft predložio.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI