10 najvećih makro rizika za tehnološki svijet u 2023. | Smartlife HR

Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete ubaciti do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste potrošili pet minuta vašeg potpuno beznačajnog vremena, na potpuno besmislenu radnju slanja ovog teksta. Budite sigurni da se on najverovatnije neće nikad pojaviti u medijima jer niti imamo vremena niti imamo želju da se bavimo. vašim glupostima.

Ostalo

Upišite pojam u tražilicu i pritisnite ENTER

10 najvećih makro rizika za tehnološki svijet u 2023.

Autor Igor Martić

Counterpoint Research objavio je svoj najnoviji popis i analizu utjecaja na tehnološku industriju u 2023.

 2023 svijet.jpg Izvor: Catalyststuff, Freepik

Analitičari tvrtke Contrapoint kažu da će ekonomska recesija biti najveći makro rizik koji će utjecati na svijet tehnologije u 2023. Ekonomsku recesiju prate rizici 'suparništva SAD-a i Kine' i 'energetske krize'.

Na popisu, koji je rezultat ankete provedene među analitičarima Counterpointa, potencijal ekonomske recesije rangiran je kao najveći, s velikom razlikom, nakon čega slijede stalne napetosti između SAD-a i Kine te energetska kriza koja je uglavnom proizašla iz rusko-ukrajinskog rata.

1. Rizik od gospodarske recesije

I dalje utječe na gotovo sve industrije, a ni tehnologija nije pošteđena unatoč postpandemičnom procvatu. Iako postoji osjećaj da su najgori ekonomski problemi u razvijenom svijetu možda prošli, ali još uvijek postoje upitnici o tome kolika je šteta već nanesena ili koliko će brzo doći do gospodarskog oporavka u narednoj godini.

2. Suparništvo Sjedinjenih Američkih Država i Kine

U 2022. smo vidjeli eskalaciju napetosti u rivalstvu Sjedinjenih Država i Kine. Najistaknutije, sankcije američkih vlasti protiv kineske industrije poluvodiča u povoju vjerojatno će usporiti rast u ovom strateški važnom sektoru, s dubokim i dugotrajnim posljedicama u Kini i šire.

Dvije zemlje još uvijek imaju mnoge međusobne zamjerke, a najznačajniji su status Tajvana, stav oko rata u Ukrajini i trgovinske napetosti. Svaki od njih ima potencijal gurnuti zemlje u dublje sukobe, ali s Counterpointove točke gledišta fragmentacija globalnog sustava na potencijalno 'dva standarda' najozbiljnija je prijetnja za tehnološku industriju, jer će se inovacije usporiti dok troškovi nestanu gore.

3. Energetska kriza

Inflacija je u 2022. na Zapadu dosegnula najviše razine kroz desetljeća. Jedan od ključnih pokretača ove inflacije bila je, i ostaje, energetska kriza. Cijena energije naglo je porasla 2022. kao posljedica ruske invazije na Ukrajinu, posebno za europske zemlje, kao i one na tržištima u razvoju.

 25-29 Years;Adult;Built Structure;Caucasian Ethnicity;Color Image;Communication;Control;Croatia;Day;Electricity;Electricity Substation;Engineer;Europe;Examining;Expertise;Hardhat;Headwear;High Voltage Transformer;Horizontal;Industrial Equipment;Industry;Inspector;Looking Up;Men;Occupation;Outdoors;People;Photography;Portability;Power Line;Power Station;Power Supply;Pozega;Real People;Reflective Clothing;Safety;Series;Substation;Tablet;Togetherness;Two People;Wireless Technology;Work;Young Men Izvor: Hudolin-Kurtagic / Lumi Images / Profimedia

Budući da se ne predviđa konačan kraj rata energija će i dalje biti nestabilna platforma za globalno gospodarstvo u 2023., posebno budući da se očekuje veliki porast potražnje za energijom zbog ponovnog otvaranja Kine.

Postoje pozitivni signali na frontu obnovljivih izvora energije, poput usvajanja značajnih paketa čiste energije EU-a i SAD-a za koje se očekuje da će povećati ulaganja i smanjiti emisije puno brže nego što se u početku očekivalo. Ipak, svijet je još mnogo godina, a možda i desetljeća udaljen od toga da se prestane oslanjati na ugljikovodike kao glavni izvor energije.

4. Problemi s tržištima u razvoju

Postpandemijski bum izostaje na tržištima u razvoju, što je rezultiralo znatnim padom životnog standarda. Snažan američki dolar, nedostatak unutarnjih ulaganja, pogoršanje fiskalne i monetarne pozicije i kontinuirana volatilnost u opskrbi energijom i hranom ugrozit će potencijal rasta tržišta u nastajanju.

5. Manjak zarade

Big Tech je zaposlio previše radnika i preuzeo previše loše promišljenih projekata. Sada povlačenje 'lakog' novca oštro izlaže manje robusne tvrtke. Sektori izloženi geopolitičkim napetostima, regulatornom nadzoru i poslovnim modelima koji se optužuju za stvaranje društvenih nevolja bit će najviše pod pritiskom.

6. Neorganizirano povlačenje Kine iz COVID-Zero

Iznenadno povlačenje iz COVID-Zero iznenadilo je većinu stanovništva, dovevši do golemog vala zaraze i pretjeranog broja smrtnih slučajeva. Ekonomski oporavak očekuje se u 2023. s oslobađanjem zadržane potražnje, ali šteta u zdravstvu mogla bi ostati u gospodarstvu i društvu.

 LIFESTYLE;lifestyle;lifestyle and leisure;CHINA;category_code_lif Izvor: Profimedia

7. Dugotrajna gospodarska stagnacija Kine

Kina je doživjela tri 'izgubljene' godine tijekom pandemije kada je gospodarski rast stavljen u drugi plan. Bit će to test da se vidi može li zemlja ponovno otkriti svoj mod gospodarskog rasta dok se suočava s nizom strukturnih problema uključujući pad broja stanovnika, visoke razine duga i raspadajući sektor nekretnina.

8. Kibernetička sigurnost

Pandemija i rat u Ukrajini otvorili su razdoblje ustrajnih kibernetičkih napada visokog profila koji će i sljedećih godina predstavljati ozbiljne rizike za poduzeća i institucije. Postoji osjećaj da se tvrtke bore uhvatiti korak s napadačima koji imaju bogate resurse i djeluju spretno, a neke podržavaju zlonamjerni državni akteri.

 Cyber sigurnost (1).jpg Izvor: Acronis

9. 'Reshoring' lanca opskrbe ne ispunjava očekivanja

Priče o izgradnji domaćeg i 'otpornog' lanca opskrbe nastavljaju dobivati na snazi, ali globalno recesijsko okruženje, priroda ekonomskih načela i logistička realnost predstavljaju zastrašujuće izazove za one koji žele preseliti uspostavljene opskrbne lance u svoju zemlju.

10. Klimatske promjene

2022. je bila najtoplija zabilježena godina. Ekstremni vremenski uvjeti uzrokovali su značajne ljudske živote i ekonomske gubitke. Najvažniji svjetski čimbenici postigli su određeni napredak, ali nisu ispunjeni ključni klimatski ciljevi. Tvrtke počinju mijenjati svoju poslovnu praksu kako bi zauzele odgovorniji stav prema okolišu, no ponekad se čini da je to više marketinški potez nego stvarna akcija.

 Obnovljiva energija (2).jpg Izvor: manuel lorenzo / Panthermedia / Profimedia

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI