KIBERNETIČKI KRIMINAL: Porast će višestruko u sljedećim godinama | Smartlife HR

Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete ubaciti do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste potrošili pet minuta vašeg potpuno beznačajnog vremena, na potpuno besmislenu radnju slanja ovog teksta. Budite sigurni da se on najverovatnije neće nikad pojaviti u medijima jer niti imamo vremena niti imamo želju da se bavimo. vašim glupostima.

Ostalo

Upišite pojam u tražilicu i pritisnite ENTER

KIBERNETIČKI KRIMINAL: Porast će višestruko u sljedećim godinama

Autor Ivan Vukić

Nevjerojatne su posljedice koje slijede nakon cyber napada

 Internetske prijevare (2).jpg Izvor: denayunebgt / Alamy / Alamy / Profimedia

Prema procjenama iz Cybersecurity Outlooka tvrtke Statista očekuje se skok kibernetičkog kriminala u narednim godinama. Predviđa se da će globalni trošak kibernetičkog kriminala porasti u sljedećih pet godina s 8,44 bilijuna dolara u 2022. na 23,84 bilijuna dolara do 2027.

Cyber Crime Magazine definira kibernetički kriminal kao „oštećenje i uništavanje podataka, ukradeni novac, izgubljenu produktivnost, krađu intelektualnog vlasništva, krađu osobnih i financijskih podataka, pronevjere, prijevare, poremećaj normalnog tijeka poslovanja nakon napada, forenzičke istrage, vraćanje i brisanje hakiranih podataka i sustava te povredu ugledu”.

 Cyber sigurnost (1).jpg Izvor: Acronis

Ljudi se sve više okreću internetu, bilo zbog posla ili privatnog života, pa samim time postoji više potencijalnih prilika koje kibernetički kriminalci mogu iskoristiti. U isto vrijeme tehnike napadača postaju sve naprednije, s više alata dostupnih za pomoć prevarantima.

Pandemija koronavirusa dovela je do posebnog pomaka u kibernetičkim napadima, objašnjavaju analitičari Outlooka tvrtke Statista: „Kriza zbog bolesti COVID-19 dovela je do toga da su se mnoge organizacije suočile s više kibernetičkih napada zbog sigurnosne ranjivosti rada na daljinu kao i prelaska na virtualizirana IT okruženja kao što su infrastruktura, podaci i mreže računalstva u oblaku.”

 Internetske prijevare (1).jpg Izvor: Elada Vasilyeva / Panthermedia / Profimedia

U 2018. godini je kibernetički kriminal napravio štetu u vrijednosti 0,86 bilijuna američkih dolara. Sljedeće godine je šteta porasla na 1,16 bilijuna (1160 milijardi USD) da bi nakon 2020. (u kojoj je šteta iznosila 2,95 bilijuna USD) već sljedeće 2021. godine vrijednost otišla na 5,99 bilijuna dolara.

Procjenjuje se da će u u voj 2022. godini šteta širom svijeta iznositi 8,44 bilijuna USD, u 2025. 17,65 bilijuna USD, a u 2027. godini čak 23,82 bilijuna USD.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI