U PADU: Isporuke senzora kamera za pametne telefone | Smartlife HR

Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete ubaciti do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste potrošili pet minuta vašeg potpuno beznačajnog vremena, na potpuno besmislenu radnju slanja ovog teksta. Budite sigurni da se on najverovatnije neće nikad pojaviti u medijima jer niti imamo vremena niti imamo želju da se bavimo. vašim glupostima.

Ostalo

Upišite pojam u tražilicu i pritisnite ENTER

U PADU: Isporuke senzora kamera za pametne telefone

Autor Krunoslav Ćosić

Globalni prihodi od senzora u 2022. pali su oko 6% na godišnjoj razini

 Kamera senzor (1).jpg Izvor: Shutterstock

Sony je bio jedini veliki dobavljač koji je ostvario međugodišnji rast prihoda, zahvaljujući Appleovim nadogradnjama kamera. Istovremeno, i Sony i Samsung su uspjeli poboljšati svoju kombinaciju proizvoda, procjenjuje Counterpoint.

Globalno tržište senzora slike za pametne telefone završilo je godinu s minusom. Čak i dok su godišnje isporuke pametnih telefona pale za gotovo 11% usred nepovoljnog makro okruženja, trend s više kamera usporio je s manjim prihvaćanjem kamera s malim brojem piksela za aplikacije s dubinom i makro lećama.

Povezana prodaja CIS (CMOS senzora slike) ušla je u razdoblje kontrakcije i napravljena je značajna korekcija zaliha kako bi se ublažila situacija prekomjerne ponude, posebno za senzore od 8 MP i manje megapiksela.

 Sony ima koristi od Appleovih nadogradnji senzora slike, Counterpoint.jpg
Sony ima koristi od Appleovih nadogradnji senzora slike
Izvor: Counterpoint

Prema Counterpointovom Smartphone Camera Trackeru globalne isporuke senzora slike pametnih telefona pale su u usporedbi s 2021., pri čemu su svi glavni dobavljači pretrpjeli različite stupnjeve pada.

Ali kada je riječ o prihodu u dolarima, Sony je uspio ostvariti međugodišnji rast budući da je Apple, za koji se procjenjuje da je doprinio polovici Sonyjevih mobilnih CIS prihoda, dodatno poboljšao specifikacije iPhone kamera tijekom godine.

 Apple iPhone 14 Pro (5).jpg Izvor: Apple

Na primjer, Apple iPhone 14 Pro i Pro Max imaju potpuno novi senzor slike od 48 MP za svoje stražnje glavne kamere, veći ultraširoki senzor i prednji senzor s autofokusom. Zahvaljujući nadogradnjama, procjenjuje se da je Sony dodao više od 6 USD po jedinici ili približno 300 milijuna USD u prodaji u drugoj polovici 2022.

U Android kampu Samsung LSI također je imao koristi od trenda poboljšanja kamere i poboljšao je svoju kombinaciju proizvoda, što je djelomično nadoknadilo značajan gubitak u isporukama. Uzimajući u obzir prednost masovne proizvodnje senzora visoke razlučivosti ispod 0,7 μm, Samsung je u 2022. isporučio procijenjenih 200 milijuna pristupačnih 50 MP senzora slike.

Samsung S5KJN1 baziran na 0,64 μm bio je veliki uspjeh. Ima dobru svestranost i naširoko se primjenjuje ne samo na stražnjim glavnim kamerama pametnih telefona srednje i niže klase već i na prednjim ili ultraširokim kamerama premium modela.

Štoviše, Samsung još uvijek dominira u ponudi senzora od 100 MP i više i podigao je ljestvicu više komercijalizacijom senzora od 200 MP (ISOCELL HP1 @ 0,64 μm, HP3 @ 0,56 μm). Do kraja 2022. akumulirana količina isporuka premašila je 150 milijuna jedinica.

 Tržišni udio senzora senzora kamera pametnih telefona po dobavljaču, 2022, Counterpoint.jpg
Tržišni udio senzora senzora kamera pametnih telefona po dobavljaču u 2022.
Izvor: Counterpoint

Za razliku od Sonyja i Samsunga, koji su svoj fokus prebacili na pružanje proizvoda s visokim brojem megapiksela, prodajna izvedba OmniVisiona, Galaxycorea i SK Hynixa bila je osjetljivija na smanjenje potražnje mobilnih CIS-ova. Procjenjuje se da su sva tri dobavljača zabilježila dvoznamenkasti pad svojih prihoda u 2022. na godišnjoj razini.

Tržište senzora kamera za pametne telefone postalo je konsolidiranije u 2022. u smislu prihoda. Sony je povećao svoj udio na nešto više od 54%. Prva dva dobavljača činila su oko 83% ukupnog tržišnog prihoda.

Očekuje se da će se tržišnu konsolidaciju u 2023. nastaviti Samsungova nova linija kamera od 200 MP i Sonyjevi senzori velikog područja od 50 MP, kao što je visokoprofilni IMX989 te će se natjecati za pobjede u vrhunskom dizajnu kamere.

Unatoč padu isporuke i prihoda u 2022. Counterpoint očekuje da će se mobilno CIS tržište brzo vratiti na stazu rasta, sve dok je sustav kamera i dalje u središtu nadogradnji pametnih telefona, što će rezultirati poboljšanjima u razlučivosti, veličini senzora pa čak i integraciji AI sposobnosti.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI