Prihodi glazbene industrije svake su godine u stalnom porastu | SmartlifeHR

Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete ubaciti do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste potrošili pet minuta vašeg potpuno beznačajnog vremena, na potpuno besmislenu radnju slanja ovog teksta. Budite sigurni da se on najverovatnije neće nikad pojaviti u medijima jer niti imamo vremena niti imamo želju da se bavimo. vašim glupostima.

Ostalo

Upišite pojam u tražilicu i pritisnite ENTER

Prihodi glazbene industrije svake su godine u stalnom porastu

Autor Ivan Vukić

Gotovo trećinu globalnog prihoda od prodaje ploča i streaminga glazbe u 2020. godini generirala je glazbena industrija

 Slusanje glazbe (2) Izvor: Andrey Zhuravlev / Alamy / Alamy / Profimedia

Ali, ta industrija je bila dio Universal Music Group. Stoga ne čudi što je britanska vlada od Uprave za tržišno natjecanje i tržišta (Competition and Markets Authority), svog nadzornika kartela, zatražila pokretanje istrage o dominaciji tržišta koje imaju Universal, Sony i Warner Music. Taj trio je odgovoran za većinu globalnih prihoda koje su iz godine u godinu ostvarile diskografske kuće, objavio je Music & Copyright, a prenosi Statista.

 Slusanje glazbe (3) Izvor: Antonio Guillen Fernández / Panthermedia / Profimedia

Nakon zatišja početkom i sredinom 2010 -ih, prihodi u svjetskoj industriji zvuka svake su godine u stalnom porastu. Dok je zarada nezavisnih izdavačkih kuća bila u porastu do 2018., čini se kako se taj uspjeh posljednjih godina počeo smanjivati. Prošle je godine prihod od prodaje i streaminga nezavisnih umjetnika i izdavačkih kuća činio samo 31,4 posto ukupnog globalnog prihoda.

2020. označila je i prvu godinu u kojoj je Universal Music Group s 32,1 posto tržišnog udjela nadmašio svaku drugu diskografsku kuću, pri čemu su izravni konkurenti Sony Music Entertainment i Warner Music Group znatno zaostali s 20,6 odnosno 15,9 posto udjela.

 Prihodi glazbene industrije Izvor: Statista

Čak je i koronavirus mogao samo blago usporiti njegov rast: u 2020. zabilježeni prihod od glazbe iznosio je 23,1 milijardu američkih dolara, što je povećanje od 1,6 milijardi američkih dolara u odnosu na 2019. godinu.

62,1 posto te zarade dolazilo je od streaminga glazbe dok je samo fizička prodaja činilo 19,5 posto, a digitalno preuzimanje, stup prihoda koji je trebao zamijeniti vinilne ploče i CD-ove, lani je generirao samo 5,8 posto prihoda glazbene industrije.

S obzirom na to da se manji umjetnici trude snaći samo uz streaming, a istovremeno je streaming postao i glavni izvor prihoda diskografskih kuća, poslovni modeli Spotifyja, Apple Musica i Tidala mogli bi u budućnost biti predmet daljnjih istraživanja više nadzornih tijela.

 Slusanje glazbe (1) Izvor: Jacob Laugesen / Alamy / Alamy / Profimedia

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI