KAKVA JE 5G BUDUĆNOST U RUSIJI? Neizvjesna! | Smartlife HR

Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete ubaciti do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste potrošili pet minuta vašeg potpuno beznačajnog vremena, na potpuno besmislenu radnju slanja ovog teksta. Budite sigurni da se on najverovatnije neće nikad pojaviti u medijima jer niti imamo vremena niti imamo želju da se bavimo. vašim glupostima.

Ostalo

Upišite pojam u tražilicu i pritisnite ENTER

KAKVA JE 5G BUDUĆNOST U RUSIJI? Neizvjesna!

Autor Ivan Vukić

5G u Rusiji izgleda kao daleki san jer su glavni dobavljači obustavili svoje operacije

 Rusija 5G.jpg Izvor: Shutterstock

I dok se kineski proizvođači Huawei i ZTE bore s američkim sankcijama istovremeno drugi veliki proizvođači mreža Ericsson i Nokia odlučili su napustiti rusko tržište. Da stvar bude još složenija ruska 4G mreža tek treba postići punu razinu funkcionalnosti na tako velikom teritoriju, a izlazak Nokije i Ericssona mogao bi utjecati na njezino širenje i nadogradnju.

Iako je 5G dostupan u nekoliko dijelova Moskve i Sankt Peterburga na MTS mreži zahvaljujući Huaweijevoj opremi sankcije na isporuku poluvodiča u Rusiju mogle bi spriječiti daljnji uvoz 5G opreme iz Huaweija i ZTE-a, smatra Counterpoint.

Problemi telekom operatora

Glavni ruski telekom operateri MTS, MegaFon, Beeline i Tele2 suočavaju se s izazovom održavanja svoje mrežne opreme budući da za takve zahtjeve uglavnom ovise o Nokiji i Ericssonu. Iako MTS također koristi i Huaweijevu opremu za pružanje 5G usluga u nekim dijelovima Moskve i Sankt Peterburga, i to izgleda neizvjesno.

 Mobilni pretplatnici u Rusiji Counterpoint.jpg Izvor: Counterpoint

Huawei i ZTE mogli bi se suočiti s poteškoćama u pružanju mrežne opreme ruskim telekom operatorima budući da se uvelike oslanjaju na TSMC, Intel i Samsung u pogledu poluvodiča i ne bi željeli biti podvrgnuti američkim sankcijama.

Zamjena postojeće opreme novom za pružanje 5G usluga mogla bi biti skupa, a telekomunikacijske kompanije bi se mogle usredotočiti na poboljšanje svoje 4G pokrivenosti. Također, ruska vlada tek treba staviti na dražbu 5G spektar. Još uvijek se raspravlja o spektru koji će se koristiti za 5G usluge.

Kako bi prevladali probleme povezane s dodjelom 5G spektra telekomunikacijske tvrtke osnovale su zajedničko ulaganje, New Digital Solutions, za testiranje elektromagnetske kompatibilnosti, provođenje istraživanja o frekvencijama prikladnim za 5G usluge i provedbu mjera za oslobađanje radijskih frekvencija za 5G usluge.

 Rusija bazna stanica 5G.jpg Izvor: Shutterstock

Potrošači su uznemireni

Budući da veliki globalni pružatelji usluga obustavljaju svoje operacije u zemlji, ruski se potrošači suočavaju s povećanjem troškova jer telekomunikacijske tvrtke povećavaju svoje tarife kako bi mogle održavati opremu i izbjeći česte prekide rada mreže.

Drugi problem s kojim se ruski potrošači suočavaju je da ne mogu kupiti 5G pametne telefone nekih od svojih omiljenih marki. Dok su Apple, Samsung i neki drugi brendovi obustavili svoje isporuke Rusiji, prodaja kineskih pametnih telefona raste.

Rusija će najvjerojatnije morati pričekati dok dobije 5G usluge budući da vlada nije finalizirala pojas spektra za dražbu, iako se dotično ministarstvo kreće prema mmWaveu u pojasu 24,25 GHz - 27,5 GHz i na 4 GHz. Očekuje se da plan neće biti finaliziran prije 2023. godine.

U nedostatku Nokije i Ericssona ruski telekomi moraju ovisiti o kineskim dobavljačima Huaweiju i ZTE-u za većinu svoje 5G opreme, ali situacija zasad izgleda neizvjesna. Kineski dobavljači već se kolebaju pod pritiskom američkih sankcija i ne žele pasti pod sankcije.

 Huawei Rusija.jpg Izvor: Shutterstock

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI