STIŽU (LI) BOLJI DANI ZA HUAWEI: Amerika im ublažava sankcije? | Smartlife HR

Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete ubaciti do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste potrošili pet minuta vašeg potpuno beznačajnog vremena, na potpuno besmislenu radnju slanja ovog teksta. Budite sigurni da se on najverovatnije neće nikad pojaviti u medijima jer niti imamo vremena niti imamo želju da se bavimo. vašim glupostima.

Ostalo

Upišite pojam u tražilicu i pritisnite ENTER

STIŽU (LI) BOLJI DANI ZA HUAWEI: Amerika im ublažava sankcije?

Autor Smartlife

Kako bi zadržali globalnu lidersku poziciju u industriji SAD će, navodno, biti prinuđen ublažiti sankcije Huawei kompaniji

 Huawei-Premijera-Istanbul-2-.jpg Izvor: Marko Čavić

Vijest je upravo privukla veliku pozornost svih - SAD su revidirale planove za prijenos važnih tehnologija sankcioniranim kompanijama uključujući Huawei, što bi moglo dovesti do ublažavanja sankcija koje od 2019. godine ta zemlja nameće kineskoj kompaniji.

Što to zapravo znači za kompaniju i za sve ostale te je li to rezultat straha koji sada proganja SAD?

Prema Bloomberg izvještaju Ministarstvo trgovine SAD-a osmišljava takozvane “nove standarde“ koji bi čak i sankcioniranim kompanijama omogućili pristup tehnologijama proizvedenim u SAD-u. Međutim, postoji caka - sve kompanije obuhvaćene sankcijama moraju se povinovati ovim novim "standardima" Ministarstva trgovine SAD. To će olakšati posao američkim kompanijama koje više neće morati tražiti dopuštenje da surađuju s Huaweijem i drugim entitetima s liste.

 Huawei (1).jpg Izvor: Shutterstock

Koji su to standardi? U objavljenom izvještaju se navodi da će sankcionirana kompanija morati obaviti razgovor s trgovinskim tijelom kako bi dobila dodatna pojašnjenja o tome, što bi moglo značiti da su "standardi" možda drugačiji za svaku od kompanija.

"Američke zainteresirane strane moraju biti u potpunosti angažirane u međunarodnim organizacijama za standardizaciju, posebno tamo gdje kritični, ali ponekad nevidljivi standardi koje postavljaju imaju direktnu vezu s nacionalnom sigurnošću kao i komercijalne implikacije", rekao je u Alan Estevez, tajnik za trgovinu za industriju i sigurnost.

"Današnje pravilo pruža preko potrebno olakšanje američkoj industriji i drugim organizacijama koje će omogućiti kontinuirano liderstvo SAD-a u ovim kritičnim tijelima", pojasnio je Estevez.

Jesu li se SAD uplašile?

Tijekom 2019. godine Huawei je uključen na listu entiteta za zabranu pristupa američkim tehnologijama ili prodaju Huawei tehnologije i uređaja na američkom tržištu jer "predstavlja prijetnju po nacionalnu sigurnost SAD-a zbog veza s kineskom državom".

Huawei je svaki put negirao takvo nešto, a američki sistem nikad nije predočio konkretne dokaze svojih tvrdnji niti je ijedna istraga dokazala da veze Huaweija i kineske Komunističke partije postoje.

 symbol,smartphone,shadow,huaweip9,sign,screen,white background,t Izvor: Shutterstock

Ipak, stavljanje na listu je kompaniju Huawei dovelo do nedostatka komponenti i tehnologija za izradu novih proizvoda. Ovo uključuje i čuveno izbacivanje Google Mobile Services (GMS) iz Huaweijevih pametnih telefona i tableta, ali i čipove za mobilne telefone i IKT poslovanje, između ostalog, s Huaweijevih telefona i drugih proizvoda.

Cijeli ovaj scenarij je u velikoj mjeri utjecao na Huawei i njegove podružnice, što je izazvalo pad prihoda kao i smanjen tržišni udio u različitim kategorijama proizvoda.

Ipak, kompanija je odlučila nastaviti s razvojem i prizvodnjom novih proizvoda, s onim što su imali i što može da se iskoristi. Tako je Huawei, između ostalog, iskoristio veliki broj svojih patentnih tehnologija za generiranje dodatnog prihoda i bolje je optimizirao korištenje postojećih zaliha.

 Huawei Mate 50 Pro (5).jpg Izvor: Huawei

U međuvremenu Huawei nastavlja ulagati i istraživati sve šire ili dublje različite nove tehnologije i to se jasno može vidjeti u napretku kao što je satelitsko pozivanje, koji je čak i prije Apple kompanije predstavio upravo Huawei s Mate 50 telefonima dok Samsung to čak i nema (barem je javno) u planu još uvijek.

S druge strane Huawei nastavlja tražiti nove načine za nabavu čipova ili ulaže u kompanije koje bi mogle napredovati u tehnologiji dizajniranja i izrade čipova i čipsetova.

Prema istom izvještaju Bloomberga, izgleda da se poslije tri godine počelo jako osjećati to što Huawei pravi manje narudžbe od američkih partnera, kojima manje plaća ne samo za isporuke nego i za intelektualnu svojinu u različitim sferama - pametni telefoni, Cloud poslovanje, Cloud infrastruktura, mreže, radio oprema, IKT uopće i mnogim drugim.

Huawei je bio jedan od najvećih svjetskih partnera američke IKT i srodnih industrija i njegov uspjeh se direktno odnosio na uspjeh tj. zaradu i profit mnogobrojnih američkih tvrtki. Kako se globalna klima promijenila i kriza je sve veća u svim industrijama izgleda da se SAD više ne želi odricati zarade i suradnje ne samo s Huawei kompanijom nego i s mnogim drugim kompanijama s liste koju smo spominjali.

Koje tehnologije?

Trenutno, odjel za trgovinu nije objavio listu tehnologija koje će se dijeliti s Huawei kompanijom, ali ćemo vas informirati o svim daljim događanjima o ovoj temi.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI