TRAŽE PRODULJENJE ROKA ZA UKLANJANJE OPREME: Huawei i dalje ostaje? | Smartlife HR

Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete ubaciti do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste potrošili pet minuta vašeg potpuno beznačajnog vremena, na potpuno besmislenu radnju slanja ovog teksta. Budite sigurni da se on najverovatnije neće nikad pojaviti u medijima jer niti imamo vremena niti imamo želju da se bavimo. vašim glupostima.

Ostalo

Upišite pojam u tražilicu i pritisnite ENTER

TRAŽE PRODULJENJE ROKA ZA UKLANJANJE OPREME: Huawei i dalje ostaje?

Autor Krunoslav Ćosić

Hoće li Huaweijeva oprema ostati u britanskoj mreži i iza 1. siječnja 2023. godine?

 BT (1).jpg Izvor: Shutterstock

Britanski operator BT apelirao je na produljenje vladinog roka za uklanjanje Huaweijeve opreme iz svoje jezgrene mreže, odražavajući time značajan utjecaj pandemije zbog bolesti Covid-19 (koronavirusa) na napredak mreže u posljednje dvije godine.

Vlada je prvotno dala operatorima u Ujedinjenom Kraljevstvu rok do siječnja 2023. da uklone svu Huaweijevu opremu iz temeljnih (core) dijelova svojih mreža i ograniče korištenje Huaweijeve opreme u pristupnim mrežama na 35 posto.

 Bazna stanica Huawei.jpg Izvor: Shutterstock

U veljači ove godine Odjel za digitalne medije, kulturu, medije i sport (DCMS) odlučio je odgoditi zahtjev o uklanjanju iz pristupne mreže za šest mjeseci, do kraja srpnja 2023. zbog poteškoća povezanih s pandemijom, prenosi Mobile World Live.

BT je sada podnio zahtjev DCMS-u za daljnje produženje perioda za element jezgrene mreže, tvrdeći da bi trebalo primijeniti isto obrazloženje. Operator je izjavio da se radi na uklanjanju do krajnjeg roka u siječnju 2023., ali je "zatražio potrebno, kratko produljenje kako bi spriječio značajne utjecaje na program uzrokovane Covidom u posljednje dvije godine".

Zbog ograničenja dostupnosti resursa i odgođenog testiranja i implementacije hardvera došlo je do značajnih kašnjenja u planiranju, ali i odsutnosti osoblja koje je radilo na implementaciji i promjenama.

 BT (2).jpg Izvor: Vuk Valcic / Alamy / Alamy / Profimedia

Osim zahtjeva uklanjanja opreme u jezgri i pristupnim dijelovima mreža, vlada Ujedinjenog Kraljevstva naredila je operatorima da u potpunosti uklone Huaweijevu opremu do 2027., zbog toga što je tvrtka označena kao "visokorizični dobavljač", što predstavlja prijetnju nacionalnoj sigurnosti.

BT je dodao da je nastavio surađivati s DCMS-om i Nacionalnim centrom za kibernetičku sigurnost (NCSC) kako bi osigurao da se njegov program može dovršiti brzo i sigurno dodajući da je i dalje “uvjeren da je konačni rok za isporuku nove opreme putem 5G mreže 2027. dostižan”. Huawei je zanijekao da njegova oprema predstavlja bilo kakvu prijetnju Velikoj Britaniji.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI