KOLIKO IH JE? I u Hrvatskoj imamo bankomate za bitcoin | Smartlife HR

Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete ubaciti do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste potrošili pet minuta vašeg potpuno beznačajnog vremena, na potpuno besmislenu radnju slanja ovog teksta. Budite sigurni da se on najverovatnije neće nikad pojaviti u medijima jer niti imamo vremena niti imamo želju da se bavimo. vašim glupostima.

Ostalo

Upišite pojam u tražilicu i pritisnite ENTER

KOLIKO IH JE? I u Hrvatskoj imamo bankomate za bitcoin

Autor Davor Dakić

Gdje se u svijetu nalazi najviše bitcoin bankomata?

 Kripto bankomat (1) Izvor: Shutterstock

Bitcoin bankomati su strojevi na kojima korisnici odgovarajućih operatora platforme mogu kupovati ili prodavati kriptovalute u pokretu. U nekim je državama svijeta bitcoin daleko od toga da postane službena valuta, ali istovremeno u tim državama postoji veliki broj bitcoin bankomata.

El Salvador je nedavno prva država na svijetu koja je bitcoin uvela kao zakonsko sredstvo plaćanja, ali nemaju velik broj bankomata – imaju samo četiri bankomata. To znači da u toj zemlji sve tvrtke u svakodnevnim transakcijama moraju prihvaćati kriptovalutu.

 Kripto bankomat (2) Izvor: Timon Schneider / Alamy / Alamy / Profimedia

Uvođenje bitcoina kao funkcionalne valute u Salvadoru naišlo je na skepticizam. Prema istraživanju UCA El Salvador objavljenom u kolovozu 2021., gotovo 83 posto sudionika imalo je malo ili nimalo povjerenja u bitcoin kao zakonsko sredstvo plaćanja.

U Hrvatskoj sad već postoji 11 kripto bankomata, a do nedavno smo ih imali samo 8. Istovremeno, Španjolska je u Europi prva sa 151 bankomat, ali to je samo 0,5 posto svih kripto bankomata u svijetu. Slijedi Austrija sa 131, Švicarska sa 127 dok u Velikoj Britaniji postoji 107 bankomat na kojem je moguća konverzija kriptovaluta.

 Kripto bakomati u Europi i Hrvatskoj Izvor: Coin ATM radar

Slovenija se može pohvaliti s 21 bankomat, a Francuska sa samo 8 kripto bankomata. Bosna i Hercegovina ih ima 6, Srbija 5, Portugal 4, Kosovo 3.

U svijetu je ukupno 27.976 bankomata s kriptovalutama. Najviše ih ima u SAD-u, čak 24.186, što čini 86,5 posto svih bankomata u svijetu. Kanada ima 1861 bankomat, a cijela Europa s 1264 bankomata sudjeluje s 4,5 posto. Azija ih ima 236 (0,8 posto), a Južna Amerika 290, objavio je Coin ATM radar.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI