PRIJE 40 GODINA: Proizveden je prvi CD na svijetu | Smartlife HR

Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete ubaciti do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste potrošili pet minuta vašeg potpuno beznačajnog vremena, na potpuno besmislenu radnju slanja ovog teksta. Budite sigurni da se on najverovatnije neće nikad pojaviti u medijima jer niti imamo vremena niti imamo želju da se bavimo. vašim glupostima.

Ostalo

Upišite pojam u tražilicu i pritisnite ENTER

PRIJE 40 GODINA: Proizveden je prvi CD na svijetu

Autor Ivan Vukić

17. kolovoza 1982. označen je početak nove ere za glazbenu industriju

  Izvor: Pixabay

Prvi kompaktni disk na svijetu, kopija ABBA-inog “The Visitors” proizvedena je u Philipsovoj tvornici u Njemačkoj. Zajednički razvijen od strane Philipsa i Sonyja CD je izvorno dizajniran za spremanje 60 minuta zvuka, a disk je imao promjer 115 mm. Međutim, kapacitet je na kraju povećan na 74 minute i promjer od 120 mm kako bi se omogućila puna izvedba Beethovenove 9. simfonije.

Pojava CD-a označava početak ere digitalne glazbe, iako su bitovi i bajtovi ere CD-a još uvijek bili ograničeni na fizički medij. To je razlika u odnosu na današnju digitalnu glazbu koja više nije vezana za fizičke medije.

Nekada je postojala određena magija u raspakiranju novog CD-a koji ste upravo kupili od svog teško zarađenog novca. Bio je to proces koji vas je natjerao da cijenite albume na način koji se čini izgubljen u doba streaming usluga.

 man;hi-fi;stereo;music;cd;home;happy;20s;30s;adult;audio;caucasian;compact;disk;domestic;entertainment;equipment;guy;handsome;head and shoulders;hobbies;indoors;inserting;leisure;lifestyle;looking away;male;mid adult;one person;people;play;player;playing;pushing;relax;side view;smiling;sofa;sound;speakers;technology;young Izvor: Profimedia

Usred svih priča o streamingu glazbe i renesansi vinila stalni pad prodaje CD-a ne privlači puno pozornosti posljednjih godina. Prema Udruženju diskografske industrije Amerike (RIAA) prodaja CD albuma u Sjedinjenim Državama pala je za 95 posto od vrhunca 2000. i trenutno je na najnižoj razini od 1986., kada je istoimeni debitantski album Whitney Houston zauzeo prvo mjesto na Billboardovoj ljestvici, piše Statista.

Pogođena porastom dijeljenja datoteka i MP3 playera početkom 2000-ih prodaja CD-a gotovo se prepolovila između 2000. i 2007. kada su se pojavili pametni telefoni i prvi servisi za streaming glazbe koji su zabili posljednji čavao u mali okrugli lijes kompaktnog diska.

Međutim, u 2021. bio je tračak života jer su novi albumi i reizdanja velikih izvođača kao što su Adele, Taylor Swift i BTS doveli do povećanja prodaje CD-a prvi put u gotovo 20 godina.

 Prodaja CD albuma u SAD-u u milijunima komada.jpg Izvor: Statista

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI