GLOBALNA PRODAJA ELEKTRIČNIH VOZILA: Porasla je za 63% | Smartlife HR

Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete ubaciti do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste potrošili pet minuta vašeg potpuno beznačajnog vremena, na potpuno besmislenu radnju slanja ovog teksta. Budite sigurni da se on najverovatnije neće nikad pojaviti u medijima jer niti imamo vremena niti imamo želju da se bavimo. vašim glupostima.

Ostalo

Upišite pojam u tražilicu i pritisnite ENTER

GLOBALNA PRODAJA ELEKTRIČNIH VOZILA: Porasla je za 63%

Autor Krunoslav Ćosić

Čak 57 posto je kineski udio u prodaji u prvoj polovici ove godine

 Punjenje elektricni automobil (3).jpg Izvor: Arturs Laucis / Alamy / Alamy / Profimedia

Najnovije istraživanje Canalysa pokazuje da je 4,2 milijuna električnih vozila (EV) prodano diljem svijeta u prvoj polovici 2022., što je 63% više u odnosu na prvu polovicu 2021. EV uključuje električna vozila na baterije (BEV) i plug-in hibridna električna vozila (PHEV).

Potražnja za električnim vozilima nastavila je rasti u 2022., a nekoliko novih modela električnih vozila već je lansirano ove godine. Rastuće cijene goriva dodatno su potaknule potražnju, a državni poticaji pomažu kupcima.

Ali, opskrba je još uvijek užasno ograničena i višemjesečno čekanje na isporuku je uobičajeno. Dok su knjige narudžbi proizvođača automobila danas dobre, ekonomska neizvjesnost diljem svijeta utjecat će na nove narudžbe električnih vozila sljedeće godine.

 Punjenje Renault Twingo electric.jpg Izvor: Krunoslav Ćosić

Prodaja električnih vozila u Europi izgubila je zamah. Uz velike padove na ukupnom tržištu osobnih automobila diljem kontinenta, prodaja električnih vozila uspjela je porasti 9% na godišnjoj razini u prvoj polovici 2022.

Isporučeno je 1,1 milijun električnih vozila što, unatoč nižoj stopi rasta, još uvijek predstavlja impresivnih 20% udjela među svim isporučenim automobilima, što je porast 16% u prvoj polovici 2021. Prodaja plug-in hibrida znatno je pala u 2022. i taj će se trend nastaviti u korist BEV-ova. Ali vrijeme čekanja od devet mjeseci do godinu dana za isporuku novog BEV-a je uobičajeno.

 Tesla automobil (3) Izvor: Image of Sport / ddp USA / Profimedia

“Europska tržišta, poput nordijskih, imaju najveću penetraciju električnih vozila u svijetu, a možda čak i vide znakove zasićenja tržišta dok se ne pokrene novi val električnih vozila”, rekao je Ashwin Amberkar, istraživački analitičar u Canalysu. “Tesla drži prva dva mjesta u Europi, s Modelom Y ispred Modela 3. U Europi nije bilo lansiranja novih električnih vozila koja bi se približila potražnji kao za ove dvije Tesle.”

Volkswagen koncern nastavlja postupno širiti svoju ponudu. Prodao je više od 375.000 vozila u prvoj polovici 2022., uz 9% tržišnog udjela. Ali imao je samo jedan model, ID.4, na popisu 10 najboljih EV modela.

U Hrvatskoj je, od ukupno 28.925 novih automobila registriranih u periodu siječanj - srpanj 2022., bilo 2,2 posto električnih (632 vozila), 20,3 posto hibridnih dok je dizelski pogon činio samo 19,4 posto, uz 53,5 posto benzinaca, pokazuju podaci agencije Promocija plus. Vozila na LPG imala su 4,7 posto udjela.

 Tesla automobil (2) Izvor: Image of Sport / ddp USA / Profimedia

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI