PRODAJA PAMETNIH TELEFONA U EUROPI: Samsung prvi, Apple drugi | SmartlifeHR

Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete ubaciti do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste potrošili pet minuta vašeg potpuno beznačajnog vremena, na potpuno besmislenu radnju slanja ovog teksta. Budite sigurni da se on najverovatnije neće nikad pojaviti u medijima jer niti imamo vremena niti imamo želju da se bavimo. vašim glupostima.

Ostalo

Upišite pojam u tražilicu i pritisnite ENTER

PRODAJA PAMETNIH TELEFONA U EUROPI: Samsung prvi, Apple drugi

Autor Smartlife

Samsung je prvi s 32% tržišnog udjela i s rastom od 9%

 Samsung-Galaxy-S21-FE.jpg Izvor: Stefan Stojanović

Sumorno izgleda slika Europe što se prodaje telefona tiče u drugom tromjesečju - pojedini proizvođači pali su gotovo 40%. Q1 2022 tj. prvo tromjesečje 2022. godine u Europi je po prodaji telefona bilo najgore od 2013. godine, pokazali su rezultati Counterpointovog istraživanja, a drugo tromjesečje, odnosno period od travnja do kraja lipnja je ponovo loš.

Pad je nastavljen i u Q2 2022 periodu, a pad isporuka je bio 13% u odnosu na Q1 2022 i to je najgori period od istog kvartala 2020. godine. U usporedbi s prošlom godinom i istim periodom lani pad isporuka mobilnih telefona je bio 11%, a za to su krivi ne samo koronavirus i rat u Ukrajini nego i ekonomska kriza koja se zahuktava.

Na prvi pogled Samsung i Apple su bili OK jer su njihov udio na tržištu, ali i isporuke, porasli u drugom tromjesečju ove godine, ali su i oštro pali u usporedbi s prvim tromjesečjem 2022. U slučaju Samsunga ovo je bio najslabiji kvartal u cijelom desetljeću poslovanja u Europi, a za to postoje dva logična objašnjenja - korona je zatvorila tvornice u Vijetnamu i Samsung je napustio rusko tržište među prvima kad je došlo do oružanog sukoba u Ukrajini.

 Prodaja pametnih telefona u Europi Q2 2022, Counterpoint.jpg Izvor: Counterpoint

Što se kompanije Apple tiče, najviše je jahala na valu popularnosti iPhone SE (2022) modela, ali je povlačenje iz Rusije, kao i u Samsungovom slučaju, ostavilo značajne posljedice po poslovanje američke kompanije.

Xiaomi je doživio potpuno obrnut scenarij u odnosu na Samsung jer je Q2 2021 godine bio njihov najbolji kvartal ikad pa je isti period ove godine obilježio drastičan pad od čak 39%. Ipak, kompanija Xiaomi se nije povukla s ruskog tržišta i uspješno je poslovala u toj zemlji. Kompanija OPPO je još jedna koja je imala oštar pad, ali manji nego Xiaomi - 26%.

Pobjednik drugog tromjesečja je realme. Ova kompanija je i tijekom drugog kvartala imala napredak, i to značajan - 21%.

 Prodaja pametnih telefona u Europi Q2 2022, Counterpoint (2).jpg Izvor: Counterpoint

Na kraju, sumirani rezultati izgledaju ovako. Samsung je prvi s 32% tržišnog udjela i s rastom od 9%, Apple je drugi s 24% tržišta i rastom od 3% dok je Xiaomi treći s tržišnim udjelom od 19% i padom od 39%. Kompanija OPPO je četvrta i drži 5% europskog tržišta i zabilježila je pad od 26% dok je realme sa3% tržišta peti i ima rast od 21%.

Prognoze za kvartal u kojem smo uveliko su - još lošije! "Situacija u Europi je, nažalost, i dalje sumorna. Mnoge zemlje u Europi klize bliže recesiji, a unutarnje političke tenzije u brojnim zemljama izvan Rusije i Ukrajine rastu, na primer u Francuskoj, Njemačkoj i Velikoj Britaniji. Ipak, ostaje nada da je dno dostignuto te bi putanja uskoro trebala krenuti prema boljoj situaciji, ali oporavak će vjerojatno biti dug i spor", zaključuju Counterpointovi istraživači.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI