GLOBALNA PRODAJA PAMETNIH TELEFONA: Pala je ispod 100 milijuna | Smartlife HR

Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete ubaciti do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste potrošili pet minuta vašeg potpuno beznačajnog vremena, na potpuno besmislenu radnju slanja ovog teksta. Budite sigurni da se on najverovatnije neće nikad pojaviti u medijima jer niti imamo vremena niti imamo želju da se bavimo. vašim glupostima.

Ostalo

Upišite pojam u tražilicu i pritisnite ENTER

GLOBALNA PRODAJA PAMETNIH TELEFONA: Pala je ispod 100 milijuna

Autor Krunoslav Ćosić

Situacija nije dobra: unatrag gotovo 10 godina to je tek drugi put da je prodaja loša

 Pametni telefoni (2).jpg Izvor: rawpixel.com, Freepik

Prodaja na globalnom tržištu pametnih telefona pala je 4% na mjesečnoj razini i 10% na godišnjoj razini, pokazuju podaci za svibanj 2022. u kojem je isporučeno samo 96 milijuna jedinica, prema podacima Counterpoint Researcha. Ovo je bio drugi uzastopni mjesec pada prodaje na mjesečnoj razini i 11. uzastopni mjesec pada prodaje na godišnjoj razini.

Čak i nakon oporavka u obliku slova "V" nakon prvog vala COVID-19 u 2020. tržište pametnih telefona još uvijek nije doseglo razine prije pandemije. U 2021. na tržište pametnih telefona utjecala su ograničenja ponude i COVID-19. U 2022. nedostatak komponenti, iako nije u potpunosti riješen, stabilizirao se.

Međutim, tržište pametnih telefona sada je pogođeno padom potražnje zbog više čimbenika uključujući inflaciju, usporavanje Kine i krizu u Ukrajini.

 Prodaja pametnih telefona u svijetu u svibnju 2022.jpg Izvor: Counterpoint

Niska potražnja također dovodi do povećanja zaliha što dovodi do pada isporuka i smanjenja narudžbi od proizvođača pametnih telefona. Drugo tromjesečje će vjerojatno biti pod najvećim utjecajem ove godine u smislu prodaje prije nego što se situacija poboljša u drugoj polovici 2022.

Prema Counterpointovom makroindeksu očekuje se da će se negativnost nastaviti tijekom ljeta, ali će se postupno poboljšati tijekom druge polovine, uglavnom zbog normaliziranije situacije u Kini, kontinuiranog poboljšanja ravnoteže ponude i potražnje u tehnološkim opskrbnim lancima i bolje makroekonomske politike ako inflacija dostigne vrhunac sredinom godine prije nego što krene u lošem smjeru.

Lipanj također označava početak razdoblja promocija u nekoliko regija, povratak u školu u kolovozu odnosno rujnu, Diwali u Indiji nakon kojeg slijede Božić i Nova godina. Očekuju nas tijekom ljeta značajna lansiranja novih modela poput novog Samsunga Galaxy Fold4 i nove serije iPhone 14, što može pomoći u povećanju potražnje.

 Pametni telefoni (1).jpg Izvor: upklyak, Freepik

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI