POJAVLJUJE SE NOVI TREND: Sloboda i fleksibilnost zaposlenika | Smartlife HR

Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete ubaciti do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste potrošili pet minuta vašeg potpuno beznačajnog vremena, na potpuno besmislenu radnju slanja ovog teksta. Budite sigurni da se on najverovatnije neće nikad pojaviti u medijima jer niti imamo vremena niti imamo želju da se bavimo. vašim glupostima.

Ostalo

Upišite pojam u tražilicu i pritisnite ENTER

POJAVLJUJE SE NOVI TREND: Sloboda i fleksibilnost zaposlenika

Autor Krunoslav Ćosić

Mijenjaju se radne navike na koje smo do sada navikli, čemu pridonose zaposlenici generacije Z i milenijalci

 Hibridni rad od kuce (2).jpg Izvor: Pixabay

Generacija koja ima od 18 do 41 godinu čini velik dio trenutne radne snage. Microsoftovo istraživanje otkriva da zaposleni trebaju promjenu: 49% zaposlenih generacije Z vjerojatno će razmotriti prijelaz na hibridni način rada, a 46% će vjerojatno raditi na daljinu.

Uz to, 49% zaposlenih generacije Z i milenijalaca ove će godine razmotriti promjenu poslodavca. Ozbiljno razmišljaju o otkazu na sadašnjem radnom mjestu – u Europi je to čak polovica pripadnika generacije Z i milenijalaca. Daljnjih 31 posto zaposlenika generacije Z će se vjerojatno preseliti i pronaći posao koji im omogućava da rade na daljinu.

Microsoftov Work Trend Index 2022 pokazuje da svi zaposlenici žele više fleksibilnosti jer milenijalci i generacija Z više nego druge generacije zaposlenika visoko cijene slobodu izbora kada i gdje će raditi.

Generaciji Z i milenijalcima je, uz plaću, prioritet na radnom mjestu pozitivna radna kultura (46%), pogodnosti usmjerene na njihovu dobrobit (42%) i osjećaj svrhe ili smisla (40%).

 Hibridni rad, Microsoft.jpg Izvor: Microsoft

Jesmo li spremni za sljedeću veliku stvar u poslovnom okruženju, a to je hibridni rad? Poslovni lideri i voditelji ljudskih resursa morat će stvoriti organizacije u kojima se današnji zaposlenici osjećaju uključeno te imaju osjećaj lojalnosti i svrhe.

Zaposlenici generacije Z i milenijalci čine velik dio trenutne radne snage i vjerojatno će u budućnosti sve više preuzimati rukovodeće pozicije. Da bi privukle nabolje talente – sada i u budućnosti – organizacije trebaju prilagoditi svoje poslovne prakse kako bi ispunile nova očekivanja zaposlenika.

Tek je nekolicina tvrtki (samo 27%) uspostavila timska pravila kako bi jasno definirala ove nove norme. Da bi izgradili učinkovite hibridne timove, menadžeri će morati uvesti timska pravila koja utvrđuju „zašto“, „kada“ i „kako“ dolaziti u ured, svrhu suradnje uživo, dogovore o tome kada se okupiti uživo kao i definiciju pravila hibridnih sastanka te novo osmišljavanje prostora koji će podržati novi način rada.

 Hibridni rad od kuce (1).jpg Izvor: Microsoft

Sigurno je da ne postoji jedan pristup koji će odgovarati svima. Da bi ured funkcionirao za sve bit će potrebno uložiti mnogo truda kako bi se postigla fleksibilnost u kojoj hibridni rad zaista i funkcionira.

Bit će potrebno premostiti geografsku udaljenost, pri čemu mogu pomoći tehnologije poput snimanja poziva kako bi se informacije mogle podijeliti s onima koji nisu bili prisutni na sastanku, koristiti Outlook kalendar kako bi se pojednostavilo zakazivanje sastanaka, zajednički raditi na dijeljenim dokumentima u cloudu tako da svi imaju pristup istim informacijama, uz kontrolu svih verzija dokumenta.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI