BOSCH I FOXCONN: U tržište čipova ulažu 4,5 milijardi eura | Smartlife HR

Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete ubaciti do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste potrošili pet minuta vašeg potpuno beznačajnog vremena, na potpuno besmislenu radnju slanja ovog teksta. Budite sigurni da se on najverovatnije neće nikad pojaviti u medijima jer niti imamo vremena niti imamo želju da se bavimo. vašim glupostima.

Ostalo

Upišite pojam u tražilicu i pritisnite ENTER

BOSCH I FOXCONN: U tržište čipova ulažu 4,5 milijardi eura

Autor Krunoslav Ćosić

Ili dolara jer su se euro i dolar ovih dana izjednačili, a američka valuta je čak i jača od europske

 Bosch chipset čip čipset.jpg Izvor: Bosch-semiconductors

Bosch će u europsko tržište čipova do 2026. godine uložiti 3 milijarde eura, što će uključivati izgradnju dva razvojna centra u Njemačkoj, pridonoseći cilju EU-a da se natječe s Azijom i SAD-om u industriji poluvodiča.

Bosch je izjavio da će tražiti financiranje za taj iznos u sklopu nedavno pokrenutog okvira EU-a za važne projekte od zajedničkog europskog interesa (IPCEI) za mikroelektroniku i komunikacijsku tehnologiju, namijenjenog promicanju istraživanja i inovacija.

Od 3 milijarde eura Bosch će potrošiti više od 170 milijuna eura na izgradnju dva razvojna centra, zajedno s 250 milijuna eura za proširenje tvornice čipova u Dresdenu vrijedne milijardu eura, koja je otvorena 2021.

 Bosch tvornica čipova u Dresdenu.jpg
Tvornica čipova u Dresdenu
Izvor: Bosch-semiconductors

Mikroelektronika je budućnost za sva Boscheva poslovanja, smatra Stefan Hartung, predsjednik kompanije Bosch koja se može pohvaliti napretkom u mobilnosti i IoT-u. Hartung dodaje kako su Boschevi potezi pogurali Europski zakon o čipovima, inicijativu Europske komisije koja ima za cilj udvostručiti globalnu proizvodnju poluvodiča u bloku za 10 do 20 posto do 2030. godine.

Bosch također gradi novi ispitni centar za poluvodiče u Maleziji. Od 2023. koristit će se za testiranje gotovih poluvodiča i senzora proizvedenih u Njemačkoj.

Kineski čipovi

Jedinica Foxconna ulaže 1,5 milijardi dolara u kineskog proizvođača čipova. Podružnica Hon Hai Precision (Foxconn) stekla je 15 posto udjela u Tsinghua Unigroup sa sjedištem u Kini putem novostvorenog investicijskog fonda, što je potez za koji je Nikkei Asia izvijestio da je unaprijedio poluvodičke ambicije matične tvrtke.

Taipei Times je naveo da je Foxconn Industrial Internet uložio 9,8 milijardi CNY (1,5 milijardi USD) u posrnulog kineskog proizvođača čipova kroz Xingwei (Guangzhou) Industrial Investment Partnership fond, prenosi Mobile World Live.

 Foxconn (2).jpg Izvor: Shutterstock

Investicijski fond jedno je od deset privatnih dioničkih društava pod kontrolom Beijing Zhiguangxin Holdinga koji sada posjeduje 100 posto državnog proizvođača čipova kojeg je Taipei Times označio kao najveću kinesku tvrtku čipova.

Foxconn je u proteklih 15 mjeseci poduzeo brojne korake kako bi krenuo u proizvodnju čipova u Indiji i na njezinom domaćem tržištu. Imaju 85 posto udjela u Foxconn Industrial Internetu.

 Foxconn (1).jpg Izvor: Shutterstock

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI