EUROPSKO TRŽIŠTE PAMETNIH TELEFONA: Pad isporuka 12 posto | Smartlife HR

Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete ubaciti do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste potrošili pet minuta vašeg potpuno beznačajnog vremena, na potpuno besmislenu radnju slanja ovog teksta. Budite sigurni da se on najverovatnije neće nikad pojaviti u medijima jer niti imamo vremena niti imamo želju da se bavimo. vašim glupostima.

Ostalo

Upišite pojam u tražilicu i pritisnite ENTER

EUROPSKO TRŽIŠTE PAMETNIH TELEFONA: Pad isporuka 12 posto

Autor Krunoslav Ćosić

Očekuju nas daljnji izazovi i previranja zbog pogoršanja makroekonomskog i geopolitičkog okruženja

  Izvor: Samsung

Counterpoint Research je objavio da su isporuke pametnih telefona u prvom tromjesečju 2022. godine u Europi u značajnom padu od 12 posto, u odnosu na prvo tromjesečje 2021. godine. Ukupno je isporučeno 49 milijuna pametnih telefona tijekom Q1 2022., što je najniži nivo u regiji od 2013. godine.

Uzroci pada uključuju stalnu nestašicu komponenti, blokade povezane s Covid-19 (koronavirusom) u Kini, pogoršanje uvjeta gospodarstva i početak rusko-ukrajinskog rata. Komentirajući pad Jan Stryjak iz Counterpoint Researcha smatra da su čimbenici koji su uzrokovali pad "pogoršani novim gospodarskim i geopolitičkim izazovima".

 Apple pametni telefoni Izvor: Rokas Tenys / Alamy / Alamy / Profimedia

"Porast razine inflacije u cijeloj regiji utječe na potrošnju potrošača", rekao je Stryjak napominjući da su Samsung i Apple, koji su bili prvoplasirani odnosno trećeplasirani dobavljači pametnih telefona u Rusiji, zaustavili sve isporuke u tu zemlju u ožujku 2022.

Stryjak je dodao kako oba dobavljača čine oko polovice ukupnih ruskih isporuka pametnih telefona, ali čine samo 6 posto ukupnih europskih isporuka. “Posljedice njihovog povlačenja su, dakle, još uvijek relativno male u regionalnim razmjerima. Međutim, utjecaj rata može imati šire posljedice ako dovede do pada dostupnosti novih materijala, rasta cijena, daljnjeg inflatornog pritiska i/ili povlačenja drugih dobavljača iz Rusije”, Mobile World Live prenosi Stryjakovu izjavu.

 Pametni telefoni djevojke EE.jpg Izvor: EE

Counterpoint Research očekuje pogoršavanje situacije navodeći i prijetnju recesije u mnogim zemljama. Očekuje se da će se godišnje isporuke smanjiti "u sljedećih nekoliko tromjesečja", a posebno u drugom tromjesečju ove godine.

Samsung je u Q1 2022 bio na vrhu europskih isporuka tijekom prvog tromjesečja, s 35 posto tržišnog udjela u isporuci, što je pad od 16 posto. Apple je bio na drugom mjestu s 25 posto, s padom od 6 posto, a Xiaomi je zaokružio prva tri mjesta dosegnuvši 14 posto tržišnog udjela, s 36 posto pada udjela u isporukama u Europi.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI