PRIHODI OD POLUVODIČA: Generator rasta su 5G uređaji | Smartlife HR

Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete ubaciti do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste potrošili pet minuta vašeg potpuno beznačajnog vremena, na potpuno besmislenu radnju slanja ovog teksta. Budite sigurni da se on najverovatnije neće nikad pojaviti u medijima jer niti imamo vremena niti imamo želju da se bavimo. vašim glupostima.

Ostalo

Upišite pojam u tražilicu i pritisnite ENTER

PRIHODI OD POLUVODIČA: Generator rasta su 5G uređaji

Autor Davor Dakić

Prvih 10 tvrtki činilo je 58 posto ukupnog tržišta poluvodiča, a Samsung je vodeći proizvođač

 Čipset poluvodič (1) Izvor: JYPIX / Alamy / Alamy / Profimedia

Dijelom potaknut dobrim isporukama 5G telefona IDC predviđa da će u 2022. prihodi od poluvodiča širom svijeta porasti za 13,7 posto u odnosu na prošlu godinu, unatoč tekućim ograničenjima u lancu opskrbe i lockdownu u Kini.

U svom najnovijem izvješću o poluvodičkoj tehnologiji i lancima opskrbe IDC je predvidio da će prihod za ovu godinu dosegnuti 661 milijardu američkih dolara, što je primjetno više od prošlogodišnjih 582 milijarde dolara.

Uz 5G telefone, generatori rasta u 2021. bile su igraće konzole, bežične pristupne točke (wireless access points), podatkovni centri i nosivi uređaji. IDC-ovo istraživanje pokazalo je da će te iste vrste uređaja zabilježiti nastavak rasta ove godine, ali sporijom stopom jer tržišta okrenuta potrošačima počinju usporavati do četvrtog tromjesečja, prenosi Mobile World Live.

 Čipset poluvodič (3) Izvor: Paolo Galasso / Alamy / Alamy / Profimedia

Tržišta koja opslužuju procesni čvorovi doživjela su najveći utjecaj ograničenja ponude poluvodiča u 2021. jer su neki proizvođači usporili svoje proizvodne linije ili odustali od uvođenja novih značajki i proizvoda.

Zauzvrat, te su nestašice povećale prosječne prodajne cijene (average selling prices) jer je potražnja rasla u većini vrsta uređaja tijekom posljednjih nekoliko godina.

Zahvaljujući značajnom povećanju prodaje memorije Samsung je nadmašio Intel te zauzeo prvo mjesto u prihodima od poluvodiča. Samsung je prošle godine zabilježio gotovo 76 milijardi dolara prihoda u usporedbi s blizu 58 milijardi dolara prethodne godine, što predstavlja godišnji porast od 31 posto. U prvih pet tvrtki također su bili SK Hynix, Qualcomm i Micron.

 Intel čip chipset poluvodič chip čipset (2).jpg Izvor: Bruno /Germany, Pixabay

U 2021. prvih 10 tvrtki činilo je 58 posto ukupnog tržišta poluvodiča dok je prvih 20 tvrtki držalo 76 posto tržišta, u odnosu na 57 posto odnosno 75 posto u 2020. godini. IDC je naveo inflaciju, lockdown u Kini i utjecaj ukrajinsko-ruskog rata kao izazove koji bi ove godine mogli dovesti do prepreka u sektoru poluvodiča.

Unatoč svim tim izazovima IDC predviđa nastavak otpornosti u prodaji poluvodiča diljem svijeta, vođen sekularnim rastom u oblaku, mrežnoj infrastrukturi i automobilskim tržištima. IDC predviđa da će petogodišnja složena godišnja stopa rasta (CAGR) od 2021. do 2026. porasti za gotovo 5 posto.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI