TRŽIŠTE ČIPOVA: Samsung nadmašio Intel | Smartlife HR

Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete ubaciti do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste potrošili pet minuta vašeg potpuno beznačajnog vremena, na potpuno besmislenu radnju slanja ovog teksta. Budite sigurni da se on najverovatnije neće nikad pojaviti u medijima jer niti imamo vremena niti imamo želju da se bavimo. vašim glupostima.

Ostalo

Upišite pojam u tražilicu i pritisnite ENTER

TRŽIŠTE ČIPOVA: Samsung nadmašio Intel

Autor Krunoslav Ćosić

Ne samo što je nadmašio konkurenta, Samsung je nadmašio i samog sebe

 Čipset čipovi poluvodiči (3) Izvor: Aleksey Popov / Stock Budget / Profimedia

Južnokorejski dobavljač Samsung zauzeo je u 2021. godini 12,3 posto udjela na tržištu u usporedbi s Intelovih 12,2 posto. Gartner primjećuje i da je prihod Samsunga porastao 28 posto u odnosu na prethodnu godinu, na 73,2 milijarde dolara. Američki konkurent ostao je na 72,5 milijardi dolara.

Samsung je u 2021. nadmašio Intel na ljestvici dobavljača poluvodiča po prihodu po prvi put u tri godine, objavio je Gartner podatke o sveukupnoj prodaji na tržištu koje ipak raste, unatoč nedostatku čipova i problemu u lancu opskrbe.

 Čipset poluvodič (3) Izvor: Paolo Galasso / Alamy / Alamy / Profimedia

Ukupni prihod od čipova porastao je 26,3 posto, na 595 milijardi dolara. Potpredsjednik Gartnerovog istraživanja Andrew Norwood istaknuo je da je povećanje dijelom potaknuto potražnjom za 5G pametnim telefonima.

Norwood je također primijetio pad prihoda Huawei jedinice za čipove HiSilicon od 81 posto, navodeći utjecaj američkih sankcija. To je rezultiralo neznatnim padom kineskog tržišnog udjela na 6,5 posto dok je Južna Koreja na vrhu s 19,3 posto.

Iz Gartnera ističu da je prodaja u sektoru bežičnih komunikacija, u kojem dominiraju pametni telefoni, porasla 24,6 posto. Broj proizvedenih 5G modela telefona porastao je s 251 milijuna u 2020. na 556 milijuna u 2021. godini.

 data,mechanic,body,robotic,space,robot,automation,manufacturing, Izvor: Shutterstock

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI