GLOBALNA ISPORUKA RAČUNALA: Nedostaci komponenti i dalje su problem | Smartlife HR

Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete ubaciti do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste potrošili pet minuta vašeg potpuno beznačajnog vremena, na potpuno besmislenu radnju slanja ovog teksta. Budite sigurni da se on najverovatnije neće nikad pojaviti u medijima jer niti imamo vremena niti imamo želju da se bavimo. vašim glupostima.

Ostalo

Upišite pojam u tražilicu i pritisnite ENTER

GLOBALNA ISPORUKA RAČUNALA: Nedostaci komponenti i dalje su problem

Autor Krunoslav Ćosić

U prvom tromjesečju 2022. isporuke računala u svijetu su bile u padu 4,3 posto, na godišnjoj razini

 PC računalo (2) Izvor: Denis Rozhnovsky / Alamy / Alamy / Profimedia

Isporuke su pale na 78,7 milijuna jedinica, prema Counterpoint Research Global PC trackeru. Ulaskom u 2022. lanac opskrbe osobnih računala doživio je ublažavanje nestašice komponenti i logističkih problema u usporedbi s drugom polovicom 2021.

Zaostatak narudžbi iz 2021. nastavio je značajno doprinositi isporukama računala početkom 2022.

Lenovo je zadržao vodstvo na globalnom tržištu osobnih računala u prvom tromjesečju 2022. s udjelom od 23,1%, što je malo manje u odnosu na 2021. Ukupna isporuka marke od 18,2 milijuna jedinica smanjena je za 9,5% na godišnjoj razini.

Lenovo se dobro pokazao tijekom pandemije uglavnom zahvaljujući vlastitoj kontroli proizvodnje i rada. Ova prednost će i dalje pomagati tvrtki u vrijeme nesigurnosti potražnje ili problema s opskrbom komponentama.

 Isporuke računa u svijetu u Q1 2022.jpg Izvor: Counterpoint

HP je s 20,2% udjela zauzeo drugo mjesto. Tvrtka je zabilježila pad isporuka od 16% na godišnjoj razini uglavnom zbog gubitka zamaha Chromebooka i slabosti potrošačke potražnje.

Dell je, s druge strane, u prvom tromjesečju 2022. objavio blagi porast isporuka, na temelju strategije komercijalnih/premium proizvoda.

Četvrti pozicionirani Apple je nastavio svoj uspjeh sa serijom MacBook M1 kako bi u prvom tromjesečju 2022. zabilježio rast isporuke od 8% na godišnjoj razini. Asus je zabilježio rast isporuka od 4% na godišnjoj razini zahvaljujući proširenju proizvoda za igre i komercijalne proizvode.

Acer je nastavio s poteškoćama jer je prodaja Chromebooka gubila zamah te je tromjesečje završio s padom isporuke od 1%. I Asus i Acer imali su po otprilike 7% tržišnog udjela u prvom tromjesečju 2022.

U posljednje dvije godine lanac opskrbe osobnih računala uložio je mnogo truda u rješavanje nesigurnosti potražnje uzrokovane COVID-19 i nedostatkom komponenti. No, od kraja 2021. praznine u ponudi i potražnji smanjuju se signalizirajući približavanje kraja nedovoljne ponude u širem ekosustavu.

Među svim računalima i prijenosnim računalima manjak u opskrbi najvažnijim komponentama kao što su IC-ovi za upravljanje napajanjem, Wi-Fi i IC I/O sučelja se smanjio. OEM-ovi i ODM-ovi nastavljaju gomilati skladišta komponenti kako bi se nosili s neizvjesnostima koje proizlaze zbog COVID-19.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI