GLOBALNE ISPORUKE RAČUNALA Porasle su za 3,1% na godišnjoj razini | Smartlife HR

Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete ubaciti do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste potrošili pet minuta vašeg potpuno beznačajnog vremena, na potpuno besmislenu radnju slanja ovog teksta. Budite sigurni da se on najverovatnije neće nikad pojaviti u medijima jer niti imamo vremena niti imamo želju da se bavimo. vašim glupostima.

Ostalo

Upišite pojam u tražilicu i pritisnite ENTER

GLOBALNE ISPORUKE RAČUNALA Porasle su za 3,1% na godišnjoj razini

Autor Krunoslav Ćosić

U četvrtom tromjesečju 2021. došlo je do poboljšanja opskrbe računalnim komponentama

 Lenovo Yoga Creator 7i.jpg Izvor: Lenovo

Bolja situacija s komponentama odmah se odrazila i na bolje rezultate s isporukama računaa u svijetu. Tijekom perioda listopad, studeni i prosinac 2021. godine, usporedbom s istim razdobljem u 2020. godini, isporuke su povećane za 3,1 posto.

Globalne isporuke osobnih računala dosegle su 90,3 milijuna u četvrtom tromjesečju 2021. Situacija na području opskrbe komponentama i logistike nastavila se poboljšavati, ali sporim tempom, pokazuju podaci koje je objavio Counterpoint.

 Isporuke racunala Q4 2021 Counterpoint.jpg Izvor: Counterpoint

Prognoza isporuka za prvo tromjesečje 2022. ostaje optimistična, uglavnom zbog solidne potražnje i poboljšanja ponude komponenti. OEM-ovi i ODM-ovi također očekuju određeno ublažavanje pritiska na komponente računala.

U četvrtom tromjesečju 2021. manjak u opskrbi najvažnijih komponenti računala, kao što su IC za upravljanje napajanjem, Wi-Fi i IC I/O sučelja, smanjio se. U Counterpointu vjeruju da će i OEM-ovi i ODM-ovi nastaviti gomilati komponente kako bi se nosili s neizvjesnostima uzrokovanim COVID-19 bolesti. Stoga ne vide veliki rizik za dobre isporuke računala zbog zaostatka u opskrbi.

Lenovo je i dalje lider na globalnom tržištu osobnih računala u četvrtom tromjesečju 2021. s udjelom od 24%, što je malo manje od udjela kojeg su imali u četvrtom tromjesečju 2020., ali Lenovo i dalje ima najveću prodaju jedinica u 2021., 21,7 milijuna.

 Isporuke racunala Q4 2021 udjeli Counterpoint.jpg Izvor: Counterpoint

HP je zauzeo 20,5% udjela uz rast od 1% na godišnjoj razini potaknut ublažavanjem manjka komponenti. Dell je u ovom tromjesečju zabilježio rast od 15% na godišnjoj razini zahvaljujući snažnom zamahu svoje strategije komercijalnih/premium proizvoda.

Appleove isporuke u četvrtom tromjesečju 2021. ostale su uglavnom nepromijenjene zahvaljujući uspjehu M1 Macbooka. S druge strane, Asus je zabilježio jednoznamenkasti međugodišnji rast u četvrtom tromjesečju dok je Acer zabilježio jednoznamenkasti međugodišnji pad s tržišnim udjelima od 6,8% odnosno 6,7%.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI