U TREĆEM TROMJESEČJU 2021. Tko je isporučio najviše računala? | Smartlife HR

Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete ubaciti do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste potrošili pet minuta vašeg potpuno beznačajnog vremena, na potpuno besmislenu radnju slanja ovog teksta. Budite sigurni da se on najverovatnije neće nikad pojaviti u medijima jer niti imamo vremena niti imamo želju da se bavimo. vašim glupostima.

Ostalo

Upišite pojam u tražilicu i pritisnite ENTER

U TREĆEM TROMJESEČJU 2021. Tko je isporučio najviše računala?

Autor Ivan Vukić

Povećane su isporuke računala u svijetu

 Desktop racunalo (3).jpg Izvor: Oleksandr Kovalchuk / Alamy / Alamy / Profimedia

Globalne isporuke računala (na godišnjoj razini) rastu šesto tromjesečje zaredom, pokazuju podaci koje je za treće tromjesečje ove godine objavio Counterpoint. Ukupno je u svijetu isporučeno 84,2 milijuna računala, što je rast od 9,3 posto na godišnjoj razini.

To se dogodilo unatoč tekućim nedostatcima komponenti i drugim ograničenjima u opskrbi. Međutim, rast od 9,3% na godišnjoj razini tijekom trećeg tromjesečja implicirao je usporavanje zamaha isporuke računala nakon četiri uzastopna tromjesečja dvoznamenkastog međugodišnjeg rasta, od trećeg tromjesečja 2020.

Osim toga, većina OEM-a i ODM-ova ne bilježi nikakav manji jaz između narudžbi (potražnja) i isporuka (opskrba). U trećem tromjesečju 2021. globalni lanac opskrbe računala ostao je ograničen zbog nedostatka komponenti povezanih s IC-om za upravljanje napajanjem, radio frekvencijom, audio kodekom i ostalim.

Za očekivati je da neće biti rješenja za ovu neusklađenost ponude i potražnje sve do sredine 2022. godine. ODM-ovi još uvijek prikupljaju zalihe čipova kako bi se uhvatili u koštac sa svim negativnim rizicima. Osim toga, nestabilna globalna logistika i zatvaranje proizvodnih pogona u jugoistočnoj Aziji i Kini povećavaju nesigurnost što se tiče zaliha računala.

 Desktop racunalo (1).jpg Izvor: McPhoto/Andresz / Alamy / Alamy / Profimedia

Podaci o potražnji za PC računalima pokazuju da je bila solidna tijekom trećeg tromjesečja. Potražnja za komercijalnim PC-ima postupno se povećava dok zamah potražnje za potrošačkim računalima usporava.

Pokazalo se da je Chromebook bio najveća prepreka tijekom tromjesečja, budući da su i vladine i obrazovne narudžbe uglavnom ispunjene u prvoj polovici, uz sve veću dostupnost cjepiva protiv COVID-19 i ponovno otvaranje ureda i škola diljem svijeta. Vjerujemo da potražnja za Chromebookom neće nestati, samo napravite pauzu ove godine.

 Desktop racunalo (2).jpg Izvor: matteo bragaglio / Panthermedia / Profimedia

Lenovo je u trećem tromjesečju ostao na prvom mjestu, s tržišnim udjelom od 23,9% nakon isporučenih 20,1 milijun jedinica, dok je u Q3 2020 isporučeno 19,2 milijuna računala (rast od 5 posto na godišnjoj razini). HP-ov udio od 20,5% i pad od 6% na godišnjoj razini uglavnom su posljedica nedostatka komponenti. HP je u Q3 2020 isporučio 18,4 milijuna računala, u odnosu na 17,3 milijuna u Q3 2021.

Dell je u trećem tromjesečju imao rast od 30% na godišnjoj razini zbog relativno niže baze i usmjerenosti na komercijalne/premium proizvode (15,2 milijuna u Q3 2020, u odnosu na 11,7 milijuna računala u Q3 2020).

 Global PC Shipments by Vendor, Q3 2021, Counterpoint.jpg Izvor: Counterpoint

Apple je na četvrtom mjestu s 8,7 posto udjela, a isporuke su u trećem tromjesečju 2021. porasle 11% na godišnjoj razini zbog potražnje za zamjenom za M1 Mac. 6,6 milijuna računala isporučili su u trećem tromjesečju 2020, a u trećem tromjesečju 2021. isporuke su bile 7,3 milijuna računalnih jedinica.

Asusove isporuke povećali su i potrošački i komercijalni segmenti. Marka je zauzela peto mjesto u trećem tromjesečju, pobijedivši Acer. Sve ostale marke imale su udio od 28,8 posto, uz pad isporuka od 15 posto – u Q3 2020 imali su 24,2 milijuna, a u Q3 2021 isporučili su 21,1 milijun jedinica.

 PC racunala isporuke Q3 2021.jpg Izvor: Counterpoint

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI