MEDIATEK ČIPOVI: Imaju jako dobar početak u 2022. | Smartlife HR

Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete ubaciti do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste potrošili pet minuta vašeg potpuno beznačajnog vremena, na potpuno besmislenu radnju slanja ovog teksta. Budite sigurni da se on najverovatnije neće nikad pojaviti u medijima jer niti imamo vremena niti imamo želju da se bavimo. vašim glupostima.

Ostalo

Upišite pojam u tražilicu i pritisnite ENTER

MEDIATEK ČIPOVI: Imaju jako dobar početak u 2022.

Autor Davor Dakić

Proizvođač čipova i dalje je najuspješniji, a hoće li tako ostati i u drugom tromjesečju ove godine?

 MediaTek Dimensity 9000.jpg Izvor: MediaTek

MediaTek je zabilježio impresivan niz brojeva za prvo tromjesečje 2022. s rastom prihoda od 32% u odnosu na prethodnu godinu i s rastom od 10,2% (usporedba iz kvartala u kvartal), na 4,8 milijardi dolara. Tvrtkin segment mobilnih telefona ostvario je prihod od 2,4 milijarde dolara, što je porast od 28% na godišnjoj razini.

Prema Counterpoint Researchu, dodavanje čipa Dimensity 9000 u premium segment značajno je pridonijelo ukupnim prihodima koje su također potaknuli 5G čipovi u segmentu srednje razine.

LTE 4G čipovi i dalje privlače veliku potražnju i bit će u ograničenoj ponudi tijekom 2022. Pridonijeli su jednoj trećini ukupnih isporuka u prvom tromjesečju 2022.

 MediaTekovi prihodi po segmentima.jpg
MediaTekovi prihodi po segmentima
Izvor: Counterpoint

Smart edge segment pridonio je s 39% MediaTekovim prihodima u prvom tromjesečju 2022. Ovaj segment je uglavnom vođen Wi-Fi 6/6E migracijom i rješenjima za pametne televizore i tablete.

Segment energetskih IC-a činio je 8% ukupnih prihoda, s rastom od 52% na godišnjoj razini i 21% iz kvartala u kvartal. Velik dio prihoda dolazi od zaslona i pametnih telefona. Automobilske i industrijske aplikacije doprinose 10% prihoda i potaknut će rast u ovom segmentu u 2022. godini.

U drugom tromjesečju 2022. MediaTekovi prihodi bi trebali biti u rasponu od 5 do 5,3 milijarde USD, što je povećanje od 3 do 10 posto kvartalno i 17 do 25 posto na godišnjoj razini. Segment mobilnih telefona pokazat će najveći rast zbog premještanja potražnje s 4G LTE na 5G čipove. Kako se kinesko tržište usporava, rast prihoda dolazit će iz drugih regija poput Indije i Europe.

 MediaTek Dimensity 9000 (3).jpg Izvor: MediaTek

Također, serije Dimensity 9000 i 8000 nastavit će povećavati prihode u drugom tromjesečju 2022. Međutim, zbog usporavanja u Kini i pogoršanja makroekonomskih uvjeta Counterpoint Research smanjuje predviđanja za Dimensity 9000 u drugom polugodištu 2022.

MediaTek bi i u drugom tromjesečju 2022. trebao imati vodeću poziciju na tržištu čipova za pametne telefone s količinskim udjelom od 41%, a slijedit će ga Qualcomm s 27% udjela. Strategija tvrtke MediaTek su 5G i Wi-Fi 6 i prodor u high-end što će im omogućiti da zadrže pa čak i poboljšaju svoju snažnu tržišnu poziciju.

 MediaTek čip Dimensity 9000.jpg Izvor: MediaTek

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI