PREUZIMANJE TVRTKI: Muskova kupnja nije najveća u povijesti | Smartlife HR

Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete ubaciti do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste potrošili pet minuta vašeg potpuno beznačajnog vremena, na potpuno besmislenu radnju slanja ovog teksta. Budite sigurni da se on najverovatnije neće nikad pojaviti u medijima jer niti imamo vremena niti imamo želju da se bavimo. vašim glupostima.

Ostalo

Upišite pojam u tražilicu i pritisnite ENTER

PREUZIMANJE TVRTKI: Muskova kupnja nije najveća u povijesti

Autor Davor Dakić

Twitter je nedavno prodan za 44 milijarde dolara, što je jedna od najvećih kupnji

 Elon Musk Twitter (1).jpg Izvor: Shutterstock

Uporna odlučnost Elona Muska u pokušaju kupnje te na kraju i uspjehu željenog cilja i naknadnog "popravljanja" Twittera mnoge je iznenadila. Kada je prijava SEC-a otkrila da je Musk 4. travnja 2022. postao najveći dioničar Twittera teško da je itko mogao predvidjeti da će on nastaviti u istom smjeru i kupiti cijelu tvrtku.

Tada se pretpostavljalo da će se Musk vjerojatno pridružiti Twitterovom odboru s ciljem da se njegov glas čuje. Međutim, nakon što je ta opcija propala, mnogi su pretpostavljali da će Musk ostvariti lijepu zaradu od prodaje svog udjela na Twitteru.

Umjesto toga Musk je udvostručio svoju misiju poboljšanja onoga što on naziva "digitalnim gradskim trgom na kojem se raspravlja o pitanjima vitalnim za budućnost čovječanstva". Ponudio je iznos i ponudu koja se ne odbija, kako ju je Elon tada nazvao. Kupio je Twitter za 44 milijarde dolara kako bi donio promjene u mrežu koja je izuzetno popularna u SAD-u. Naravno, i dalje je pitanje koja je pravi smisao Muskove nove avanture. Na nastavak ćemo morati pričekati.

 Elon Musk Twitter (2).jpg Izvor: Shutterstock

Muskova akvizicija Twittera, vrijedna približno 44 milijarde dolara, jedan je od najvećih otkupa s financijskom polugom u povijesti. Prema Twitterovoj objavi sporazuma, Musk je osigurao zajmove od 25,5 milijardi dolara, dijelom potkrijepljene vlastitom imovinom, a dijelom imovinom Twittera, za financiranje posla. Također će dati otprilike 21 milijardu dolara u gotovini, iako još nije jasno kako Musk planira prikupiti taj iznos.

Prije 15 godina ostvarena je još veća akvizicija, pri kupnji Energy Future Holdingsa, za što je izdvojena milijarda dolara više. Na popisu najvećih akvizicija sljedeća je Muskova s vrijednošću od 44 milijarde, a i sve ostale akvizicije u svijetu dogodile su se s američkim tvrtkama.

 Dell Technologies.jpg Izvor: Dell Technologies

Vrijednost akvizicije HCA+ Healthcarea iz 2006. godine je 33 milijarde dolara, Rir Nabisco je 1989. godine plaćen 31 milijardu dolara, kupnja Hiltona je 2007. koštala 26 milijardi USD dok je za Dell 2013. godine izdvojeno 24 milijarde dolara.

Sjećamo je da je u veljači 2014. godine Mark Zuckerberg šokirao svijet kupnjom aplikacije WhatsApp za 19 milijardi dolara. Microsoft je u 2011. godini za Skype platio 8,5 milijardi dolara. Lenovo je u 2014. godini od Googlea za 2,91 milijardi dolara preuzeo Motorolu, a tri godine ranije Google je taj isti udio otkupio od Motorole (samo odjel za mobilne telefone).

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI