ŠTO SE DOGODILO? Najbolji dan u povijesti Amazona | Smartlife HR

Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete ubaciti do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste potrošili pet minuta vašeg potpuno beznačajnog vremena, na potpuno besmislenu radnju slanja ovog teksta. Budite sigurni da se on najverovatnije neće nikad pojaviti u medijima jer niti imamo vremena niti imamo želju da se bavimo. vašim glupostima.

Ostalo

Upišite pojam u tražilicu i pritisnite ENTER

ŠTO SE DOGODILO? Najbolji dan u povijesti Amazona

Autor Davor Dakić

Imali su skok od 191 milijardu dolara u jednom danu

 Amazon.jpg Izvor: Pixabay

Dan nakon što je Facebookova matična tvrtka Meta Platforms pretrpjela najveći jednodnevni pad tržišne kapitalizacije za bilo koju američku tvrtku ikada, Amazon je postavio novi rekord na drugom kraju ljestvice.

Nakon što je u 2021. i početkom nove 2022. godine stajao lošije na tržištu, div e-trgovine Amazon je doživio nagli rast cijene dionica završivši trgovinsku sesiju s porastom od 13,5 posto. To je jednako povećanju tržišne kapitalizacije od 191 milijardu dolara – najvećem jednodnevnom dobitku koji je ikada zabilježila američka tvrtka.

Što se dogodilo da je Amazon imao tako dobar dan na burzi? Tvrtka je 3. veljače 2022. izvijestila o rezultatima boljima od očekivanih za blagdansko tromjesečje, uključujući 98-postotni skok dobiti i još jedno snažno tromjesečje za Amazon Web Services, profitabilnu kompaniju u oblaku.

 Amazon.jpg Izvor: Yuen Man Cheung / Alamy / Alamy / Profimedia

Amazonov skok od 191 milijardu dolara nadmašio je prethodni rekord od 179 milijardi dolara koji je Apple postavio samo tjedan dana ranije (28. siječnja 2022.), dan nakon što je proizvođač iPhonea prijavio svoju najveću tromjesečnu dobit ikad.

Ipak, prema Bloombergu (prenosi Statista), globalni rekord za najveći jednodnevni dobitak u tržišnoj kapitalizaciji ostaje netaknut: PetroChina je u samo jednom danu u studenom 2007. imala tržišni rast od 597 milijardi dolara.

Spomenimo i prethodno zabilježene velike jednodnevne kapitalizacije: Microsoft je 13. ožujka 2020. imao 150 milijardi, Tesla 144 milijarde 3. siječnja 2022., Alphabet 132 milijarde 2. veljače 2022., a Amazon je u povijest prethodno ušao 20. srpnja 2020. sa 117 milijardi tržišne kapitalizacije.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI