ELON MUSK NAJAVIO ROBOTE Strahuje se od scenarija 'Terminator' | Smartlife HR

Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete ubaciti do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste potrošili pet minuta vašeg potpuno beznačajnog vremena, na potpuno besmislenu radnju slanja ovog teksta. Budite sigurni da se on najverovatnije neće nikad pojaviti u medijima jer niti imamo vremena niti imamo želju da se bavimo. vašim glupostima.

Ostalo

Upišite pojam u tražilicu i pritisnite ENTER

ELON MUSK NAJAVIO ROBOTE Strahuje se od scenarija 'Terminator'

Autor Smartlife

Optimus bi mogao biti jednako inteligentan ili čak i pametniji od čovjeka

 Ameca4.jpg Izvor: ENGINEERED ARTS

Musk je u jednom tvitu nedavno napisao i da bi Optimus konačno trebao doći s generalnom umjetnom inteligencijom (artificial general intelligence – AGI). Tijekom ovogodišnjeg predstavljanja rezultata koje je kompanija Tesla ostvarila u prethodnom periodu Elon Musk je kao i obično imao neke ambiciozne izjave.

 AGI.jpg Izvor: Twitter

Pored toga što se moglo čuti da je kompanija prošlu godinu završila s rekordnim prihodima, Musk je govorio i o najvažnijem proizvodu za budućnost – humanoidnim robotima. To znači da će se Tesla tijekom 2022. godine fokusirati na ove strojeve, a projekat je dobio naziv Tesla Bot, ali ga Musk zove i Optimus (ili Optimus Sub-Prime).

Radi se o robotu koji izgleda i kreće se poput čovjeka – visok je 1,72 metra, težak je nešto manje od 60 kilograma i očekuje se da će moći podignuti teret do 20 kilograma te hodati brzinom od 8 km/h.

U osnovi ovog čovjekolikog stroja je računalo s umjetnom inteligencijom, nastalo iz kompjutora koji se u Teslinim vozilima koriste za autonomnu vožnju. Cilj je da se do kraja 2022. napravi funkcionalni prototip koji će prije svega služiti za obavljanje različitih poslova.

 Ameca5.jpg Izvor: ENGINEERED ARTS

To znači da bi Optimus jednog dana mogao ublažiti nedostatak radne snage u nekim industrijama, a prije svega bi se trebalo osposobiti za obavljanje dosadnih poslova koji se ponavljaju.

Tesla AI bi mogao odigrati ključnu ulogu u kreiranju ovog sustava jer već ima iskustva s vanjskim svijetom. Drugi humanoidni roboti mogli bi biti smiješni u odnosu na Optimusa.

MIT AGI: Artificial General Intelligence
Izvor: Youtube

Eksperti ipak ističu da se AGI još dugo neće pojaviti, ali je istina da su autonomni roboti i strojno učenje napredovali u posljednje vrijeme. Neki strahuju da bi situacija s AGI robotima mogla krenuti naopako (Musk ih naziva i „svjesnim strojevima“) te da ćemo na kraju upasti u Terminator univerzum.

Direktor kompanije Tesla kaže da rade na tome kako bi se takve situacije spriječile, a kao jedinu metodu spominje „decentraliziranu kontrolu robota“, što znači da moć neće biti u rukama jednog čovjeka.

 Ameca2.jpg Izvor: ENGINEERED ARTS

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI