Uz klasične bankomate u svijetu postoje i kripto bankomati | Smartlife HR

Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete ubaciti do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste potrošili pet minuta vašeg potpuno beznačajnog vremena, na potpuno besmislenu radnju slanja ovog teksta. Budite sigurni da se on najverovatnije neće nikad pojaviti u medijima jer niti imamo vremena niti imamo želju da se bavimo. vašim glupostima.

Ostalo

Upišite pojam u tražilicu i pritisnite ENTER

Uz klasične bankomate u svijetu postoje i kripto bankomati

Autor Ivan Vukić

Koje zemlje imaju najviše kripto bankomata na kojima možete doći do različitih kriptovaluta?

 Kripto bankomat (1) Izvor: - / Stock Budget / Profimedia

Kripto bankomat je fizički uređaj koji omogućuje ljudima da kupuju kriptovalute gotovinom i svojom debitnom ili kreditnom karticom. Neki su dvosmjerni i također omogućuju prodaju digitalnih valuta za gotovinu.

Kriptoobrazovna platforma Crypto Head nedavno je objavila ljestvicu koja pokazuje da su Sjedinjene Države zemlja koja je na svijetu "najspremnija za kripto". Istraživanje se bavilo s nekoliko čimbenika koji utječu na kriptovalute u cijelom svijetu, kao što su javni interes, pravni stav vlade, kao i vlasništvo nad digitalnom valutom.

 Kripto bankomat (3) Izvor: Diamond Visuals / Alamy / Alamy / Profimedia

Daljnji važan element bila je dostupnost Bitcoina, Dogecoina i drugih valuta, a osobito rasprostranjenost kripto bankomata. Procvat digitalne valute je, možda iznenađujuće, rezultirao vlastitom mrežom bankomata.

SAD je osvojio rezultat 7,13 od 10 na ljestvici Crypto Heada, uglavnom zahvaljujući gustoj i rastućoj kripto bankomatnoj mreži. U 2021. u cijeloj zemlji bilo je 17.436 kripto bankomata, iako ta brojka nema ništa s 470.000 ili više konvencionalnih bankomata dokumentiranih u SAD-u 2018. godine.

Amerikanci su još uvijek daleko ispred drugoplasirane Kanade koja može tvrditi da ima prvi kripto bankomat. Kanada ima 1464 kripto bankomata dok je Velika Britanija treća s 200. Ispod 200 bankomata je samo 5 država u svijetu, pokazuju podaci za 2021. godinu.

 Kripto bankomat (4) Izvor: - / Stock Budget / Profimedia

Austrija ima 157, Španjolska 138, Hong Kong 124, Poljska 112, Švicarska 111, Rumunjska 86, a Češka Republika 68 kripto bankomata. Slovenija ima 22, Njemačka 53, a Hrvatska 8 kripto bankomata.

U Hrvatskoj do novca od kriptovaluta možete doći i u uredima Hrvatske pošte, možete kupovati bitcoine i preko servisa bitcoin-mjenjacnica.hr, a na bitcoin-store.hr je dostupno više od 130 kriptovaluta (fizičke kripto mjenjačnice dostupne su u Zagrebu i Splitu). Prvi je bitcoin bankomat postavljen 2014. godine u Zagrebu.

 Kripto bankomat (2) Izvor: YOORAN PARK / Alamy / Alamy / Profimedia

Jedna od zabrinutosti zbog rastuće mreže kripto bankomata je da se mogu koristiti za pranje novca. To je postalo sve jasnije tijekom pandemije kada su zatvorene prekogranične pošiljke između SAD-a i Meksika. Kriminalci su tada počeli koristiti kriptovalute kako bi prebacili velike količine gotovine preko granice.

Iako nisu objavljeni čvrsti statistički podaci o ovoj aktivnosti, vlasti problem shvaćaju ozbiljno. U Vancouveru, mjestu prvog kripto bankomata, rasprave o njihovoj zabrani vodile su se izravno zbog zabrinutosti baš oko pranja novca.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI