EUROPSKA KOMISIJA: Nova pravila za potrošačke kredite u EU-u | Smartlife HR

Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete ubaciti do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste potrošili pet minuta vašeg potpuno beznačajnog vremena, na potpuno besmislenu radnju slanja ovog teksta. Budite sigurni da se on najverovatnije neće nikad pojaviti u medijima jer niti imamo vremena niti imamo želju da se bavimo. vašim glupostima.

Ostalo

Upišite pojam u tražilicu i pritisnite ENTER

EUROPSKA KOMISIJA: Nova pravila za potrošačke kredite u EU-u

Autor Ivan Vukić

Pravila stupaju na snagu već od nedjelje 19. studenog 2023.

  Izvor: Shutterstock

Cilj je potrošačima koji financiraju rashode ili robu kreditima omogućiti veću svijest o troškovima s kojima se suočavaju. Europska komisija predviđa da će potrošači, bez obzira kupuju li automobil, financiraju kupnju na internetu, godišnji odmor ili radove na obnovi kuće zbog novog zakonodavstva manje biti prezaduženi.

Na tu je temu potpredsjednica za vrijednosti i transparentnost Vera Jourová rekla kako "potrošački krediti mogu pomoći kupcima da pokriju sve vrste rashoda. Međutim, ako su troškovi kredita pretjerani, uvjeti nejasni ili posljedice nisu pažljivo procijenjene kredit postaje rizik. Uz pravila koja stupaju na snagu potrošačima olakšavamo izbjegavanje takvih rizika."

Digitalizacija je iz temelja promijenila sektor kreditiranja, a povjerenik za pravosuđe Didier Reynders kaže kako se "novim pravilima utire put za budućnost i rješavaju važni izazovi kao što su novi načini digitalnog objavljivanja informacija i procjene kreditne sposobnosti potrošača, među ostalim upotrebom automatiziranog donošenja odluka."

 djevojka online kupovina.jpg Izvor: - / Wavebreak / Profimedia

Pravila EU-a o potrošačkim kreditima osmišljena su kako bi ojačala potrošačka prava i pomogla potrošačima da naprave informirani izbor, ako potpišu ugovor o kreditu. Ističe se kako, prije nego što potpišete ugovor, zajmodavac mora potrošaču dati standardizirane informacije kako bi lakše usporedili ponude.

Morat će reći koliki je godišnji postotak naknade (APR - annual percentage rate of charge). Taj podatak govori koliki je ukupni trošak kredita. Zajmodavac mora procijeniti kreditnu sposobnost, odnosno sposobnost otplate kredita na održiv način.

Treba znati kako se ugovor može otkazati u roku od 14 dana od dana potpisivanja. Također, možete otplatiti zajam ili kredit u bilo kojem trenutku, ukoliko želite skratiti period otplate.

Države članice EU-a dužne su prenijeti Direktivu u nacionalno zakonodavstvo do 20. studenoga 2025.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI