SKIMMING KREDITNIH KARTICA: Kako se zaštititi u sezoni blagdanske kupnje | Smartlife HR

Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete ubaciti do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste potrošili pet minuta vašeg potpuno beznačajnog vremena, na potpuno besmislenu radnju slanja ovog teksta. Budite sigurni da se on najverovatnije neće nikad pojaviti u medijima jer niti imamo vremena niti imamo želju da se bavimo. vašim glupostima.

Ostalo

Upišite pojam u tražilicu i pritisnite ENTER

SKIMMING KREDITNIH KARTICA: Kako se zaštititi u sezoni blagdanske kupnje

Autor Krunoslav Ćosić

Povećana online kupnja znači i više prilika za prijevare koje dolaze od kibernetičkih kriminalaca

  Izvor: Shutterstock

Praćenje (skimming) kreditnih kartica jedan je od načina kako vam mogu napraviti štetu na internetu, ukoliko niste dovoljno pažljivi. Naime, trgovine na internetu nisu baš uvijek sigurne kao što se smatra, a prilikom svake kupnje morate upisati i predati svoje podatke o kreditnoj kartici, kako biste bilo što kupili.

Ukoliko kupujete na web stranici koja je hakirana tada nećete ništa sumnjivo primijetiti jer se zlonamjerni kod nalazi „ispod površine“ te je potpuno nevidljiv kupcima. Malwarebytes izvještava kako su pratili jednu posebnu kampanju skimminga, a izuzetno je porasla tijekom listopada ove godine, nakon zatišja preko ljeta. Ugrožene su stotine web trgovina tako da je velika šansa za naići na

Kritec je otkriven još u ožujku 2023. a akteri koji stoje iza potrudili su se kako bi prilagodili svoj skimer za svaku žrtvu, s vrlo uvjerljivim predlošcima koji su čak bili lokalizirani na nekoliko jezika. Iskustvo korištenja je bilo uobičajeno i ništa nije davalo naznaku bilo čega tako da kupci koji su kupovali online i ostavili svoje podatke nisu niti shvatili da su im kreditne kartice ukradene. Odnosno, ukradeni su im podaci o karticama.

 djevojka online kupovina.jpg Izvor: - / Wavebreak / Profimedia

Nakon primirja tijekom ljeta akteri koji stoje iza Kriteca pojačavaju ovih dana svoju aktivnost, baš u vrijeme blagdanske kupnje. Malwarebytes otkriva da se njihova infrastruktura nalazi na mreži IT WEB LTD (ASN200313) registriranoj na Britanskim Djevičanskim Otocima.

Savjet je kupovati preko velikih trgovaca poput Amazona, a ako kupujete preko manjih trgovaca tada morate biti posebno oprezni jer nemate mogućnost sami izvršiti pregled web stranice pa jednostavno ne možete biti sigurni da li je platforma ugrožena.

Savjet je i potražiti neke od oznaka koje ukazuju da web stranica nije održavana neko vrijeme – ako na dnu stranice, u footeru, pronađete zastarjelu informaciju poput „Copyright 2018“ možda bi bilo najbolje kloniti se takve web stranice i trgovine. Najveći broj problema se događa ako se CMS (sustav za upravljanje web stranicom u pozadini, koji nije dostupan posjetitelju) ne održava te je zastario i samim time postao ranjiv na upade hakera.

Ako na svojem računalu, s kojeg obavljate kupnju, koristite antivirusni program većina njih će otkriti zlonamjerni kod ugrađen u web stranice. Takvi programi otkrit će zlonamjerne domene i IP adrese te vas prije kupnje upozoriti na opasnost. Time je kupnja preko računala ipak nešto sigurnija nego preko mobitela koji najčešće nemaju antivirusnu zaštitu.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI