NEKOLIKO SAVJETA: Nije lako odabrati novo prijenosno računalo | Smartlife HR

Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete ubaciti do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste potrošili pet minuta vašeg potpuno beznačajnog vremena, na potpuno besmislenu radnju slanja ovog teksta. Budite sigurni da se on najverovatnije neće nikad pojaviti u medijima jer niti imamo vremena niti imamo želju da se bavimo. vašim glupostima.

Ostalo

Upišite pojam u tražilicu i pritisnite ENTER

NEKOLIKO SAVJETA: Nije lako odabrati novo prijenosno računalo

Autor Smartlife

Ovo su stvari koje treba uzeti u obzir pri kupnji laptopa

 Laptop notebook.jpg Izvor: Pixabay

Za razliku od kupnje drugih uređaja kupnja računala, posebice laptopa, daleko je kompliciranija zbog velikog izbora modela koji dolaze s različitim kombinacijama komponenti. Međutim, postoje neke stvari koje možete uzeti u obzir kako biste suzili izbor.

Kako planirate koristiti laptop?

Prije nego krenete u potragu morate definirati namjenu vašeg novog prijenosnog računala odnosno za što vam treba. Bilo da ćete ga koristiti za profesionalne zadatke, gledanje filmova i serija, igranje igrica ili obavljanje svakodnevnih zadataka.

Razumijevanje svrhe prijenosnog računala uvelike će vam pomoći u odabiru pravih specifikacija.

Veličina zaslona vrlo je važna

Ako ste definirali namjenu prijenosnog računala sljedeće što trebate učiniti je razmisliti o veličini ekrana. Ova stavka je vrlo važna jer utječe na veličinu slike i dostupno radno područje. Manji ekran povećat će prenosivost prijenosnog računala dok će veći omogućiti bolji vizualni doživljaj.

Naravno, iako odabir dijagonale zaslona apsolutno ovisi o vama, veliku ulogu igra i razlučivost – što veća to bolje te ne preporučamo odabir prijenosnog računala s razlučivošću zaslona manjom od FullHD (1080p).

Hoće li laptop napustiti vaš dom?

Stavka o kojoj ćete paralelno morati razmišljati je prenosivost. Iako je ova značajka u nazivu uređaja (laptop), to ne znači da je svaki laptop jednako prenosiv. Odaberete li uređaj velike dijagonale zaslona, napravljen od komponenti i materijala koji mu značajno pridodaju težinu, vrlo brzo ćete shvatiti koliko je napora potrebno za prijenos.

S druge strane, ako odaberete model s manjim zaslonom, koji je izrađen od lakših materijala i čije komponente ne doprinose značajno njegovoj težini moći ćete ga nositi svugdje sa sobom, a da ga ne osjetite - bilo da je na poslu, na fakultet ili na pauzu tako da možete slušati glazbu ili gledati YouTube uz kavu.

Spremate li datoteke na disk?

Prije pretraživanja također razmislite o prostoru na disku koji ćete imati na raspolaganju, posebno ako želite pohranjivati velike količine datoteka. Odaberete li prijenosno računalo koje nema dovoljno prostora niti mogućnost proširenja u budućnosti bit ćete osuđeni na korištenje vanjskih rješenja što, priznat ćete, nije idealno ako vam je bitna prenosivost.

Potraga može početi

Web stranice računalnih trgovina filtre koje možete primijeniti kako biste vidjeli modele koji odgovaraju onome što ste zamislili. Nakon što ih primijenite i pronađete model za koji mislite da odgovara vašem proračunu, trebate obratiti pozornost na specifikacije koje utječu na njegovu izvedbu.

Performanse prijenosnog računala ovise o čimbenicima kao što su procesor, RAM i grafička kartica. Što se tiče odabira procesora informirajte se koja je generacija trenutno aktualna. Naša preporuka je da uvijek odaberete trenutnu ili prethodnu generaciju kako vaš uređaj ne bi brzo zastario, a ovisno o vašim potrebama, snazi procesora kao i broju jezgri.

Ako igrate igre ili radite posao koji zahtijeva izvršavanje grafički intenzivnih zadataka trebat će vam neovisna grafička kartica. No, ako to nije slučaj, slobodno odaberite model čiji procesor ima integriranu grafiku.

Naravno, vrlo je važna i količina RAM-a koja vam je na raspolaganju. Većina korisnika bit će savršeno zadovoljna opcijom od 8 GB RAM-a, ali preporučujemo odabir modela od 16 GB kako biste osigurali da će aplikacije nastaviti raditi glatko ako buduća ažuriranja povećaju količinu resursa potrebnih za ispravan rad. Nikako nemojte razmišljati o prijenosnom računalu koje ima manje od 8 GB RAM-a.

Sitnice koje to nisu

Čak i kada mislite da ste pronašli savršeno prijenosno računalo za svoje potrebe postoje sitnice na koje morate obratiti pozornost kao što su trajanje baterije, dostupni priključci, jamstvo i tehnička podrška te je li operativni sustav predinstaliran ili ne.

Pažljivo pročitajte sve specifikacije željenog uređaja, a prije nego se definitivno odlučite za model pogledajte ili pročitajte recenzije na internetu.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI