AI I EDGE RAČUNALSTVO: Automatske blagajne sutrašnjice | Smartlife HR

Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete ubaciti do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste potrošili pet minuta vašeg potpuno beznačajnog vremena, na potpuno besmislenu radnju slanja ovog teksta. Budite sigurni da se on najverovatnije neće nikad pojaviti u medijima jer niti imamo vremena niti imamo želju da se bavimo. vašim glupostima.

Ostalo

Upišite pojam u tražilicu i pritisnite ENTER

AI I EDGE RAČUNALSTVO: Automatske blagajne sutrašnjice

Autor Krunoslav Ćosić

Lenovo rješenja za maloprodaju olakšavaju kupnju, ali i sprječavaju krađu

 Samoposlužna blagajna trgovina (2).jpg Izvor: Lindsay Lipscombe / Alamy / Alamy / Profimedia

Sa sjedištem u američkom Cincinnatiju Kroger Co. upravlja širokom maloprodajnom mrežom supermarketa, ljekarni, centara za gorivo i multi-robnih kuća diljem Sjedinjenih Država. Od svog osnutka prije više od 130 godina Kroger je izrastao u jednog od najvećih svjetskih trgovaca hranom.

Kroger je također najveći lanac supermarketa u Sjedinjenim Državama u smislu prihoda koji je premašio 132,5 milijardi dolara u 2020. Tvrtka upravlja s oko 2750 trgovina mješovitom robom u 35 država pod različitim lokalnim nazivima, uz brzorastući asortiman e-commerce (e-trgovačke) usluge.

Izazov samoposlužnih blagajni

Bilo da kupci odluče kupovati u trgovini ili online Kroger nastoji pružiti iskustvo koje je brzo, jednostavno i praktično. Kao dio te ambicije tvrtka je stalno širila korištenje samoposlužnih blagajni na lokacijama diljem zemlje- i neprestano traži načine za poboljšanje iskustva.

 Lenovo Kroger (2).jpg Izvor: Lenovo

Samoposlužne blagajne su izvrsne u ubrzavanju i pojednostavljenju procesa naplate, ali još uvijek postoje nedoumice koje mogu uzrokovati probleme za kupce i rizik za trgovce, smatraju u Krogeru.

Jedna od najvećih nedoumica uključuje skeniranje artikala: ponekad kupci jednostavno ne mogu natjerati skener da prepozna crtični kod ili bi mogli zanemariti skeniranje artikla, bilo namjerno ili slučajno. Pogreške poput ovih negativno utječu i na korisničko iskustvo i na krajnju vrijednost same trgovine, zbog čega žele pronaći i ponuditi bolje iskustvo.

Kroger je pronašao rješenje u Everseenovoj Visual AI koja koristi kamere visoke razlučivosti i jedinstvenu kombinaciju računalnog vida i umjetne inteligencije (AI) razvijene na NVIDIA-inoj Accelerated Computing AI Platformi. Rješenje Everseen oblikuje ponašanje kupaca i suradnika na samoposlužnim blagajnama kada se pojave pogreške.

Platforma bilježi ogromne količine nestrukturiranih video podataka koje integrira sa strukturiranim izvorima podataka POS-a, zaključuje i analizira u stvarnom vremenu. Krogerov zadatak bio je pronaći brzu i isplativu računalnu infrastrukturu koja je dorasla izazovu obrade ovih velikih podataka.

 Lenovo Kroger (1).jpg Izvor: Lenovo

Lenovo AI maloprodajna rješenja okupljaju najbolje tehnološke partnere kako bi kupci mogli pokrenuti svoje AI inicijative. Kako bi podržao Everseen Visual AI platformu, Kroger je odabrao Lenovo Edge AI poslužitelje opremljene najnovijim NVIDIA GPU-ovima, koji pružaju optimalne performanse, sigurnost i upravljanje za pokretanje AI aplikacija na rubu (edge).

Svaki Lenovo poslužitelj sposoban je rukovati nestrukturiranim podacima s do 20 kamera visoke razlučivosti u stvarnom vremenu pakirajući veliki kapacitet obrade u faktor kompaktnog oblika. Video podaci se šalju s platforme Visual AI pri samoplaćanju u infrastrukturu Lenovo Edge AI. GPU ubrzanje za AI i analitiku omogućuje tvrtki da analizira podatke u stvarnom vremenu za trenutni uvid u aktivnosti na blagajni.

Nakon uspješne pilot implementacije rješenja Lenovo i Everseen, Kroger je krenuo punom brzinom s njihovom implementacijom. Već je pokrenuo AI platformu u 1700 trgovina mješovitom robom i sve više raste, s planovima da se novo rješenje postavi i pokrene na svim lokacijama u bliskoj budućnosti.

Uspjeli su vrlo brzo prijeći s pilot faze na potpunu implementaciju i to je potvrda kvalitete tehnologije i kalibra podrške Lenova i Everseena, smatraju u Krogeru.

 Samoposlužna blagajna trgovina (1).jpg Izvor: Colleen Michaels / Alamy / Alamy / Profimedia

Aplikacija Visual AI tvrtke Everseen koja se izvodi na Lenovo poslužiteljima analizira videosnimke s blagajničkih kioska u stvarnom vremenu kako bi prepoznala redovne procese i inteligentno uskočila kad god nešto nije u redu. Ovo pokriva situacije kada kupac ili blagajnik ne uspiju skenirati stavku.

Primijetit će se i slučajevi zamjene proizvoda kao kada kupac naljepnicu s cijenom s jednog (jeftinijeg) proizvoda stavi preko crtičnog koda skupljeg artikla. Na primjer, ako kupac ne uspije uspješno skenirati određenu stavku sustav će označiti pogrešku na zaslonu i zatražiti od kupca da je sam ispravi.

Ukoliko kupac ne može sam riješiti problem sustav će putem mobilnog uređaja upozoriti suradnika u trgovini kako bi mogao intervenirati i ponovno skenirati artikl.

 Lenovo Kroger (3).jpg Izvor: Lenovo

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI