BARCODE SLAVI 48 GODINA: Znate li tko je izmislio crtični kod? | Smartlife HR

Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete ubaciti do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste potrošili pet minuta vašeg potpuno beznačajnog vremena, na potpuno besmislenu radnju slanja ovog teksta. Budite sigurni da se on najverovatnije neće nikad pojaviti u medijima jer niti imamo vremena niti imamo želju da se bavimo. vašim glupostima.

Ostalo

Upišite pojam u tražilicu i pritisnite ENTER

BARCODE SLAVI 48 GODINA: Znate li tko je izmislio crtični kod?

Autor Krunoslav Ćosić

26. lipnja 1974. prvi je put korišten čitač crtičnog koda u supermarketu u Ohiju u SAD-u

 Barkod barcode (4).jpg Izvor: Peter Cepeda / INSTAR Images / Profimedia

Crtični kod su kao patent prijavili Amerikanci Norman Joseph Woodland i Bernard Silver. Izumitelj je Woodland, a inspiracija mu je 1949. godine bila Morseov kod. S tim da su točke i crtice iz Morseove abecede zamijenjene s tankim i debelim okomitim linijama. Prvi kod je bio sastavljen od koncentričnih krugova.

1952. godine su dobili odobrenje za patent. Za čitanje koda koristili su žarulju od 500 W i osciloskop. Ideja je bila dobra, ali je stigla prerano jer nisu postojala računala kako bi sve funkcioniralo kao danas.

U 1960. godini svijet je upoznao laser, što je dvojcu dalo prednost jer su laseri pružali daleko jaču svjetlost nego žarulje. Prošle su još mnoge godine dok sve nije počelo funkcionirati. Podaci predstavljeni crtičnim kodom predstavljali su vrstu proizvoda, proizvođača, datum proizvodnje i druge podatke.

 Barkod barcode (2).jpg Izvor: Tetra Images / Tetra Images / Profimedia

Mnoge tvrtke su pokušavale osmisliti sustav primjene barkoda, a pobjednik je bio IBM. Woodlandov izum dodatno je 1973. godine usavršio George Lauer. Bilo je potrebno osmisliti šifru na površini ne većoj od 1,5 četvornih inča, da se sastoji od 10 znamenki i da se može čitati iz bilo kojeg smjera. I mora pokazati manje od jedne greške kroz 20.000 korištenja. Laurer je osmislio pravokutni kod koji je zadovoljio sve zahtjeve.

A zašto su odabrane baš žvakaće gume za prvu primjenu? Smatralo se da barkod neće biti funkcionalan na malim proizvodima, što je za Wrigley's bio izazov. I dokazali su da je moguće i na malo pakiranje smjestiti crtični kod koji se uspješno može skenirati.

Od 2005. godine zrakoplovne tvrtke koriste barkod na propusnicama odnosno kartama za ukrcaj na zakoplov. Od 2008. godine mobiteli koriste tehnologiju uz koju mogu prikazati crtične kodove.

 Barkod barcode (3).jpg Izvor: Edmund Kijonka / Česká ilustrační fotografie / Profimedia

Primjena barkoda

Mnoge su primjene stigle zbog barkoda – ne samo u trgovini nego i u zdravstvu u kojem zdravstvena skrb može biti učinkovitija i točnija, čime se poboljšava sigurnost pacijenata. Naravno, barkod se ipak najviše koristi na proizvodima u trgovinama, a u početku se kod koristio za bržu odjavu djelatnika u trgovinama.

Prvi proizvod na kojem je bio otisnut barkod su žvakaće gume Wrigley's Juicy Fruit, a kod je skeniran u trgovini u gradu Troy u Ohiju, što je bilo veliko dostignuće za prehrambenu industriju koja je tada tražila pomoć za rješavanje većeg broja proizvoda.

Uz barkod trgovački partneri, dostavne službe pa i zrakoplovne kompanije diljem svijeta identificiraju proizvode i usluge, spremaju razne informacije o proizvodima poput lokacije i puno toga. Barkod je zaista tako neupadljiva inovacija, ali i nevjerojatna.

 Barkod barcode (5).jpg Izvor: GWUZD PAVEL / Česká editoriální fotografie / Profimedia

 Barkod barcode (1).jpg Izvor: Sergiy Serdyuk / Alamy / Alamy / Profimedia

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI