NIJE TO TAKO TEŠKO: Kako do vlastite pametne kuće? | Smartlife HR

Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete ubaciti do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste potrošili pet minuta vašeg potpuno beznačajnog vremena, na potpuno besmislenu radnju slanja ovog teksta. Budite sigurni da se on najverovatnije neće nikad pojaviti u medijima jer niti imamo vremena niti imamo želju da se bavimo. vašim glupostima.

Ostalo

Upišite pojam u tražilicu i pritisnite ENTER

NIJE TO TAKO TEŠKO: Kako do vlastite pametne kuće?

Autor Igor Martić

Uz nekoliko savjeta i trikova možete i uz manje novca učiniti svoj dom pametnijim

 Internet of Things (1) Izvor: RossHelen editorial / Alamy / Alamy / Profimedia

Kad pogledamo strukturu uređaja koje imamo kod kuće oni su već spremni za povezivanje i omogućuju neke napredne mogućnosti. Zgodno je što većinu uređaja koje imamo kod kuće možemo na neki način povezati i reagirat će na temelju određenih uvjeta.

Na primjer, jednostavna meteorološka stanica može pomoći uštedjeti na troškovima komunalnih usluga i energije isključivanjem prskalica kada pada kiša ili automatskim prilagođavanjem pametnog termostata vašim individualnim preferencijama udobnosti.

Želite li da se vaše žarulje upale kada se otkrije kretanje ispred vaše kuće, kada niste kod kuće, ako se plašite potencijalnih uljeza. Pametni sigurnosni sustavi čuvaju vašu imovinu sigurnom, a dodatni daljinski nadzor može dodati 24/7 nadzor onoga što se događa kod kuće.

U priču o kućnoj automatizaciji se sve više uključuje i umjetna inteligencija, posebice pametni termostati. Ova vrsta funkcionalnosti sve je češća u pametnim kućnim proizvodima više klase. Kućni uređaji postaju sve pametniji.

 smart speaker;controlling;woman;apartment;interior;control;internet;technology;internet of things;female;young;speaker;sound;equipment;white;command;device;smart home;music;assistance;room;living room;assistant;digital;smart;voice;yellow;home;cute;house;table;happy;indoors;automation;wireless;people;happiness;person;artificial intelligence;cheerful;NOT_EDITORIAL_ONLY Izvor: RossHelen editorial / Alamy / Alamy / Profimedia

Za početak počnite koristiti pametni zvučnik koji omogućuje upravljanje uređajima glasovnim naredbama. Primijetit ćete kako je sve puno brže. Amazon Alexa će vas slušati i ispuniti vaše upite – reći će vam vremensku prognozu, pokrenut će željenu pjesmu, dat će vam povratnu informaciju na bilo koje pitanje. Uz Amazon Alexu na tržištu su prisutni i drugi glasovni pomoćnici poput Google Assistant i Siri.

Većina pametnih kućnih uređaja koristi Wi-Fi za povezivanje s internetom, ali odabirom uređaja koji se povezuju s namjenskim pametnim čvorištem možete uštedjeti novac i propusnost na kućnoj mreži. Pametno čvorište povezano je izravno s usmjerivačem, što oslobađa vašu Wi-Fi mrežu za druge uređaje.

Ako vam se ulaganje u pametnu kuću čini preskupom investicijom počnite najprije s malim uređajima, ali najprije sve isplanirajte. Prvo "mapirajte" svoju pametnu kuću, što će vam dati ideju što vam je potrebno i koliki će vam proračun biti potreban. Dakle, počnite s nekoliko uređaja.

 Rasvjeta kuhinjski stol.jpg Izvor: Pixabay

Pametni sustav rasvjete bit će najlakši za ugradnju jer se takvi uređaji najlakše instaliraju i koriste, a tu je i mogućnost mijenjanja boja, što će sigurno biti zabavno.

Ne morate se držati samo jedne platforme. Puno pametnih uređaja je kompatibilno s dvije i više glavnih platformi, ali prije kupnje provjerite jesu li kompatibilni s Alexom, Googleom i Apple HomeKitom. Ako jednog dana odlučite promijeniti glavnu platformu svi će vaši uređaji zajamčeno raditi.

Znate li što je geofencing? Radi se o praćenu kretanja pa kada odlazite od kuće ili dolazite kući uređaji se automatski isključuju i uključuju, bez da ih vi morate ručno aktivirati, bilo sa svojeg pametnog telefona s bilo koje lokacije ili pri dolasku u kuću. Ovo će biti korisno za pametne termostate kako ne biste bespotrebno grijali ili hladili kuću dok ste na putu.

 Pametna kuca Pixabay.jpg Izvor: Pixabay

Pametni kućni uređaji uglavnom rade na baterije. Iako je lijepo moći smjestiti ove uređaje gdje god želite, u velikom pametnom domu, to je puno baterija. Odlučite se za ožičene pametne uređaje, a mnogi imaju pomoćnu bateriju ako nestane struje.

Nemojte zaboraviti s vremena na vrijeme promijeniti lozinke, a također nemojte koristiti iste lozinke. Svojim uređajima dodajte jedinstvene nazive kako biste se kasnije mogli lakše snaći – ako ima napišete nazive poput imena osobe (recimo Ana za dječju sobu) možda se kasnije nećete tako lako sjetiti. Bolje je rješenje nazvati ih po tome gdje se uređaji nalaze ili po nečemu što ih može bolje identificirati. To će znatno olakšati razumijevanje što se točno događa kada primite obavijest, posebno od senzora pokreta ili vrata.

I na kraju je bitno da održavate svoje pametne kućne uređaje ažuriranima. Provjerite kod prodavača nudi li proizvođač redovito ažuriranje te jel to automatizirano. Naravno, s vremena na vrijeme provjerite jesu li ažuriranja zaista preuzeta i primijenjena.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI