HIPERSONIČNI MLAŽNJACI Prevozit će putnike brzinom od 6170 km/h | Smartlife HR

Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete ubaciti do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste potrošili pet minuta vašeg potpuno beznačajnog vremena, na potpuno besmislenu radnju slanja ovog teksta. Budite sigurni da se on najverovatnije neće nikad pojaviti u medijima jer niti imamo vremena niti imamo želju da se bavimo. vašim glupostima.

Ostalo

Upišite pojam u tražilicu i pritisnite ENTER

HIPERSONIČNI MLAŽNJACI Prevozit će putnike brzinom od 6170 km/h

Autor Krunoslav Ćosić

Ali, neće se to dogoditi baš tako brzo. Lijepa je to vijest, s obzirom da je Concorde odavno umirovljen

  Izvor: Hermeus / Ferrari / Profimedia

Najbrži zrakoplovi na svijetu mogli bi prevesti prve komercijalne putnike ali tek krajem ovog desetljeća. Zračne snage SAD-a (US Air Force) dodijelile su 60 milijuna dolara jednom svemirskom startupu za razvoj hipersoničnog mlaznog aviona sposobnog letjeti pet puta brže od zvuka.

Zrakoplov nazvan Quarterhouse imao bi najveću brzinu od 6.170 km/h s dometom od 7.400 kilometara. Tvrtka Hermeus iskoristit će novac za financiranje letačkih ispitivanja zrakoplova namijenjenih vojnim i komercijalnim primjenama.

 Render;Hermeus;Quarterhouse;jet;hypersonic;Mach 5;military;civilian;US Air Force Izvor: Hermeus / Ferrari / Profimedia

Od umirovljenja anglo-francuskog nadzvučnog zrakoplova Concorde 2003. zrakoplovno-svemirski svijet podijeljen je otprilike u dvije klase. Hermeus su osnovali bivši članovi SpaceX-a Elona Muska, a Blue Origin je u vlasništvu Jeffa Bezosa.

Nadamo se da ćemo već u ovom desetljeću letjeti demonstracijskim zrakoplovom koji bi mogao postati najbrži zrakoplov u redovnoj službi. Predviđeno je da će imati konstrukciju od titana koja će moći izdržati iznimno velike brzine te izrazito pojednostavljen dizajn u obliku krila.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI