Identifikacija i lokalizacija opasnih prometnih situacija u stvarnom vremenu | Smartlife HR

Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete ubaciti do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste potrošili pet minuta vašeg potpuno beznačajnog vremena, na potpuno besmislenu radnju slanja ovog teksta. Budite sigurni da se on najverovatnije neće nikad pojaviti u medijima jer niti imamo vremena niti imamo želju da se bavimo. vašim glupostima.

Ostalo

Upišite pojam u tražilicu i pritisnite ENTER

Identifikacija i lokalizacija opasnih prometnih situacija u stvarnom vremenu

Autor Igor Martić

U budućnosti će nove tehnologije biti ključni faktor koji će nejasne prometne situacije učiniti sigurnijima

  Izvor: HERE Technologies

HERE, Vodafone i Porsche partneri su u sustavu upozorenja u stvarnom vremenu. Cilj studije je poboljšati sigurnost na cestama uz pomoć 5G tehnologije i vrlo precizne identifikacije i lokalizacije opasnih prometnih situacija u stvarnom vremenu.

Trojac testira situacije u kojima tehnologija 5G-a i vrlo precizno određivanje lokacije mogu poboljšati sigurnost prometa i smanjiti broj prometnih nesreća u budućnosti. Tri tvrtke surađuju u razvoju sustava upozorenja u stvarnom vremenu tako da vozila i njihovi vozači mogu bez kašnjenja primati upozorenja o opasnosti te na njih odmah reagirati.

  Izvor: HERE Technologies

U laboratoriju Vodafone 5G Mobility Lab u Aldenhovenu partneri prvi put testiraju sustav upozorenja u stvarnom vremenu, u uvjetima sličnim svakodnevnim situacijama. Fokus je na opasnim situacijama koje nisu vidljive ili ih je teško vidjeti za vozače vozila, primjerice kada je pogled blokiran prometom ispred nas.

Snimljeni sustavima kamera i senzora, koristeći umjetnu inteligenciju i precizno lokalizirani mapom visoke definicije i tehnologijom pozicioniranja, prikupljeni podaci obrađivat će se i ocjenjivati izravno na cesti putem višestrukog pristupa rubnom računarstvu (MEC - Multi-access Edge Computing).

  Izvor: HERE Technologies

U obliku namjenskih upozorenja koja koriste 5G tehnologiju mobilne mreže i inteligentnog posrednika poruka MQTT, podaci se tada mogu bez odlaganja poslati sudionicima u prometu koji se kreću prema uočenoj opasnosti.

Kako bi se otkrile opasne situacije, upotrebljava se Live Sense SDK tvrtke HERE Technologies uz HD mape i tehnologiju pozicioniranja. Integriran u potrošačke uređaje s prednjim kamerama, ovaj sustav koristi računalni vid i umjetnu inteligenciju za prepoznavanje predmeta i promjena u ponašanju drugih sudionika u prometu ili stanja na cestama koje bi mogle dovesti do opasnih situacija.

Na temelju tih podataka Live Sense SDK u stvarnom vremenu generira upozorenja o opasnosti za vozače. „Poboljšanje sigurnosti na cestama ključni je fokus za nas. Lokacijska tehnologija u kombinaciji s 5G i Multi-access Edge Computing omogućuje snažna rješenja koja ceste čine sigurnijima, pružajući bolja iskustva u kretanju za korisnike cesta”, rekla je Antina Lee iz tima za inovaciju proizvoda u HERE Technologies.

  Izvor: HERE Technologies

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI