Porsche ulaže u tvornicu baterijskih ćelija visokih performansi | Smartlife HR

Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete ubaciti do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste potrošili pet minuta vašeg potpuno beznačajnog vremena, na potpuno besmislenu radnju slanja ovog teksta. Budite sigurni da se on najverovatnije neće nikad pojaviti u medijima jer niti imamo vremena niti imamo želju da se bavimo. vašim glupostima.

Ostalo

Upišite pojam u tražilicu i pritisnite ENTER

Porsche ulaže u tvornicu baterijskih ćelija visokih performansi

Autor Krunoslav Ćosić

Customcells je jedna od vodećih svjetskih tvrtki u razvoju posebnih litij-ionskih baterijskih ćelija

  Izvor: Porsche

U novu tvrtku Cellforce Group GmbH Porsche ulaže dvoznamenkasti milijunski iznos te time njemački proizvođač sportskih automobila proširuje svoj posao i na proizvodnju baterija. Baterije će se, kroz suradnju Porschea i partnera u zajedničkom ulaganju Customcells, proizvoditi u Weissachovom razvojnom centru. Do 2030. godine Porsche želi postići ugljičnu neutralnost tijekom cijelog proizvodnog procesa i životnog ciklusa svojih novih vozila.

  Izvor: CUSTOMCELLS

Cellforce će se baviti istraživanjem, razvojem, proizvodnjom i prodajom baterijskih ćelija visokih performansi koje će Porsche ugrađivati u sportske automobile. Cilj im je razviti i proizvoditi najsnažnije baterije te na taj način povezati iskustvo vožnje koje pružaju Porscheovi automobili, kroz održivost.

Novo poduzeće, u kojem Porsche ima većinski udio od 83,75 posto, sjedište ima u Tübingenu. Sveučilišni grad nalazi se također u najužem izboru za mjesto tvornice baterija koja će se nalaziti u neposrednoj blizini istraživačko-razvojnog centra u Weissachu, kao i sjedišta Porschea AG u Stuttgart-Zuffenhausenu.

Očekuje se da će broj zaposlenih, s početnih 13, narasti na 80 do 2025. godine. Inače, Savezna Republika Njemačka i pokrajina Baden-Württemberg projekt financiraju s oko 60 milijuna eura. Kemijska tvrtka BASF izabrana je kao partner za razvoj stanica za sljedeću generaciju litij-ionskih baterija.

 Customcell Izvor: CUSTOMCELLS

U proizvodnom pogonu cilj je minimalni godišnji kapacitet od 100 MWh. To je ekvivalent baterija visokih performansi za 1.000 vozila. Kemija novih stanica visokih performansi oslanja se na silicij kao anodni materijal. Baterija može ponuditi isti energetski sadržaj manje veličine jer se uz silicij može znatno povećati gustoća snage u usporedbi s baterijama na tržištu.

Baterija koju će razvijati imat će manji unutarnji otpor što će omogućiti apsorbiranje više energije tijekom rekuperacije energije, a istovremeno baterija nudi poboljšane performanse za brzo punjenje. Spomenimo i da će ćelije baterije Cellforce moći podnijeti visoke temperature.

  Izvor: CUSTOMCELLS

Sve su to osobine koje su u automobilskom sportu vrlo cijenjene. Uz to, uporaba na trkaćoj stazi ne zahtijeva nužno da baterija funkcionira na temperaturama ispod nule niti da ostane stabilna godinama tijekom mnogih ciklusa punjenja. Ali, to su ciljevi koji tek trebaju biti postignuti uz ovu novu staničnu tehnologiju.

Customcells, tvrtka osnovana 2021. godine, poznata je po proizvodnji malih serija posebnih litij-ionskih baterijskih ćelija koje se koriste za zrakoplovstvo i brodarsku industriju.

 Customcell Izvor: CUSTOMCELLS

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI