BORN JE ROĐEN Cupra predstavila svoj prvi električni automobil pod nazivom Born | SmartlifeHR

Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete ubaciti do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste potrošili pet minuta vašeg potpuno beznačajnog vremena, na potpuno besmislenu radnju slanja ovog teksta. Budite sigurni da se on najverovatnije neće nikad pojaviti u medijima jer niti imamo vremena niti imamo želju da se bavimo. vašim glupostima.

Ostalo

Upišite pojam u tražilicu i pritisnite ENTER

BORN JE ROĐEN Cupra predstavila svoj prvi električni automobil pod nazivom Born

Autor Krunoslav Ćosić

Potpuno električni model na hrvatskom se tržištu očekuje krajem ove godine

  Izvor: Cupra

Cupra Born prvo je potpuno električno vozilo ove španjolske marke te spaja elektrifikaciju i performanse. Vanjski dizajn pruža sportski karakter, a u interijeru do izražaja dolaze digitalizacija, stilska kabina i zanimljiva sjedala nastala u partnerstvu Seaqual Initiative – izrađena su od plastičnog otpada, izvađenog iz oceana.

  Izvor: Cupra

150 KS (110 kW) i 204 KS (150 kW) su verzije snage u kojima će Cupra Born biti dostupna. Uz e-boost, snaga jače izvedbe može se povećati do 231 KS (170 kW). Ubrzanje će u tom slučaju od 0 do 50 km/h trajati 2,65 sekundi dok će se 100 km/h s mjesta postizati za sportskih 6,6 sekundi.

Osnovna verzija od 150 KS postiže ubrzanje od 0 do 100 km/h za 8,9 sekundi, a jača s 204 KS ubrzava za 7,3 sekunde. Najjača izvedba s 231 KS ubrzava za 6,6 sekundi uz bateriju od 58 KW, a za 7 sekundi uz bateriju od 77 kW.

Automobil će dakle u jačoj izvedbi pokretati napredna litij-ionska baterija kapaciteta 77 kW, što će omogućiti doseg do 540 kilometara s jednim punjenjem. Moći će se spojiti na brzi DC istosmjerni punjač snage 125 kW te se nakon samo 7 minuta baterija napuniti za 100 kilometara vožnje.

U početnoj verziji snage 110 kW ugrađivat će se baterija od 45 kW uz koju će Born moći prijeći 340 kilometara. Vozilo će se od rujna ove godine proizvoditi u njemačkoj tvornici u Zwickauu.

U hladnijim vremenskim uvjetima Cupri Born će dobro doći dizalica topline kako bi se optimizirala autonomija. Od tehnologija, Born će imati head-up display s proširenom stvarnošću te će se na vjetrobranskom staklu, u vidnom polju vozača, projicirati informacije sustava potpora za vozača, podaci o brzini i obavijesti navigacijskog sustava.

  Izvor: Cupra

U središtu kabine nalazi se serijski, lebdeći 12" dodirni zaslon rezolucije 1560 × 700 piksela,, a on je integriran pod blagim kutom kako bi vozaču omogućio što bolju preglednost u vožnji. U manjem digitalnom kokpitu smješteni su gumbi za promjenu stupnjeva prijenosa i parkirnu kočnicu.

  Izvor: Cupra

Infotainment sustav može prikazivati cijeli niz podataka i informacija, uključujući 3D navigaciju, glazbu, kontakte i cijeli niz dodatnih funkcija. Bežični sustav Full Link osigurat će da se infotainment sustav modela Cupra Born može povezati sa sustavom Apple CarPlay i Android Auto. Sound sustav Beats ima devet zvučnika.

U model Born integriran je i sustav prepoznavanja glasovnih naredbi. Cupra ga najavljuje kao jedan od najprirodnijih načina za interakciju s uređajima koji istovremeno smanjuje stupanj odvraćanja pozornosti jer ne postoji potreba za skretanjem pogleda s ceste ispred vozila. Dovoljno je na španjolskom jeziku reći „Hola, Hola” i moći ćete glasom koristiti navigacijske informacije ili obavljati pretraživanje glazbe.

  Izvor: Cupra

Uz Cupra Connect aktiviraju se online usluge te je u vozilu dostupna povezivost. Kupci će moći upravljati postupkom punjenja baterije putem aplikacije „My Cupra ” te postaviti točan željeni postotak razine napunjenosti baterije kako bi ona bila spremna za polazak.

I klimatizacija se također može aktivirati na daljinu, a ciljna temperatura postaviti unaprijed ili automatski nakon otključavanja vrata, uključujući grijanje vozačeva i suvozačeva sjedala. Born sadrži standardni Qi protokol za indukcijsko (bežično) punjenje mobilnih uređaja.

U vozilo je ugrađena SIM kartica te se kroz eCall, ako dođe do sudara, može stupiti u izravan kontakt s hitnim službama, bilo manualno ili automatski. U slučaju najgoreg scenarija, vozilo može proslijediti važne podatke, uključujući lokaciju vozila, vrstu motora i broj putnika, čime će im se lakše pružiti pomoć.

  Izvor: Cupra

U sigurnosnom dijelu su prediktivna automatska regulacija razmaka, Travel Assist, Side i Exit Assist, sustav prepoznavanja prometnih znakova, kamere za prikaz iz ptičje perspektive Top View, Emergency Assist i Pre-Crash Assist. Sustavi u vozilu koriste se podacima koje pruža cijeli niz integriranih senzora: radari, kamere i ultrazvučni senzori.

Cijena za Cupra Born nije još objavljena, ali je za očekivati da će se kretati slično cijeni Volkswagen ID.3 modela jer je Born temeljen na istoj platformi, a početna cijena za ID.3 je 280.830 kuna.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI