NEKAD SU IH KORISTILI SAMO VOJNI PILOTI Uz ovaj uređaj uvijek ćete znati kojom se brzinom vozite | SmartlifeHR

Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete ubaciti do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste potrošili pet minuta vašeg potpuno beznačajnog vremena, na potpuno besmislenu radnju slanja ovog teksta. Budite sigurni da se on najverovatnije neće nikad pojaviti u medijima jer niti imamo vremena niti imamo želju da se bavimo. vašim glupostima.

Ostalo

Upišite pojam u tražilicu i pritisnite ENTER

NEKAD SU IH KORISTILI SAMO VOJNI PILOTI Uz ovaj uređaj uvijek ćete znati kojom se brzinom vozite

Autor Krunoslav Ćosić

HUD je odličan uređaj ukoliko teško kontrolirate vašu brzinu vožnje

  Izvor: Aliexpress

Head-up display ili skraćeno HUD uređaj je koji su prvi koristili piloti u vojnim zrakoplovima, a danas se koristi u komercijalnim zrakoplovima, automobilima te u mnogim drugim funkcionalnim uređajima u kojima je bitno spojiti stvarni i virtualni svijet.

Mnogi će reći da imaju „tešku nogu“ prilikom vožnje jer ne prate kazaljku brzinomjera (odnosno digitalni prikaz brzine vožnje), a neki niti ne gledaju kojom se brzinom voze. Skretanje odnosno skidanje pogleda s prometnice na neki je način ometanje u vožnji.

Duži niz godina u automobile više klase te u skuplju dodatnu opremu nešto cijenom povoljnijih automobila ugrađuju se head-up displayi koji omogućuju nesmetan pogled na promet ispred, a u dnu vjetrobranskog stakla prikazuju brzinu vožnje, ali i neke dodatne informacije (upute za navigiranje, broj okretaja motora…).

 auto;screen;things;road;driver;gps;automotive;destination;sensor;display;dashboard;innovation;future;concept;augmented;symbol;internet;location;analysis;digital;reality;intelligent;vehicle;technology;automobile;modern;transport;system;autonomous;monitor;futuristic;drive;smart;connected;car;information;application;wireless;navigation;alamyunknown;NOT_EDITORIAL_ONLY Izvor: Profimedia

S obzirom da se radi o skupljem dodatku u vozilima, mnogima je to san snova, ali si ne mogu priuštiti zanimljiv dašak tehnologije. Prošla su vremena kada su skupe tehnologije bile dostupne samo odabranima; danas za male novce možete nadomjestiti gotovo sve.

Pronašli smo zanimljiv Vjoycar HUD koji prikazuje i GPS informacije, a ne samo brzinu vožnje, a spaja se na OBD II konektor (smješten je u novijim vozilima u lijevom donjem dijelu kabine, otprilike iznad papučice spojke ili kočnice).

Na ekranu se prikazuje i broj okretaja motora, ukoliko to vaše vozilo nema, prikazuje točno vrijeme te temperaturu tekućine hlađenja motora. Pozicionira se na A-stup kabine i po tome je prvi na tržištu. Naravno, može se spojiti i na poziciju na dnu vjetrobrana, u razini kola upravljača, ako vam je tako zgodnije.

  Izvor: Aliexpress

Nadalje, kroz OBD II priključak, koji inače koriste serviseri za dijagnostiku vozila ili pak na redovitom godišnjem tehničkom pregledu prilikom registracije vozila, mogu se dobiti i mnoge druge informacije poput napona akumulatora, vremena vožnje, prijeđene udaljenosti, pritiska u turbini (ako postoji u vozilu), potrošnja goriva…

GPS funkcionalnost omogućuje prikaz trenutne (stvarne) brzine vožnje tako da ćete moći provjeriti vašu stvarnu brzinu vožnje (kazaljka uvijek pokazuje nešto veću brzinu), smjer kretanja uz kompas, nadmorsku visinu… Možete postaviti određenu brzinu vožnje te podesiti alarm koji će vas upozoriti ukoliko po lokalnoj cesti vozite brže od 60 km/h.

  Izvor: Aliexpress

Moći ćete istestirati za koliko vaše vozilo ubrzava od 0 do 100 km/h te koliki je put kočenja – na primjer, od 100 km/h do potpunog zaustavljanja. Dakle, jako puno informacija omogućuje maleni, ali tehnološki zanimljiv uređaj.

Nadalje, vidjet ćete i moguće greške koje javlja računalo vozila, ukoliko postoji pogreška u radu nekog od sustava. Čak je moguće i poništiti određene greške, ukoliko vas to smeta na ekranu vozila. A na kraju vožnje, nakon gašenja motora, na ekranu će se ispisati udaljenosti koju ste prešli. Cijena za Vjoycar HUD je 40,31 USD što je oko 250 kuna.

  Izvor: Aliexpress

  Izvor: Aliexpress

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI