POLICIJA NAJAVLJUJE: Nadzor brzine u prometu za predstojeći vikend | Smartlife HR

Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete ubaciti do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste potrošili pet minuta vašeg potpuno beznačajnog vremena, na potpuno besmislenu radnju slanja ovog teksta. Budite sigurni da se on najverovatnije neće nikad pojaviti u medijima jer niti imamo vremena niti imamo želju da se bavimo. vašim glupostima.

Ostalo

Upišite pojam u tražilicu i pritisnite ENTER

POLICIJA NAJAVLJUJE: Nadzor brzine u prometu za predstojeći vikend

Autor Davor Dakić

Od 126 osoba koje su poginule u osobnim automobilima tijekom 2020. godine, njih 60 ili 47,6%, odnosno skoro polovica nije koristila sigurnosni pojas

  Izvor: MUP

Nepropisna brzina je jedan od glavnih razloga smrtnog stradavanja u prometnim nesrećama na hrvatskim prometnicama.

Upravljanje vozilom nepropisnom, znatno većom brzinom od dopuštene kao i kretanje brzinom neprimjerenom uvjetima na kolniku uzrokuje smrtne posljedice i stradavanje. Zbog toga će policija na hrvatskim prometnicama tijekom vikenda provoditi pojačani nadzor prometa.

U okolnostima kakve su najavljene za vikend (promjenljiva naoblaka uz mjestimičnu kišu) kolnik može biti vlažan i sklizak, zbog čega je i prianjanje pneumatika na podlogu znatno otežano, produžava se zaustavni put prilikom kočenja, odnosno na takvom kolniku vrlo lako može doći od gubitka kontrole nad vozilom i slijetanja vozila s kolnika ili prelaska na dio kolnika za suprotni smjer i sudara s nadolazećim vozilima.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Zbog ovakvih uvjeta je brzinu kretanja vozila potrebno prilagoditi vremenskim prilikama i uvjetima na cesti. Na velikom broju, autocesta i državnih cesta koje se uglavnom nalaze u kontinentalnom i gorskom dijelu Republike Hrvatske, obavezno je korištenje zimske opreme na vozilima u razdoblju od 15. studenog 2020. do 15. travnja 2021. godine. Na ostalim cestama, obavezno je korištenje zimske opreme kada na prometnicama nastupe zimski uvjeti, točnije kada je kolnik prekriven snijegom ili kada je na kolniku poledica.

U proteklih tjedan dana dogodilo se šest prometnih nesreća s poginulim osobama u kojima je poginulo sedam osoba. U prva tri mjeseca 2021. godine, u prometnim nesrećama smrtno je stradalo 45 osoba, što je osam osoba ili 15,1% manje u odnosu na isto razdoblje prošle godine (53 poginule osobe). Od početka ove godine u prometnim nesrećama poginuli su vozač mopeda, devet vozača motocikala te putnica na motociklu.

Zabrinjava podatak o nekorištenju sigurnosnog pojasa kod osoba koje su preminule od posljedica prometne nesreće. Naime, od 126 osoba koje su poginule u osobnim automobilima tijekom 2020. godine, njih 60 ili 47,6%, odnosno skoro polovica nije koristila sigurnosni pojas.