BUDITE SIGURNIJI: Od brze reakcije u hitnim situacijama do solo šetnji | Smartlife HR

Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete ubaciti do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste potrošili pet minuta vašeg potpuno beznačajnog vremena, na potpuno besmislenu radnju slanja ovog teksta. Budite sigurni da se on najverovatnije neće nikad pojaviti u medijima jer niti imamo vremena niti imamo želju da se bavimo. vašim glupostima.

Ostalo

Upišite pojam u tražilicu i pritisnite ENTER

BUDITE SIGURNIJI: Od brze reakcije u hitnim situacijama do solo šetnji

Autor Krunoslav Ćosić

Pametni satovi i telefoni omogućuju svojevrsnu zaštitu ako ste krenuli sami u kasnu noćnu šetnju ili na samostalno planinarenje vikendom

 Apple-detekcija-sudara.jpg Izvor: Youtube

Uz pametni sat možete očekivati podršku kao da imate nekoga pored sebe. Google je na svojem blogu objavio neke od sigurnosnih značajki koje su dostupne uz Pixel telefone i Pixel satove.

Hitni SOS može pozvati pomoć

S Emergency SOS imate dodatnu podršku ako se nađete u hitnoj situaciji. Na Pixel telefonu samo brzo pritisnite gumb za uključivanje uređaja pet ili više puta. Zatim pritisnite i držite gumb na zaslonu tri sekunde ili započnite odbrojavanje od 5 sekundi (ovisno o tome što ste odabrali tijekom postavljanja telefona) prije početka hitnih radnji, što uključuje pozivanje hitnih službi.

Prilikom postavljanja SOS-a za hitne slučajeve u aplikaciji Osobna sigurnost na vašem telefonu imate na raspolaganju mnoštvo opcija radnji u hitnim slučajevima, na temelju vrste pomoći koju želite.

Na primjer, možete odabrati SOS za hitne slučajeve za pokretanje bilo koje kombinacije sljedećih radnji: poziv hitnim službama, dijeljenje vaše lokacije i važnih informacija s odabranim kontaktima za hitne slučajeve, automatsko snimanje videozapisa i spremanje u oblak. Također možete odabrati da se video automatski šalje vašim kontaktima za hitne slučajeve.

Na Pixel Watchu i Pixel Watchu 2 hitni SOS će upozoriti hitne službe ili kontakte za hitne slučajeve da vam je potrebna pomoć. Za aktivaciju pritisnite krunu pet puta ili dugo pritisnite krunu i dodirnite i držite "Emergency SOS".

Ako želite da vaš telefon reproducira glasan zvuk alarma tijekom hitnog SOS odbrojavanja možete uključiti alarm tijekom postavljanja. Inače ćete osjetiti samo dodir (tj. taktilnu povratnu informaciju) tako da možete diskretno pozvati pomoć.

Detekcija sudara i detekcija pada

Detekcija pada na Pixel Watchu i Pixel Watchu 2 može vam pružiti potrebnu pomoć ako ste pretrpjeli težak pad. Ako imate uključenu značajku i vaš sat detektira da ste pali i niste se pomaknuli oko 30 sekundi zavibrirati će, oglasiti alarm i poslati obavijest s pitanjem jeste li dobro. Nakon otprilike jedne minute, ako se i dalje niste pomaknuli ili odgovorili, sat će automatski nazvati hitnu službu i podijeliti vašu lokaciju.

Slično tome, ako omogućite Detekciju sudara i vaš telefon utvrdi da ste doživjeli tešku prometnu nesreću vibrirati će, glasno zvoniti i pitati trebate li pomoć - i naglas i na zaslonu telefona. Za pozivanje hitnih službi preko zvučnika telefona recite "Hitno" ili dvaput dodirnite gumb za hitne slučajeve.

 Google Pixel Watch Fall detection (3).jpg Izvor: Google

Ako se ne javite telefon će automatski nazvati hitne službe preko zvučnika, reći da se dogodio sudar i podijeliti lokaciju vašeg uređaja. Za poništavanje poziva jednostavno recite "Odustani" ili dodirnite "Dobro sam".

Detekcija sudara sada omogućuje kontinuirano informiranje drugih osoba ako ste doživjeli tešku nesreću. Osim kontaktiranja hitnih službi, možete odlučiti dijeliti svoju lokaciju u stvarnom vremenu i status poziva sa svojim kontaktima za hitne slučajeve.

 Car Crash Detection and Fall Detection.jpg Izvor: Google blog

Upozorenja o kriznim situacijama

Možete uključiti i upozorenja o kriznim situacijama tako da u aplikaciji Osobna sigurnost dobivate obavijesti o javnim hitnim slučajevima ili lokalnim krizama kao što su neposredne poplave ili požari.

Obavijesti o uzbunama u kriznim situacijama uključuju poveznicu na početnu stranicu aplikacije Osobna sigurnost gdje možete pronaći vjerodostojne informacije lokalnih vlasti i organizacija o događaju i načinu pripreme.

Baš kao i za druge sigurnosne značajke koje koriste vašu lokaciju kako biste koristili upozorenja o kriznim situacijama aplikaciji Osobna sigurnost morate dopustiti pristup vašoj lokaciji.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI