INTELIGENTNI SENZORI: Automobili sada mogu razmišljati sami | Smartlife HR

Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete ubaciti do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste potrošili pet minuta vašeg potpuno beznačajnog vremena, na potpuno besmislenu radnju slanja ovog teksta. Budite sigurni da se on najverovatnije neće nikad pojaviti u medijima jer niti imamo vremena niti imamo želju da se bavimo. vašim glupostima.

Ostalo

Upišite pojam u tražilicu i pritisnite ENTER

INTELIGENTNI SENZORI: Automobili sada mogu razmišljati sami

Autor Krunoslav Ćosić

Sve više vozača traži rješenja za mobilnost koja aktivno procjenjuje

 Camera-Sensors-05.jpg Izvor: LG

Vozači žele rješenja koja se prilagođavaju prema vlastitom scenariju vožnje. Zahvaljujući inteligentnim senzorima kamere, koji dohvaćaju i procjenjuju sve vrste informacija uz cestu, automobili sada mogu razmišljati sami pružajući prilagodbe prilagođene svakoj situaciji u vožnji, a da vozači to ne moraju sami podešavati.

Senzori kamere su senzori slike, udaljenosti i objekata koji vozaču daju važne informacije o okolini vozila i objektima koji se mogu identificirati. Oni se bitno razlikuju od standardnih kamera po tome što ne samo što snimaju slike već i aktivno procjenjuju informacije prikazane na tim slikama.

 Camera-Sensors-01.jpg Izvor: LG

S raznim funkcijama kao što je mjerenje udaljenosti vozila za prepoznavanje neizbježnih sudara i procjena kada vozač skrene iz trake, senzori kamere igraju temeljnu ulogu u sigurnoj vožnji i ključni su za prilagođeno, proaktivno iskustvo mobilnosti koje današnji vozači zahtijevaju.

Dodatni par očiju

Ugrađeni senzori kamere promijenili su paradigmu vožnje. U prošlosti je vozač bio u potpunosti odgovoran za procjenu prometa i upravljanje vozilom. No sa senzorima kamere koji sada djeluju kao dodatni par očiju vozila mogu podnijeti dio posla.

 Camera-Sensors-4.jpg Izvor: LG

Temeljna tehnologija koja omogućuje autonomnu vožnju su napredni sustav pomoći u vožnji (ADAS - Advanced Driving Assistance System) i njegove kamere. Kao što naziv sugerira ove kamere detektiraju promet, signale, brzine vozila, smjer, pješake i sve druge važne informacije koje se nalaze u okruženju vožnje.

Prilagođene informacije koje ovi senzori prikupljaju ne samo što igraju ključnu ulogu u otkrivanju potencijalnih opasnosti vozila i uspostavljanju sigurnog okruženja za vožnju već također otključavaju ugodnije i praktičnije iskustvo vožnje.

Automobili koji osjećaju

Današnji najnapredniji automobili u potpunosti su opremljeni tehnologijom prepoznavanja koja im omogućuje obavljanje mnoštva zadataka jednostavnim gestama vozača. Na primjer, neki se automobili otključavaju kada „osjete“ da je vlasnik u blizini, drugi namještaju sjedala čim prepoznaju osobu ili otvaraju krovni otvor pokretom ruke – a neki rade sve. Štoviše, ako uživate klimati glavom uz svoje omiljene pjesme na cesti možete čak registrirati jedinstvenu gestu ruke za pojačavanje zvuka.

 Camera-Sensors-2.jpg Izvor: LG

Osim pokreta rukama automobili mogu prepoznati identitet svih u vozilu putem ugrađenih unutarnjih kamera, što znači da mogu automatski prilagoditi sjedala i temperaturu posebno za tu osobu. Iako se usluge mogu razlikovati ovisno o proizvođaču, ove automatske značajke pokretane senzorima bitne su za oblikovanje prilagođenog iskustva vožnje koje možemo zahtijevati s najnovijim vozilima.

Osim ovih prilagođenih značajki za maksimalnu udobnost vozača LG-jev nagrađivani ADAS sustav i njegovi vrhunski senzori kamere dolaze s nizom značajki koje osiguravaju najsigurnije iskustvo vožnje. Sa senzorima koji u stvarnom vremenu procjenjuju situaciju uz cestu i ADAS sustavom koji se prilagođava u skladu s tim, vozač se više ne mora brinuti hoće li cijelo vrijeme držati pogled na cesti.

 Camera-Sensors-3.jpg Izvor: LG

Za neiskusnog ili rastresenog vozača prilično je lako skrenuti iz trake - što potencijalno može dovesti do raznih incidenata uključujući udar u druga vozila ili objekte uz cestu. U takvim situacijama senzor kamere priskače u pomoć nadzirući izlazak automobila iz trake i prenoseći vizualne informacije u ADAS sustav. ADAS tada daje upozorenje vozaču da se vrati na stazu ili će, u slučaju naprednijih i autonomnijih sustava, nježno vratiti automobil u prvobitnu traku.

Izbjegavanje sudara sprijeda

Sustav ADAS i njegovi ugrađeni senzori kamere također igraju važnu ulogu u izbjegavanju sudara sprijeda. U trenucima kada vozač ne može odmah uočiti iznenadnu pojavu nekih prepreka tada senzori kamere djeluju kao zgodan drugi par očiju.

 Camera-Sensors-06.jpg Izvor: LG

Na primjer, kada pješak prijeđe preko ceste, a vozač ne može reagirati na odgovarajući način senzori kamere će uhvatiti informacije tako da ADAS sustav može dati signal za hitne slučajeve ili, ako je potrebno, automatski aktivirati kočnice za hitne slučajeve.

Uz prilagođene značajke koje se prilagođavaju jedinstvenom iskustvu svakog vozača na cesti LG-jevi napredni senzori kamere i ADAS sustav nastavit će pružati najveću udobnost vožnje kao i osigurati najsigurniju vožnju.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI