UZ POMOĆ TELEMATIKE: Povezivanje automobila na internet | Smartlife HR

Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete ubaciti do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste potrošili pet minuta vašeg potpuno beznačajnog vremena, na potpuno besmislenu radnju slanja ovog teksta. Budite sigurni da se on najverovatnije neće nikad pojaviti u medijima jer niti imamo vremena niti imamo želju da se bavimo. vašim glupostima.

Ostalo

Upišite pojam u tražilicu i pritisnite ENTER

UZ POMOĆ TELEMATIKE: Povezivanje automobila na internet

Autor Krunoslav Ćosić

Tehnologija koja povezuje automobile s internetom poznata je kao telematika

 Telematika LG (4).jpg Izvor: LG

Komunikacijska tehnologija na uređajima poput pametnih telefona omogućuje razne pogodnosti održavajući nas povezanima s prijateljima i obitelji i pružajući beskrajan izvor zabave. Ova se tehnologija također može primijeniti i na mobilnost.

Poput pametnog telefona vozilo je opremljeno komunikacijskom tehnologijom koja ga povezuje s internetom omogućujući putnicima da rade više u pokretu putem automobilskih zaslona koji prikazuju ključne informacije uključujući navigacijske upute, informacije o vožnji, obližnje restorane i vijesti.

 Telematika LG (8).jpg Izvor: LG

Sastavljena od pojmova "telekomunikacije" i "informatika" telematika se odnosi na korištenje ugrađenih komunikacijskih uređaja za pohranu, slanje i primanje informacija. Automobil prikuplja podatke iz različitih izvora uključujući mobilne mreže, sustav globalnog pozicioniranja (GPS), usluge temeljene na lokaciji (LBS) i inteligentne transportne sustave (ITS) koji se zatim analiziraju putem telematike kako bi se vozaču pružile sve dostupne informacije.

Zašto je telematika toliko važna?

Zato što je to osnovna tehnologija za autonomne automobile. Autonomni automobili moraju moći raditi bez ljudske intervencije. Analitičari predviđaju da će autonomna vozila generirati čak 40 terabajta podataka svakog sata gotovo trenutna komunikacija ključna je za postojanje samovozećih automobila u svijetu koji sigurnost stavlja iznad svega.

 Telematika LG (2).jpg Izvor: LG

Autonomni automobili moraju moći detektirati sve vrste informacija pomoću nekoliko kamera instaliranih na vozilu, uključujući podatke o lokalnom prometu, prometnoj signalizaciji, drugim vozilima i uvjetima u kabini. Informacije se zatim prenose u oblak gdje se analiziraju kako bi se postigla potpuno automatizirana vožnja, proces koji je brži i precizniji zahvaljujući telematici.

Ažuriranja za automobile u stvarnom vremenu

Over-the-air (OTA) automatski ažurira softver automobila putem bežične komunikacije, smanjujući potrebu za posjetima servisnom centru radi popravaka ili zamjena, što znači da se nove usluge koje nisu bile dostupne pri kupnji mogu dodati kasnije. Na taj je način moguće povećati i doseg baterije, nakon što vozilo dobije novi softver.

 Telematika LG (3).jpg Izvor: LG

Budući da se moderni automobili neprestano razvijaju komunikacija s poslužiteljima koji sadrže podatke o nadogradnji mora biti besprijekorna kako bi automobili mogli automatski provjeriti i primijeniti ažuriranja i izbornike čim postanu dostupni. Telematika osigurava ovu brzu i točnu komunikaciju bez greške.

Povežite se putem interneta

S obzirom da većina današnjih uređaja ima pristup internetu već smo iskusili kako internetska povezivost povećava praktičnost na mnogo načina. Zapravo, počeli smo vjerovati komunikaciji i oslanjati se na nju do točke kada gotovo ne možemo živjeti bez nje.

Isto vrijedi i za automobilsku industriju, zbog čega su automobili s Wi-Fi-jem u porastu. Od primanja prometnih uputa i traženja pomoći u hitnim slučajevima do praćenja lokacija ukradenih vozila i slanja videozapisa visoke rezolucije telematika spaja različite značajke kako bi iskustvo vožnje učinilo sigurnijim, lakšim i ugodnijim.

 Telematika LG (1).jpg Izvor: LG

Kako ulazimo u 5G eru na putu je raznolikije i diferenciranije iskustvo u vozilu. Međutim, pouzdana telematika bit će ključna za osiguravanje stabilne 5G veze kao i izvanredne kvalitete usluga poput autonomne vožnje, sustava vozila za sve (V2X - vehicle-to-everything) i povezanih automobila.

Kako bi se pripremila za ono što dolazi tvrtka LG Electronics Vehicle component Solution (VS) već je nekoliko godina usredotočena na istraživanje i razvoj telematike. Na primjer, LG se udružio s GM-om 2015. za razvoj telematičkog sustava Chevrolet Bolt EV, surađivao je s Intelom 2016. za razvoj i pilotiranje 5G telematičke tehnologije i udružio se s Qualcommom 2017. godine za zajednički razvoj rješenja za povezane automobile sljedeće generacije.

 Telematika LG (6).jpg Izvor: LG

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI