NAJPRODAVANIJI AUTOMOBIL NA SVIJETU: Stigla je nova inačica | Smartlife HR

Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete ubaciti do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste potrošili pet minuta vašeg potpuno beznačajnog vremena, na potpuno besmislenu radnju slanja ovog teksta. Budite sigurni da se on najverovatnije neće nikad pojaviti u medijima jer niti imamo vremena niti imamo želju da se bavimo. vašim glupostima.

Ostalo

Upišite pojam u tražilicu i pritisnite ENTER

NAJPRODAVANIJI AUTOMOBIL NA SVIJETU: Stigla je nova inačica

Autor Krunoslav Ćosić

Toyota Corolla je dobila četvrtu karoserijsku izvedbu Cross uz hatchback, limuzinu i karavanski Touring Sports

 Toyota Corolla Cross (16).jpg Izvor: Krunoslav Ćosić


Na premijernom predstavljanju za hrvatsko tržište Toyota je pokazala samo jaču 2.0 izvedbu dok se 1,8-litreni sa 140 KS i samo s prednjim pogonom očekuje sredinom 2023. godine. Istaknimo kako benzinski 1.8 motor isporučuje 94 KS, a 2.0 111 KS. Preostalu snagu omogućuje električna energija.

Toyota Corolla Cross ima nekoliko aduta s kojima će privući svoje kupce, a rade to uspješno već 55 godina te je 12 generacija modela prodano u 50 milijuna primjeraka širom svijeta. Nova Corolla Cross je automobil dužine 4460 te međuosovinskog razmaka od 2640 mm.

Smjestio se između modela C-HR i RAV4 po pitanju veličine, a pripada u C-SUV segment. Zapremnina prtljažnika iznosi 433 litre, što se povećava do maksimalno 1337 litara kad su stražnja sjedala sklopljena.

 Toyota Corolla Cross_ (2).jpg Izvor: Toyota

 Toyota Corolla Cross_ (1).jpg Izvor: Toyota

 Toyota Corolla Cross (20).jpg Izvor: Krunoslav Ćosić

 Toyota Corolla Cross (13).jpg Izvor: Krunoslav Ćosić

Ono po čemu se ističe nova Corolla svakako je peta generacija Toyotinog hibridnog električnog sustava sa samostalnim punjenjem koji pruža više snage i veće uživanje u vožnju, uz nižu potrošnju goriva i manje štetnih emisija. Toyota ovaj hibridni pogon po prvi put ugrađuje u svoje vozilo.

Na modelu 2.0 ubrzavanje od 0 do 100 km/h traje 7,6 sekundi (za pogon na sve kotače 7,5 sekundi) dok slabija izvedba ubrzava za 9,9 sekundi. Automobil je inače dostupan samo uz četverocilindrični benzinski hibridni pogon te CVT mjenjač. 1,8 verzija postiže 170 km/h, a 2.0 180 km/h.

Nova litij-ionska hibridna baterija smještena ispod stražnje klupe manja je i lakša, ali ima veću izlaznu snagu, što su kvalitete koje doprinose dinamičkim performansama automobila i smanjuju potrošnju goriva. U usporedbi s baterijom upotrijebljenom u prethodnom sustavu masa je smanjena za 14%, a izlazna snaga povećana za 14%. Toyota je optimizirala rashladni sustav baterije kako bi osigurala tiši rad i dulji vijek trajanja baterije.

Na novom se modelu po prvi put pojavljuje Toyotin novi, potpuno digitalni zaslon od 12,3 inča na ploči s instrumentima s mjeračima (u osnovnoj je opremi za sve verzije), a na kojem vozači mogu personalizirati sadržaj i izgled.

Novi Toyota Smart Connect sustav za multimedijalne i zabavne sadržaje s 12,3-inčnim dodirnim zaslonom ima brži odaziv putem kojeg se pristupa povezanim uslugama i koji omogućuje jednostavnu integraciju pametnog telefona, a također je u osnovnoj opremi modela.

Tanka, dvostruka LED prednja svjetla u osnovnoj su opremi za sve verzije modela, a više razine opreme dodatno su opremljene sekvencijalnim pokazivačima smjera i LED trakama. Straga, stražnja su svjetla trodimenzionalne kvalitete, a protežu se oko stražnjih blatobrana i stražnjih vrata.

 Toyota Corolla Cross (8).jpg Izvor: Krunoslav Ćosić

Toyota Safety Sense

Početna cijena modela Corolla Cross je 267.700 kuna (35.529 eura) uz Luna paket opreme koji također sadrži napredni paket aktivne sigurnosti Toyota Safety Sense. Pogon na sve kotače dostupan je uz paket Style i cijenu od 310.508 kuna (44.950 eura).

Toyota Safety Sense sada donosi pogodnost bežičnog ažuriranja softvera te se od sad može automatski nadograđivati pa vlasnici više ne moraju s automobilom ići u neki servisni centar. Corolla Cross jedan je od prvih modela koji imaju prilagođenu prednju kameru i rada koji pokriva puno šire područje ispred automobila, s povećanim dosegom lijevo/desno i gore/dolje.

Udaljenost detekcije sprijeda udvostručena je u odnosu na prethodni hardver. Također se ranije detektiraju objekti u blizini automobila, a povećan je i raspon potencijalnih opasnosti koje sustav raspoznaje, uključujući motocikle i razne objekte uz cestu.

Sustav za zaštitu prije sudara (PCS) učinkovit je i u situacijama s gušćim prometom, a može detektirati i potencijalne frontalne sudare. Sustav za dodatnu zaštitu i predviđanje potencijalnih sudara na raskršću sada može detektirati vozila koja vam dolaze u susret u dvije prometne trake kao i bicikliste i vozila koja vam dolaze s boka.

 Toyota Corolla Cross (6).jpg Izvor: Krunoslav Ćosić

Poboljšani sustav servo upravljanja u slučaju nužde pomaže vozaču da zadrži vozilo u svom prometnom traku i izbjegne potencijalne opasnosti, primjerice pješake, bicikliste, parkirane automobile ili, zahvaljujući poboljšanoj detekciji, motocikliste. Također postoji zaštita od nagle, nehotične upotrebe papučice gasa pri sporom kretanju, zahvaljujući novoj funkciji blokade ubrzanja.

Dodani su novi sustavi za veću sigurnost prilikom pretjecanja: Sustav za pomoć kod pretjecanja, eng. Overtake Prevention Support, sprječava nehotično pretjecanje po pogrešnoj strani vozila dok sustav preliminarnog usporavanja i posebne regulacije ovisno o pokazivaču smjera, eng. Preliminary Deceleration/Turn Signal Linked Control, pomaže vozaču da se sigurno prestroji.

Sustav za zadržavanje u prometnom traku je dodatno unaprijeđen s kontrolom upravljanja te će se privremeno poništiti prevencija prelaska prometne trake ako sustav procijeni da je vozač namjerno prešao oznaku.

 Toyota Corolla Cross (21).jpg Izvor: Krunoslav Ćosić

Modeli s višom razinom opreme opremljeni su poluautonomnim, naprednim sustavom za pomoć pri parkiranju koji upotrebljava 4 panoramske kamere i 12 ultrazvučnih senzora za uparkiravanje vozila, pri čemu vozač samo mora provjeriti okruženje i djelovati na ručicu mjenjača kad se to od njega zatraži. Sustav može upamtiti redovno korištena parkirna mjesta, primjerice kod kuće ili ispred ureda.

Sustav za upozorenje na stražnjem sjedalu, eng. Rear Seat Reminder, aktivira upozorenje ako nešto ostavite na stražnjem sjedalu, primjerice, dječju sjedalicu ili prtljagu. Postoji i dodatna razina zaštite prilikom izlaska iz vozila uz sustav s elektroničkim zaporom, Safe Exit Assist.

Ovaj sustav upotrebljava funkciju nadzora mrtvog kuta u bočnim retrovizorima i provjerava približava li vam se nešto (uključujući bicikliste) straga pa aktivira svjetla upozorenja ako nešto otkrije. Ako pokušate otvoriti vrata, dodatna svjetla upozorenja trepere na višefunkcijskom zaslonu za prikaz informacija i aktivira se zvučni upozoritelj.

 Toyota Corolla Cross (15).jpg Izvor: Krunoslav Ćosić

 Toyota Corolla Cross (3).jpg Izvor: Krunoslav Ćosić

Aplikacija MyT

Omogućuje pristup korisnim informacijama kao što su podaci o vožnji, hibridnoj vožnji i statusu automobila, plus funkcija „pronađi moj automobil” i mogućnost uključivanja svjetala upozorenja na daljinu.

Uz paket opreme Smart Connect Pack dolaze dodatne funkcije za upravljanje na daljinu uključujući zaključavanje/otključavanje vrata i spuštanje/podizanje stakala kao i daljinsko rukovanje klima-uređajem za odmrzavanje stakla, zagrijavanje ili hlađenje putničkog prostora prije putovanja te uključivanje grijača kola upravljača i sjedala.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI