SVJETSKA PREMIJERA: Toyota Prius Plug-in hybrid za Europu | Smartlife HR

Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete ubaciti do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste potrošili pet minuta vašeg potpuno beznačajnog vremena, na potpuno besmislenu radnju slanja ovog teksta. Budite sigurni da se on najverovatnije neće nikad pojaviti u medijima jer niti imamo vremena niti imamo želju da se bavimo. vašim glupostima.

Ostalo

Upišite pojam u tražilicu i pritisnite ENTER

SVJETSKA PREMIJERA: Toyota Prius Plug-in hybrid za Europu

Autor Krunoslav Ćosić

Peta generacija je najučinkovitiji Prius ikada, a stiže u proljeće 2023.

 Toyota Prius 2023 (6).jpg Izvor: Toyota

Toyota je predstavila sljedeće poglavlje u Prius priči. To je model koji je ostavio trajan utjecaj na Toyotu i svijet od svog lansiranja 1997. etablirajući se kao autentična automobilska ikona naglašavajući elektrifikaciju i neustrašivo postavljajući buduće trendove. Nova generacija, koja će u Europi biti dostupna isključivo kao plug-in hybrid, sljedeći je korak na tom putu.

Toyota je predana ugljičnoj neutralnosti, a hibridna tehnologija koju je izvorno uveo Prius i dalje značajno pridonosi prijelazu na nultu emisiju. Novi Plug-in Prius jača Toyotinu multi-tehnološku liniju koja također uključuje električna baterijska rješenja i električne gorivne članke pružajući povećanu učinkovitost i pristupačno smanjenje ugljika.

 Toyota Prius 2023 (3).jpg Izvor: Toyota

Snažniji motor-generator i dvolitreni motor angažiraju vozačeva osjetila s kombiniranih 223 KS (164 kW) za snažno i osjetljivo ubrzanje. U međuvremenu, revidirana karoserija je aerodinamički oblikovana kako bi se optimizirao protok zraka i postigla izvrsna učinkovitost goriva, upravljivost i stabilnost.

Prepoznatljiv stil po kojem je Prius postao slavan podignut je na novu, dinamičniju razinu siluetom nalik kupeu, nadahnjujući snažnu emocionalnu reakciju. Izgrađen je na drugoj generaciji GA-C platforme Toyotine nove globalne arhitekture (TNGA), koja smanjuje masu i povećava krutost. Niže težište postiže se optimizacijom smještaja baterije i spremnika goriva, što omogućuje zadivljujuće iskustvo vožnje i spokojnu vožnju.

 Toyota Prius 2023 (2).jpg Izvor: Toyota

Prostrana kabina spaja zabavu u vožnji i uzbuđenje koristeći novi Priusov okvir "Arhitekture otoka" za čistu i prostranu unutrašnjost. Položaj sjedenja je niži, stvarajući sportski dojam, dok su zasloni i kontrole postavljeni za optimalnu upotrebljivost.

Učinkovitost vožnje

Hibridni sustav nove generacije postiže sveobuhvatnu evoluciju iskustva vožnje na plug-in Priusu, pružajući više snage i veću učinkovitost. TNGA 2.0l motor proizvodi 148 KS (111k W) i kombinira se s novim prednjim motorom mjenjača-diferencijala od 160 KS (120 kW) za ukupnu snagu sustava od 223 KS (164 kW). U usporedbi s trenutnom generacijom od 122 KS (90 kW) u Plug-in Hybrid konfiguraciji povećana snaga osigurava snažno i osjetljivo ubrzanje.

S ciljem omogućavanja većine svakodnevnih vožnji u EV načinu rada, EV domet je poboljšan i više od 50 % duži od trenutne generacije. I to zahvaljujući novoj litij-ionskoj bateriji od 13,6 kWh. Ćelije veće gustoće energije omogućuju optimizirano pakiranje, a baterija je stoga dovoljno kompaktna da se ugradi ispod stražnjeg sjedala, spuštajući težište cozila.

U potrazi za maksimalnom učinkovitošću, čista energija se također može proizvesti putem solarnih ćelija na krovu.

 Toyota Prius 2023 (5).jpg Izvor: Toyota

Dizajn eksterijera

Kultni klinasti oblik, original Priusa druge generacije, evoluirao je prihvaćajući elegantne moderne linije. Glatka, uglađena silueta stvorena je smanjenjem ukupne visine za 50 mm, pomicanjem vrha krova unatrag i usvajanjem guma većeg promjera, do 19 inča.

Odbačeni su nepotrebni oblici i linije ostavljajući jednostavan i čist cjelokupni dizajn inspiriran prirodnim strujanjem zraka. Prepoznatljiv oblik pojačan je 50 mm dužim međuosovinskim razmakom u usporedbi s prethodnom generacijom. Istovremeno, ukupna duljina je smanjena za 46 mm.

22 mm širi od svog prethodnika Priusov stav je dinamičan, a na njegovom prednjem dijelu motiv glave čekića elegantno integrira svjetla koja naglašavaju prepoznatljivu formu. Pogled straga naglašen je trodimenzionalnim linearnim svjetlosnim elementom koji naglašava progresivan dizajn i usmjerava pozornost na podebljani Prius logo.

 Toyota Prius 2023 (4).jpg Izvor: Toyota

Interijer

Unutrašnjost u crnoj boji podijeljena je u tri zone u skladu s Priusovom novom "otočnom arhitekturom": okolina, vozački modul i lebdeća ploča s instrumentima. I za vozača i za putnike okruženje je prostrano i izgrađeno od stilskih, visokovrijednih materijala naglašenih skladnim akcentima koji naglašavaju dinamičan osjećaj i osjećaj svrhe.

Vozački modul temelji se na TFT LCD ekranu od 7 inča koji se nalazi izravno u vidnom polju, povećavajući sigurnost držeći vozačev pogled na cesti.

 Toyota Prius 2023 (1).jpg Izvor: Toyota

Novodizajnirana ploča s instrumentima daje prednost udobnosti kabine, čistom rasporedu s minimalnim zadiranjem u vozačev pogled prema naprijed, upotrebljivosti i izgledu. Kombinira diskretan, niži središnji zaslon i tanke kontrole klima uređaja dok je osvjetljenje ploče s instrumentima povezano s obavijestima Toyotinog senzora sigurnosti i izražava upozorenja kroz promjene boja.

Bilo da se uzme u obzir njegova neočekivana vozna izvedba, njegova poboljšana učinkovitost ili njegov elegantan, dinamičan dizajn iznutra i izvana nova generacija će nastaviti inovativnu tradiciju započetu prije 25 godina.

Ovo novo poglavlje u jedinstvenoj priči o Priusu započet će, postavljajući nove reference u smislu tehnologije, učinkovitosti i bezbrižnosti, kada peta generacija Plug-in Priusa bude predstavljena Europi u proljeće 2023. godine.

 Toyota Prius 2023 (6).jpg Izvor: Yoshio Tsunoda / AFLO / Profimedia

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI