USKORO BISMO TREBALI ZNATI: Gdje vozi taj automobil? | Smartlife HR

Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete ubaciti do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste potrošili pet minuta vašeg potpuno beznačajnog vremena, na potpuno besmislenu radnju slanja ovog teksta. Budite sigurni da se on najverovatnije neće nikad pojaviti u medijima jer niti imamo vremena niti imamo želju da se bavimo. vašim glupostima.

Ostalo

Upišite pojam u tražilicu i pritisnite ENTER

USKORO BISMO TREBALI ZNATI: Gdje vozi taj automobil?

Autor Krunoslav Ćosić

Robotske oči za automobile bez vozača razvijaju se zbog sigurnosti na cesti

 Robot oci (1).jpg Izvor: Chang et al / University of Tokyo / Ferrari / Profimedia

Kad prema nama dolazi automobil nismo uvijek sigurno gdje će skrenuti, hoće li nastaviti ravno s vožnjom. U takvoj situaciji imamo mogućnost pogledati u vozača te prema njegovim gestama zaključiti gdje bi mogao nastaviti vožnju. Što ćemo kada na našim prometnicama budu vozili autonomni automobili bez vozača? Što kažete na velike oči koje bi nam pokazivale smjer kretanja vozila?

Postavljanje robotskih pametnih ljudskih očiju na automobile bez vozača, kako bi pješaci mogli vidjeti kamo vozilo "gleda", razvijeno je kako bi autonomni automobili bili sigurniji. U eksperimentu koji je proveo tim koji je stajao iza studije, broj sigurnih prijelaza cesta korištenjem očiju smanjen je za 64 posto.

 Robot oci (4).jpg Izvor: Chang et al / University of Tokyo / Ferrari / Profimedia

Sudionici su glumili scenarije u virtualnoj stvarnosti i morali odlučiti hoće li prijeći cestu ispred vozila u pokretu ili ne. Kad je to vozilo opremljeno robotskim očima koje su gledale u pješaka, registrirajući njihovu prisutnost, ili se udaljile ne registrirajući ih, sudionici su mogli donositi sigurnije ili učinkovitije odluke.

Tim sa Sveučilišta u Tokiju u Japanu opremio je samovozeća kolica za golf s dva velika robotska oka na daljinsko upravljanje kako bi izgledala poput lika iz animiranog filma Automobili.

 Robot oci (2).jpg Izvor: Chang et al / University of Tokyo / Ferrari / Profimedia

Istraživači su ga nazvali "automobil koji gleda" i stvorili su ga kako bi testirali hoće li stavljanje pogleda u pokretu na kolica utjecati na rizičnije ponašanje ljudi kada žurno prelaze cestu. Tim je postavio četiri scenarija, dva u kojima su kolica imala oči te dva bez očiju.

Kolica su primijetila pješaka i namjeravala su stati ili ih nisu primijetila i namjeravala su nastaviti vožnju. Kada bi kolica imala oči, oči bi ili gledale prema pješaku što znači da će se zaustaviti ili bi gledale u stranu što znači da se neće zaustaviti.

 Robot oci (3).jpg Izvor: Chang et al / University of Tokyo / Ferrari / Profimedia

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI