LEXUS PRVI U SVIJETU: Predstavljen je yoke-volan | Smartlife HR

Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete ubaciti do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste potrošili pet minuta vašeg potpuno beznačajnog vremena, na potpuno besmislenu radnju slanja ovog teksta. Budite sigurni da se on najverovatnije neće nikad pojaviti u medijima jer niti imamo vremena niti imamo želju da se bavimo. vašim glupostima.

Ostalo

Upišite pojam u tražilicu i pritisnite ENTER

LEXUS PRVI U SVIJETU: Predstavljen je yoke-volan

Autor Krunoslav Ćosić

Novi Lexus RZ 450h je potpuno električni automobil i donosi do sad neviđene funkcije

 Lexus RZ 450h (6).jpg Izvor: Lexus

SUV vozilo razvijeno je na posebnoj platformi za baterijska električna vozila te predstavlja napredne tehnologije koje doprinose boljem ponašanju u vožnji i performansama.

U Lexus RZ 450h ugrađene su sve sigurnosne funkcije i funkcije za pomoć vozaču, uključujući Lexusov sustav Safe Exit Assist za siguran izlazak iz vozila koji sprječava da se vrata otvore ukoliko odostraga nailazi drugo vozilo ili biciklist. Ovo je prvi takav sustav u svijetu, a očekuje se da će pomoći u sprječavanju 95% nezgoda izazvanih otvaranjem vrata.

 Lexus RZ 450h (4).jpg Izvor: Lexus

RZ 450e je posve novo baterijsko električno SUV vozilo te prvi električni Lexus razvijen od nule. Ne radi se o pukoj zamjeni klasičnog motora električnim pogonom na bateriju već se otišlo puno dalje kako bi se ostvario uzbudljivi potencijal novih tehnologija koje poboljšavaju performanse i povećavaju užitak u vožnji, u skladu s Lexus Electrified filozofijom.

Novi električni Lexus nudi prirodan osjećaj vožnje, na način da se automobil kreće točno u skladu s uputama vozača koje se prenose putem opcionalnog sustava elektroničkog upravljanja One Motion Grip, prvog u svijetu automobila. Koristi se kontrola pogona na sve kotače DIRECT4, uz prednji motor koji razvija 150 kW dok stražnji nudi 80 kW pa ukupna snaga iznosi 230 kW.

Lexus RZ je prvi proizvodni model koji koristi sustav DIRECT4. To je ekskluzivna Lexusova tehnologija, a radi se o inteligentnom sustavu koji konstantno usklađuje trakciju sva četiri kotača, na način da automatski i neprekidno distribuira pogonsku silu, uz praćenje brzine vozila, kuta upravljanja i G sile. Rezultat su performanse bez stresa i stabilnost u vožnji dok intuitivni rad jača osjećaj povezanosti između vozača i stroja. Omjer okretnog momenta na prednjoj i stražnjoj osovini podešava se od nula do 100 ili od 100 do nula za tek nekoliko milisekundi, što je brže od bilo kojeg mehaničkog sustava.

RZ koristi litij-ionsku bateriju s 96 ćelija, a ukupna snaga iznosi 71,4 kW. Lexus očekuje da će baterija modela RZ i nakon deset godina zadržati više od 90% kapaciteta. Za sada nisu objavljeni podaci o dosegu vozila i trajanju punjenja baterije, ali se očekuje više od 400 kilometara s jednim punjenjem baterije.

Kao dodatna opcija nudi se sustav elektroničkog upravljanja (steer-by-wire) One Motion Grip s kvadratnim, tzv. yoke-volanom, prvim u svijetu.

Uz novi kvadratni volan, koji zamjenjuje tradicionalno kolo upravljača, Lexusu RZ nema mehaničke spone i nema tradicionalnog stupa upravljača – umjesto njih koristi se električna veza za slanje signala od kola upravljača i od kotača. Rezultat je trenutan odaziv i znatno preciznije upravljanje. Procesori su zaštićeni u slučaju kvara, a tu je i rezervno napajanje za slučaj da sustav izgubi glavno napajanje.

Prvi elektronički upravljački sustav s kvadratnim volanom u svijetu u leptirastom obliku od vozača iziskuje manje napora pri upravljanju. Okretanjem za samo 150 stupnjeva volan se kreće od jedne do druge krajnje točke pa nema potrebe za ispreplitanjem ruku na volanu prilikom skretanja.

U interijeru Lexus RZ 450h ima 14-inčni multimedijski zaslon, a iznad glava putnika nalazi se funkcija po prvi put predstavljena u Lexusu: panoramski krov s mogućnošću zatamnjivanja s posebnim premazom za smanjivanje toplinskog zračenja. Novost je i sustav zračećeg grijanja za vozača i suvozača s grijačima smještenima u razini koljena ispred vozača i suvozača, ispod stupa upravljača i donje instrumentne ploče.

 Lexus RZ 450h (1).jpg
2022.03.28
Izvor: Lexus

Multimedijski sustav Lexus Link obuhvaća uvijek aktivnu navigaciju na bazi računalnog oblaka (cloud) koja koristi aktualne informacije o zbivanjima u prometu, prometnim nezgodama i stanju na cestama. Funkcija prepoznavanja glasa razumije naredbe prenesene u razgovornom obliku i reagira na njih, a sposobna ih je čuti i kad je prisutna pozadinska buka.

Od sada se za glasovnu komunikaciju izgovara „Hey Lexus“ čime se pokreće korištenje putnog asistenta, a integracija pametnog telefona omogućena je putem sustava Apple CarPlay i Android Auto. Ugrađeno je i bežično punjenje pametnih telefona.

 Lexus RZ 450h (14).jpg Izvor: Lexus

 Lexus RZ 450h (3).jpg Izvor: Lexus

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI