NAPRAVITE OSMICU: Nekoliko savjeta za bolju navigaciju | Smartlife HR

Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete ubaciti do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste potrošili pet minuta vašeg potpuno beznačajnog vremena, na potpuno besmislenu radnju slanja ovog teksta. Budite sigurni da se on najverovatnije neće nikad pojaviti u medijima jer niti imamo vremena niti imamo želju da se bavimo. vašim glupostima.

Ostalo

Upišite pojam u tražilicu i pritisnite ENTER

NAPRAVITE OSMICU: Nekoliko savjeta za bolju navigaciju

Autor Krunoslav Ćosić

Navigacija s pametnim telefonom danas je izuzetno jednostavna, ali može se i poboljšati

 Google Maps Navigacija.jpg Izvor: Shutterstock

Hodate li ili se vozite po New Yorku, između visokih nebodera, velika je šansa da ćete s navigacijom završiti na krivom mjestu odnosno da ćete se vrtjeti po ulicama po kojima ne biste trebali. Isto to vam se može dogoditi i kad hodate uz rub visoke zgrade po Zagrebu. Vidjet ćete to i ako na telefonu imate instaliranu aplikaciju s kojom možete provjeriti broj vidljivih satelita.

 Satellite Check GPS Tools.jpg Izvor: Google Play Store

Bez obzira koristite li navigaciju preko pametnog telefona ili automobilsku, svaki od tih sustava treba minimalno tri vidljiva satelita kako bi mogao uspješno navigirati. Ukoliko poslovne i stambene zgrade i druge građevine zaklanjaju vidljivost prema satelitima, koji se kreću u Zemljinoj atmosferi, aplikacija u telefonu ili GPS uređaju neće moći napraviti precizan izračun rute.

Ako hodate s pametnim telefonom u ruci onda na širim prostorima provjerite jeste li na dobrom putu jer je moguće da će u tom trenutku, kada uređaj dobije signal iz više satelita, doći do korekcije rute. Ukoliko ste prethodno pogledali upute na ekranu telefona i zapamtili da se trebate kretati ravno sljedeći kilometar, a dođe do korekcije koju nećete čuti u gradskoj vrevi, bezveze ćete hodati do odredišta.

Možda negdje žurite pa u tom slučaju što češće provjeravajte rutu. Idealno bi bilo imati spojene slušalice na telefon kako biste čuli svaku korekciju rute i nove upute. Navigacije vrlo često obavljaju novi izračun, ukoliko dobiju nove informacije.

Može se dogoditi zastoj u prometu ispred pa ako koristite Google Maps (Karte) tada će vas navigacija preusmjeriti na novu rutu.

Poželjno je uključiti i wireless na telefonu pa ako se krećete po terenu na kojem ste već bili spojeni na razne Wi-Fi točke u kafićima, restoranima, tvrtkama, i to će vam pomoći u preciznijem određivanju rute, ukoliko ne postoji vidljiva komunikacija sa satelitima.

Možda na telefonu imate neograničeni internet i pristup 5G mreži pa se niti ne spajate na kućnu wireless mrežu koja je vjerojatno i sporija što se tiče brzine prijenosa podataka, ali ruter vam u tom slučaju također može biti od pomoći za bolji izračun rute kojom ćete krenuti.

 Google Maps.jpg Izvor: Google Maps

Na svojem pametnom telefonu ne zaboravite napraviti još jednu stvar: osmicu. Držanjem telefona u ruci i izvođenjem osmice (broja 8) kalibrirat ćete kompas u vašem uređaju te će uređaj preciznije raditi. Primijetit ćete to najbolje dok se krećete pješice.

Strelica na ekranu pokazivat će vam da se trebate kretati u smjeru juga, na primjer, a one točkice koje označavaju putanju kretanja bit će prema sjeveru. Vrlo brzo ćete to i shvatiti, kad primijetite nakon 50-ak metara da se krećete u krivom smjeru. Ali, možete i to izbjeći.

S vremena na vrijeme napravite osmicu s telefonom, a naročito ako vam se takvo upozorenje odnosno prijedlog pojavi na ekranu. Pogledajte u galeriji kako se to radi.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI