STIŽU NAJPRIJE U SRBIJU: Trodimenzionalne Here WeGo mape | Smartlife HR

Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete ubaciti do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste potrošili pet minuta vašeg potpuno beznačajnog vremena, na potpuno besmislenu radnju slanja ovog teksta. Budite sigurni da se on najverovatnije neće nikad pojaviti u medijima jer niti imamo vremena niti imamo želju da se bavimo. vašim glupostima.

Ostalo

Upišite pojam u tražilicu i pritisnite ENTER

STIŽU NAJPRIJE U SRBIJU: Trodimenzionalne Here WeGo mape

Autor Smartlife

Popularna besplatna navigacija uskoro će ponuditi nešto potpuno novo

 Here wego (1).jpeg Izvor: Here

Već u proljeće 2022. kompanija Here Technologies počinje s mapiranjem Srbije, a koristit će trodimenzionalnu (3D) tehnologiju kako bi karte bile detaljnije i bogatije. Priprema je to i za navigaciju koju će koristiti autonomna, samovozeća vozila.

Here Technologies, nekadašnja kompanija u vlasništvu finske Nokije, sada je u vlasništvu njemačkih automobilskih kompanija Audi, BMW i Mercedes te Intela, a manje udjele u vlasništvu imaju još neke tvrtke.

 Here wego (1).jpg Izvor: Here

Navigacija Here postala je popularna prije 10-ak godina kad je Nokia na svojim telefonima ponudila besplatnu navigaciju s glasovnim upravljanjem, što je bio veliki benefit za korisnike koji nisu imali podatkovni paket odnosno nedovoljno veliki. Naročito je navigacija bila (i ostala) korisna u roamingu jer korisnik ne mora koristiti mobilni internet – prethodno je potrebno na telefon preuzeti kartu određene zemlje ili regije. Nokia je 2007. godine navigaciju otkupila od tvrtke Navteq.

Mapiranje Srbije

Prema postojećem planu, HERE vozila će na ulicama Srbije prikupljati podatke od ožujka do rujna 2022. godine. Automobil koji će snimati okolinu snimat će podatke o prometnicama, uključujući i vodoravnu i uspravnu prometnu signalizaciju. Pored prometnica, radit će se i 3D i panoramske snimke ulica, ali i bitnih točaka kao što su trgovine, benzinske pumpe i restorani.

S prikupljenim informacijama HERE će kreirati novu generaciju mapa koje će biti detaljnije i bogatije, s idejom da omoguće bolju navigaciju i za autonomna vozila i druge napredne usluge kao što su identifikacija zagušenja i preusmjeravanje na alternativne rute.

Prijavljivanje problema

Kako bi se zaštitila privatnost, snimljeni podaci se čuvaju lokalno, u automobilu, a kasnije se prenose u kriptiranom obliku do sigurnog objekta. Snimke se procesiraju kako bi se detektirala lica osoba i registarske pločice na vozilima i sve to mora biti zamagljeno, a ponudit će se i opcija u vidu linka "Report image" kroz koji možete predložiti ispravke na mapama kada neko lice ili registarska pločica nisu pravilno zamagljeni.

Raspored vožnji po zemljama možete vidjeti na ovom linku. Hrvatska za sada nije na rasporedu, ali je Srbija već od ožujka, a popisu se u travnju 2022. pridružuje i Bosna i Hercegovina. U Srbiji se u ožujku počinje sa snimanje glavnih prometnica, a u travnju su na redu prometnice koje povezuju gradove.

Pogledajte kako izgledaju kompletne 3D HERE mape neke regije:

Visoko precizne HERE 3D karte
Izvor: Youtube

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI